VEĽKÁ TEPLOTNÁ ZMENA! Po upršanom týždni prichádzajú horúčavy
17 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Počasie je v posledných dňoch ako na hojdačke. Striedajú sa teplé dni s chladnými nocami, no už tento týždeň teploty prekročia tridsiatku. Intenzívne zrážky, krupobitie a striedanie teplôt vystriedajú tropické horúčavy, ktoré k nám prichádzajú zo Saharskej Afriky. Tie už trápia aj Grécko, kde sa teplota šplhá k 43 stupňom.

Cez týždeň očakávajte tropické horúčavy

Začiatok nového týždňa počasie ešte horúčavy neprinesie. Denná teplota by mala vystúpiť na 22 až 28 stupňov.

Ako píše iMeteo.sk, prvá vlna tepla príde v utorok 18. júna. Maximálne teploty sa počas dňa dostanú na 26 až 32 stupňov. Najteplejšie by malo byť na území Slovenska v stredu. Teploty prekročia hranicu 30 až 35 stupňov.

Teploty v aute

Polícia SR stále na Facebooku pripomína, že teploty v aute a vonku sú rozdielne a hoci sa zdá, že vonku je znesiteľná teplota, v aute môže zabíjať.

Takéto teploty sú mimoriadne nebezpečné nielen pre dospelého človeka, ale bezpodmienečne aj pre deti alebo zvieratá. Tento scenár platí, ak je auto vypnuté a klimatizácia nefunguje.

Pozor na klimatizáciu

Nie je však vhodné mať klimatizáciu v prevádzke v miestnosti s malými deťmi, chladný vzduch tiež nemá prúdiť priamo na človeka.

Vhodný je rozdiel teploty v interiéri päť až sedem stupňov Celzia nižší ako vonkajšia teplota. Optimum v miestnosti je 23 až 25 stupňov Celzia. V extrémnych horúčavách aj 26 až 27 stupňov Celzia.

"Následkom nevhodného používania klimatizácie ľudia často trpia problémami zo strany pohybového aparátu. Prejavuje sa najmä stuhnutím, bolesťou svalov, kĺbov, krčnej chrbtice, ramien a bolesťami hlavy. Časté sú aj príznaky zo strany dýchacích ciest, vysušená sliznica, nádcha, kašeľ ale aj infekcie horných dýchacích ciest," povedala pre ta3 obvodná lekárka Jana Tuchyňová.

Pri nedostatočnej údržbe sa často šíria aj patogénne baktérie, ktoré môžu spôsobiť aj závažné ochorenia. "Z toho dôvodu je nutná pravidelná odborná údržba klimatizácie," dodala.

Dôležité zmeny pre šoférov: TOTO všetko bude v autách POVINNÉ už o pár týždňov! 
Nula obetí a vážnych zranení pri dopravných nehodách do roku 2050. To je ambiciózny plán Európskej únie, ktorá vydala viaceré opatrenia na jeho dosiahnutie. Od 7. júla 2024 sa kvôli tomu zavádzajú nové pravidlá a požiadavky týkajúce sa všetkých... Čítať ďalej
17 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik