Vo vojenskom výcvikovom priestore vybuchla munícia, na mieste sú zranení
17 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Na vojenskom cvičisku v Českej republike došlo k výbuchu munície, informuje portál Aktuálně.cz

V pondelok predpoludním vybuchla vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá, ktorý sa nachádza v Olomouckom kraji, bližšie nešpecifikovaná munícia. Na mieste sú zranenia, zasahuje vrtuľník sanitky, informovala armáda na sieti X. Incidentom sa zaoberá Vojenská polícia. Hovorkyňa Vojenskej polície Kateřina Mlýnková a hovorkyňa armády Magdalena Dvořáková zatiaľ počet zranených nespresnili.

Na mieste zasahovala Krajská záchranná služba Olomouc

"Vzhľadom na to, že ide o vojenský priestor a armádu, nemôžem poskytnúť ďalšie informácie. Môžem len potvrdiť, že pri tomto incidente zasahuje Olomoucká záchranná služba, máme tam dve posádky z Olomouca a na mieste pomáha aj letecká záchranná služba z iného regiónu," uviedla hovorkyňa záchrannej služby Lucie Mikisková s tým, že na mieste stále zasahujú.

Nejde o prvý prípad

V minulosti, napríklad v júli 2021, boli pri sanácii bývalého brdského vojenského priestoru zranení dvaja vojaci, ktorí od munície čistili bývalú kolvínsku pešiu strelnicu. Počas manipulácie však jedna z rakiet explodovala. Ťažko zranený vojak svojim zraneniam podľahol o dva týždne neskôr, výbuch prežil pyrotechnik z ženijného pluku v Bechyni, ktorý neskôr čelil obvineniu z nedbanlivého ohrozenia a hrozilo mu až päť rokov väzenia. Obžaloba ho obvinila z nesprávnej identifikácie nájdenej delostreleckej munície ako náhradnej munície ako hlavného pyrotechnika a z porušenia predpisov pri manipulácii s ňou.

Technik likvidácie bômb s dlhoročnými skúsenosťami v armáde, vrátane účasti na zahraničných misiách v Afganistane, však súdu povedal, že našiel iba delostreleckú muníciu bez výbušnín presunutú na skládku. Explóziu vysvetlil tým, že zranený vojak zrejme našiel ďalšiu guľku, ale nikomu to neoznámil a raketu sa pokúsil rozobrať sám. Ale vybuchlo. Súdy pyrotechnikov oslobodili.

Washington provokuje aj v Ázii
Washington sa snaží vyprovokovať Peking k útoku na Taiwan. Čínsky prezident Si Ťin-pching povedal šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej, že Washington sa snaží vyprovokovať Peking k útoku na ostrov. Hovoria to už dávno Podľa novín... Čítať ďalej
17 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.