Slovensko otvorene nepodporí zotrvanie von der Leyenovej vo funkcii šéfky EK
18 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Slovensko počas pondelňajších (17. 6.) rokovaní na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady, ktorého cieľom bolo dohodnúť sa na najdôležitejších funkciách v inštitúciách EÚ, prednieslo svoje pozície a postrehy k nominantovi na predsedu Európskej rady Antóniovi Costovi a nominantke na šéfku diplomacie EÚ Kaji Kallasovej. Uviedol to prezident SR Peter Pellegrini v utorok po skončení samitu, informuje bruselský spravodajca TASR.

Prezident, ktorý na samite zastupoval premiéra Roberta Fica (Smer-SD), potvrdil, že nočné rokovania sa skončili bez jasnej zhody na troch menách - Európska ľudová strana (EPP) nominovala na predsedníčku Európskej komisie (EK) jej úradujúcu šéfku Ursulu von der Leyenovú, európski socialisti na funkciu predsedu Európskej rady navrhli portugalského expremiéra Antónia Costu a liberáli žiadajú post šéfa diplomacie EÚ pre estónsku premiérku Kaju Kallasovú.

Rokovania o obsadení vysokých funkcií podľa Pellegriniho pokračujú, pričom sa uvažuje, či sa napríklad mandát predsedu Európskej rady nerozdelí na dve rovnaké časové obdobia v prospech dvoch politických rodín. Definitívne sa o tom má rozhodnúť koncom budúceho týždňa na samite EÚ v Bruseli (27. - 28. júna).

Pellegrini spresnil, že v tejto situácii nemôže potvrdiť otvorenú podporu Slovenska pre zotrvanie von der Leyenovej vo funkcii šéfky EK, na samite však jasne zazneli slovenské postoje voči Costovi a Kallasovej.

S nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a španielskym premiérom Pedrom Sánchezom, ktorí sú z tábora socialistov, hovoril napríklad o tom, že Slovensko môže podporiť Costu. Portugalčan by však podľa Pellegriniho mal ako člen Strany európskych socialistov (PES) prehodnotiť svoj postoj k stranám Smer-SD a Hlas-SD, ktorým vlani v októbri v tejto politickej rodine zmrazili členstvo. Podľa Pellegriniho by sa mal usilovať, aby bol obom stranám prinavrátený ich predošlý status. Tým by socialisti mali na samitoch štyroch lídrov - popri Nemecku, Španielsku a Dánsku by to bol slovenský premiér Fico. Do frakcie S&D v europarlamente by tiež pribudlo šesť slovenských sociálno-demokratických poslancov.

"Pokiaľ bude Costa ako kandidát na predsedu Európskej rady a člen socialistickej rodiny podporovať Maroša Šefčoviča, tiež predstaviteľa sociálnej demokracie, v jeho ambíciách mať čo najsilnejšie portfólio v Európskej komisii, tak si vieme predstaviť jeho podporu," odkázal Pellegrini.

Pri Kallasovej upozornil, že geopolitická situácia vo svete je taká komplikovaná, že nový šéf diplomacie EÚ musí prezentovať širší pohľad na dianie vo svete, a nie presadzovať iba svoj doterajší pohľad na ruskú agresiu na Ukrajine.

"To zodpovedá rétorike premiérky malej baltskej krajiny, tam je to v poriadku, ale to nemôže byť jediný vektor politiky EÚ ako takej," vysvetlil Pellegrini. Podľa jeho slov ak Kallasová očakáva širšiu podporu, mala by predstúpiť pred lídrov ostatných členských krajín a prezentovať svoj širší geopolitický pohľad. Mala by povedať, aké vzťahy chce mať EÚ aj s inými časťami sveta a ako vníma iné konflikty - napríklad ten na Blízkom východe či iné rastúce hrozby vo svete.

Prezident oznámil koho podporí Slovensko na poste generálneho tajomníka NATO
Slovensko podporí kandidatúru končiaceho holandského premiéra Marka Rutteho na post generálneho tajomníka NATO. Uviedol to prezident SR Peter Pellegrini v utorok po skončení mimoriadneho zasadnutia Európskej rady. Slovensko chce za túto podporu... Čítať ďalej
18 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik