Matovičov hejt v Šimečkových progresívnych trenkách
18 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Ideme s dobou, preto aj to slovo v titulku. Máme dve správy, jednu zlú a jednu dobrú. Slovensko si nezaslúžene "užíva" Matovičovo "update", to je tá zlá. A dobrá? Spočíva v nádeji. Matovič sa za tri roky dopracoval z víťaza volieb na percentami voličských preferencií mimoparlamentnú stranu. Prečo by sa to nemalo podariť aj Šimečkovi?

Niet silnejšieho dôkazu populizmu, ako používať a hecovať slovník luzy, niet silnejšieho dôkazu hejtu, ako verejne z pozície politika nadávať na to, na čo nadáva krčma. Alebo kaviareň. Oboje je vlastne úplne ale úplne to isté, ibaže to druhé pôsobí fajnovejšie. Niekde sa chľastá z hrubých pollitrákov, inde z pohárov na šampus. Nadáva sa rovnako. Možno, že v tej krčme štvorke o čosi úprimnejšie.

Matovič posiela do basy mafiu, Šimečkov dav zas na šibenicu Fica

Všetko je to iba bezbrehý populizmus. A tí "najkovanejší" populisti nadávajú ostatným do populistov. Lebo nemajú zmysel pre populistov. Matovičova i Šimečkova úplne rovnaká politika. Až na ten obal - jedno v umastených novinách, druhé na kriedovom papieri. Jedno smradľavé, druhé naparfumované. Populizmus je termín používaný v politológii, ktorý v širšom zmysle znamená dbanie na a podporu potrieb výlučne svojich vlastných adorantov. Nekritických a samostatného myslenia neschopných zbožňovateľov. Manipulovateľného davu.

A inak, teda ten hejt

Ide o nenávistný prejav, ktorý sa verejne prezentuje s cieľom zaútočiť na osobu alebo skupinu na základe ich rasy, náboženstva, etnického pôvodu, sexuálnej orientácie, postihnutia a/alebo pohlavia. A rovnako tak aj politického presvedčenia. Ak by raz prieskumné agentúry chceli zistiť vo verejnosti, koho tá považuje za najväčších súčasných hejterov spoločnosti, o prvé priečky vo výskume by sa určite tesne pleco pri pleci pobili Matovič so Šimečkom. Nateraz, lebo možno o rok už ten druhý nebude mať žiadneho relevantného konkurenta. Zostáva nám iba dúfať. Ibaže by sa z politického ringu vymlátili o čosi skôr navzájom, čomu tiež mnohé v ich vyjadreniach a gestách napovedá.

"Elity" nadávajú na ľud, tvrdiac, že ľud sú oni, ale oni akože výlučne ten elitný ľud

Samozvané populistické politické elity "nie sú schopné spoznať a riešiť problémy bežných obyvateľov. ...Poukazujú na to, že všetci politici sú rovnako skazení a zlí a je ich potrebné vymeniť za nepolitikov. Nepolitikov, ktorí ako politici budú jedine tí najlepší. Niečo ako vláda straníckych nestraníkov. Teda, za nich samých či za nich - elity podľa nich bez diskusií naozajstné. Jedine oni a nikto iný budú schopní zmeniť nevyhovujúci systém (preto sa tieto strany často označujú aj ako antiestablišment). Populisti sa tak pasujú do pozície „skutočných“ reprezentantov ľudu, ktorých však potrebujú iba na vynesenie na ich vlastné politické výslnie.  Ktorí na rozdiel od tých ostatných (zväčša označovaných za starých, skorumpovaných) rozumejú skutočným požiadavkám a potrebám spoločnosti a aj sa zaväzujú slúžiť v prospech ľudu." Veľmi jemne upravený citát z práce Anety Világi, uverejnený na webe Univerzity Komenského v Bratislave - uniba.sk.

Aktuálne! Pod vlak SKOČIL muž! Má ísť o vraha TEHOTNEJ mamičky
Strašný zločin sa stal v Sládkovičove. Mamičku († 33) vo štvrtom mesiaci rizikového tehotenstva mal smrteľne bodnúť jej bývalý priateľ zo Srbska, ktorý následne spáchal samovraždu. Tridsaťtriročnú tehotnú ženu našli s bodnou ranou na bruchu.... Čítať ďalej
18 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

Progresívne obyčajný hejtizmus

Nájdete vo verejných politikách, vystúpeniach či prejavoch oboch pánov Šimečku či Matoviča niečo pozitívne konštruktívne? Asi ťažko. Teda, nie asi, naozaj ťažko. Nadávať na každého a na všetko, čo a kto ohrozuje moju moc, relevanciu v slovenskom politickom systéme, na všetko a každého, kto neuznáva mňa a moje potreby, to spája bývalých Obyčajných a dúfajme už čoskoro aj bývalých Progresívnych. Možno s tým, že Matovič nehrá divadlo. On je taký, ide to z neho. A on iný nebude. U absolventa Oxfordu prekvapuje, aký je zdatný herec. Teda, herec, ktorý si myslí, že je zdatný. A možno aj preto ho majú radi predovšetkým herci a herečky. A v publiku povinné školské výpravy.

Exminister školstva ironicky: Protestujem proti útokom na bratislavskú kaviareň
Ľavicový politik Juraj Draxler sa len nedávno „priznal“, že médiám bývalého mainstreamu veci hovorí už natvrdo, lebo veci taktne povedať im skrátka nepomáha. Nezaberá to. Keď im aj stokrát vyvrátite ich tvrdenia, ako sa ľudovo hovorí, idú si svoje.... Čítať ďalej
18 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik