Hlas ľudu: A ČO KEĎ SA HLAVOU ŠTÁTU STANE PRÁZDNA GEBUĽA?
18 | 06 | 2024 I Mária Škultétyová

Hovorí sa, že šaty robia človeka. Dodajme, že podľa protokolu aj prezidenta či prezidentku. Podľa mňa má tento  protokol  jeden veľký nedostatok. Hovorí, v čom má chodiť a čo si má obliecť prezident/ka, ale to najdôležitejšie v ňom chýba. Mal by sa zmieniť aj o tom, ako má vyzerať vnútorná výbava hlavy štátu.  Aby sme nespravili chybu a nezvolili prázdnu gebuľu.

Z protokolu sa dozvieme, že muž v prezidentskej funkcii to má v odievaní jednoduchšie. Tmavý kvalitný oblek, biela košeľa s dlhým rukávom, vhodne zvolená viazanka alebo motýlik a čierne kožené poltopánky. Taká je  jeho formálna výbava. Ako doplnok stačia kvalitné hodinky. Nič z toho by nemalo kričať.

Pokiaľ poznáme eleganciu v obliekaní Petra Pellegriniho, nemusíme sa báť, že nový pán prezident poruší protokol. Protokolistka je spokojná s tým, ako sa oblieka, ale nepáči sa jej jeho strnisko. Ja dodám, že mne tiež. Podľa mňa je tvárička ako detská ritka krajšia než strnisko ako po kombajne.

Treba tiež povedať, že žena prezidentka to má s obliekaním o niečo ťažšie ako muž.  No aj tu platia isté pravidlá. Ale to už majú na starosti protokolisti a vizážisti.

Protokolistka Holubová sa o oblečení bývalej prezidentky vyjadrila s veľkou pochvalou

Dokonca hovorí o kráľovskom štýle jej odievania. Myslím, že s tým môžeme len súhlasiť. Vždy dokonale oblečená, až si človek pomyslel, že úrad prezidentky si  pomýlila s modelingom alebo kráľovstvom.  K dokonalému kráľovskému oblečeniu chýbali už len klobúčiky, drahé šperky a koruna. A ešte kráľovská dôstojnosť. Aj keď  tváriť sa kráľovsky, to prezidentka vedela. Lenže my sme zas vedeli, že nie je kráľovná. Ale aj napriek tomu sa  mala kráľovsky. Mala svojho krajčíra a personál, ktorý sa staral o jej krásu. 

Vrátim sa aj k poznámke o modelingu. Mnohí si pamätáme, ako pred fotografmi pózovala opretá o kreslo, rozvalená na koberci. Možno to mala byť prezentácia umeleckej fotky alebo skôr prezidentky ako modelky. Priznám sa, že pre mňa to bolo nechutné a nevkusné.

Progresívna demokracia - iné ako naše názory "vtlačiť do ha.z.a"
Hlúposť a arogancia si kráčajú aj tým našim slovenským svetom ruka v ruke. A čím je hlúposť väčšia, tým väčšia je arogancia. Konštatuje to na sieti Telegram podpredseda SMERu Ľuboš Blaha. Aj on sa ešte vracia k "primitívom z Denníka N na čele s... Čítať ďalej
18 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

A ako je to s oblečením prezidentky?

Podľa Mareka Trubača, odborníka na protokol, analógiou formálneho odevu u dámy je sukňový alebo nohavicový kostým a svetlá blúzka, prípadne jednoduché puzdrové šaty a sako, pančuškové nohavice a lodičky - kožená obuv na stredne vysokom opätku s uzavretou špičkou. Ak sa prezidentka rozhodne pre šaty, strih by sa mal prispôsobiť jej postave. Ináč povedané, mal by zakrývať nedostatky. Ideálna dĺžka šiat i sukne by mala siahať pod kolená. Nepripúšťajú sa extrémy a extravagancia ani v oblečení, ani v šperkoch, ani v líčení. Platí zásada, že menej je niekedy viac.

Najdôležitejšia je farba, vzory sa vylučujú

Farbami oficiálneho, formálneho oblečenia sú čierna, tmavomodrá a tmavosivá. No u žien je povolená aj farebná variabilita, ktorá zohľadňuje ich farbu vlasov, očí či pleti.

A čo vlasy?

Etiketa hovorí, že účes má byť stabilný, aby vlasy vo vetre nepovievali a  nepadali do tváre. Túto požiadavku prezidentka nespĺňala. Nemykala síce hlavou, ale nonšalantným pohybom ruky vrátila neposlušné vlasy na pôvodné miesto. Ja som si pritom vždy pomyslela: dočerta, kúpte jej už sponky!

Aj keď som vám pekne do radu vymenovala, ako sa má prezidentka obliekať, dúfam, že ženu na prezidentskom stolci už tak ľahko neuvidíme. Ako môj sused hovorí: stačila jedna!

Na záver už len zopakujem myšlienku vyslovenú na začiatku. Možno zodpovedných trkne a prezidentský protokol doplnia.

Veľká škoda, že etiketa neuvádza, čo s hlavou. A teraz vôbec nemám na mysli, že pri návšteve pápeža musí mať prezidentka zakrytú hlavu. Myslím, aká hlava má byť hlavou štátu. Či k výkonu  tejto funkcie stačí, že hlava má  síce peknú tváričku vpredu a hustú hrivu vzadu,  ale vo vnútri je prázdna. Vykradnutá. Nepozná ani geografiu krajiny, na čelo ktorej sa akýmsi zázrakom dostala. A tak sa môže stať, že takú GEBUĽU si ľudia zvolia za hlavu štátu.

Progresívna demokracia - iné ako naše názory "vtlačiť do ha.z.a"
Hlúposť a arogancia si kráčajú aj tým našim slovenským svetom ruka v ruke. A čím je hlúposť väčšia, tým väčšia je arogancia. Konštatuje to na sieti Telegram podpredseda SMERu Ľuboš Blaha. Aj on sa ešte vracia k "primitívom z Denníka N na čele s... Čítať ďalej
18 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik