ZELENSKYJ ZÚRI: Odmietli ho a chcú pozvať Rusov
17 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident síce vložil veľa síl do mierového summitu vo Švajčiarsku, ale podľa denníka Bild skončil tento summit pre Zelenského v podstate neúspechom. Nielenže sa rokovania nezúčastnili prezidenti USA a Číny, ale niekoľko krajín, vrátane nie bezvýznamných štátov, odmietlo podpísať záverečnú deklaráciu summitu. Medzitým prišiel server denníka Washington Post s informáciou, že 4300 ukrajinských väzňov požiadalo o prepustenie a prijatie do armády. Zatiaľ bolo prijatých 2750 väzňov, informujú české Parlamentní Listy.

 

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, vložil veľa energie do organizácie a propagácie veľkého mierového summitu vo Švajčiarsku, ktorého cieľom malo byť načrtnutie predstáv o podobe mieru, nie len ruské prímerie určené len na to, aby Rusi nabrali síl na ďalšie vraždenie ukrajinských mužov, žien a detí.

Zelenskyj má veľký dôvod na horkosť

Summitu sa zúčastnilo okolo 100 krajín, ale server nemeckého denníka Bild upozornil, že záverečné vyhlásenie predovšetkým hovorí o podmienkach pre Rusko ako stranu, ktorá rozpútala vojnu. Lenže podľa denníka Bild má ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj veľký dôvod na horkosť. Ono záverečné komuniké nepodpísalo 13 krajín, vrátane šiestich krajín zo skupiny G20. Už to ukazuje, že to neboli hocijaké krajiny. Brazília, Mexiko, Saudská Arábia, Južná Afrika, India a Indonézia). Odstúpili aj Arménsko, Bahrajn, Thajsko, Líbya a Spojené arabské emiráty, Kolumbia a Vatikán.

Záverečná deklarácia tiež znovu potvrdzuje „princípy suverenity, nezávislosti a územnej celistvosti všetkých štátov vrátane Ukrajiny“. Inými slovami, napadnúť inú krajinu za účelom rozšírenia vlastných hraníc, je zlé.

ÚPLNÉ ŠIALENSTVO! Pripravte sa na večnú vojnu
Do posledného Ukrajinca! A vraj mierová konferencia. Západní lídri odmietli rámec Vladimíra Putina pre prímerie a zároveň podporili požiadavky Ukrajiny, aby Rusko vrátilo všetky okupované územia ako základ pre akúkoľvek potenciálnu mierovú dohodu,... Čítať ďalej
17 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Ukrajinci tiež požadujú výmenu zajatých vojakov a návrat deportovaných ukrajinských detí. Niekoľko účastníkov, vrátane kancelára Olafa Scholza, vyzvalo na to, aby sa budúcej konferencie zúčastnili aj Rusi.

"Tento summit hovorí, že medzinárodná podpora (Ukrajine) neslabne," povedal Zelenskyj po rokovaní podľa BBC s tým, že sa k procesu pripojili aj štáty, ktoré sa predtým nezúčastnili diplomatického úsilia. „Rusko môže zajtra začať rokovania, ak sa stiahne z našich území,“ dodal Zelenskyj v spojitosti s apelom kancelára Scholza. 

Väzni na fronte

Medzitým prišiel server denníka Washington Post s informáciou, že tisíce ukrajinských väzňov požiadali o prepustenie a zaradenie do armády. K 25. máju dostala vraj justícia 4300 žiadostí a väčšinu z nich už zvažuje, povedal New York Times ukrajinský minister spravodlivosti Denys Maljuska. „Motivácia našich väzňov je silnejšia ako našich obyčajných vojakov,“ povedal Maljuska v rozhovore pre Washington Post.

NATO sa aktívne chystá na vojnu! Slovensko sa zatiaľ nespomína
"Zostáva pár rokov." NATO sa pripravuje na radikálny krok v Európe. NATO plánuje nové logistické trasy pre prípad vojny s Ruskom. Čo ak bude vojna? Pre „možnú vojnu s Ruskom“ chystá Severoatlantická aliancia logistické trasy na rýchly presun... Čítať ďalej
16 | 06 | 2024 | Milan Laca

Odsúdení prepustení podľa nového zákona budú slúžiť v samostatných jednotkách ukrajinskej armády. Momentálne vojaci prechádzajú výcvikom. Podľa nového zákona môžu byť väzni vybraní na vstup do programu amnestie zaradení iba do útočných brigád. Osoby, ktoré zavraždili viac ako jednu osobu, spáchali sexuálne násilie alebo porušili zákony o národnej bezpečnosti, nemôžu narukovať.

Každý väzeň, ktorý sa prihlási do boja, musí byť fyzicky zdatný, musí prejsť psychologickými testami a nesmie mu byť viac ako 57 rokov, čo mu umožní odslúžiť si aspoň tri roky, kým dosiahne vek 60 rokov.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik