ÚPLNÉ ŠIALENSTVO! Pripravte sa na večnú vojnu
17 | 06 | 2024 I Diana Zaťková
Do posledného Ukrajinca! A vraj mierová konferencia. Západní lídri odmietli rámec Vladimíra Putina pre prímerie a zároveň podporili požiadavky Ukrajiny, aby Rusko vrátilo všetky okupované územia ako základ pre akúkoľvek potenciálnu mierovú dohodu, informuje Breitbart News. Toto nie je vyjednávanie, toto je diktát, ktorý u Putina neprejde!
Status quo zostalo nezmenené

Prvý výročný globálny mierový summit, ktorý sa konal v luxusnom švajčiarskom letovisku Burgenstock, na ktorom neboli žiadni zástupcovia z Moskvy, sa skončil tak, že status quo zostalo v podstate rovnaké, pričom Ukrajina naďalej žiada, aby Rusko odstúpilo územia na východe a na Kryme ako predpoklad na začatie skutočných mierových rozhovorov, čo pre Vladimíra Putina je bezpredmetné.

Po skončení stretnutia, na ktorom sa zúčastnilo približne 100 delegátov z 92 krajín a ôsmich medzinárodných organizácií, prezident Zelenskyj vyhlásil, že všetci účastníci súhlasili s tým, že „územná integrita“ Ukrajiny musí byť zachovaná, uvádza Ukrinform.

Žiaden kompromis

Napriek tomu, že sa Ukrajine počas minuloročnej protiofenzívy nepodarilo znovu dobyť okupované regióny na Donbase, náčelník štábu Zelenksého Andrij Jermak povedal , že pri žiadnych mierových rokovaniach s Ruskom nedôjde k „žiadnemu kompromisu v otázke nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti“.

Zelendkyj, foto: AFP/Getty Images

Návrhy Moskvy

Vladimir Putin pred summitom povedal, že Rusko by bolo ochotné súhlasiť s prímerím a potenciálnym mierom s Ukrajinou, ak Kyjev stiahne svoje jednotky z prevažne etnicky ruských území, nad ktorými si Moskva teraz nárokuje suverenitu, s odvolaním sa na medzinárodne sporné referendá v regiónoch o pripojení sa k Rusku.

Okrem toho Putin požadoval, aby sa Ukrajina vzdala svojich ambícií vstúpiť do vojenskej aliancie NATO vedenej Američanmi, uvádzajú štátne médiá RT. Moskva tiež navrhla „paneurópsku bezpečnostnú architektúru“, v ktorej by boli chránené všetky krajiny na kontinente vrátane Ukrajiny. Putin preto povedal, že všetky zahraničné vojenské operácie musia na Ukrajine skončiť.

Putin, Peskov, foto: TASR/AP

Žiadna kapitulácia! Vojna až do posledného Ukrajinca!

Takéto požiadavky odmietli západní lídri prítomní na švajčiarskom summite. Nemecký kancelár Olaf Scholz pre kyjevské štátne médiá Ukrinform povedal: „Každý vie, že ide o neseriózny návrh, ale súvisí s mierovou konferenciou, ktorá sa koná vo Švajčiarsku. Zároveň Putin ukázal aj to, čo ho skutočne zaujíma – klasické imperialistické dobývanie území. Na tento účel použil veľkú vojenskú silu, rozpútal brutálnu vojnu a zmieril sa aj so skutočnosťou, že státisíce ruských vojakov zomreli alebo boli vážne zranení pre svoj imperialistický sen.

Tento názor zdieľali aj iní európski lídri, francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že mier nemôže znamenať „kapituláciu Ukrajiny“ a dodal: „Preto je nevyhnutným predpokladom pomôcť Ukrajine odolať tejto agresii, pretože existuje jeden agresor a jeho obeť.“

NATO sa aktívne chystá na vojnu! Slovensko sa zatiaľ nespomína
"Zostáva pár rokov." NATO sa pripravuje na radikálny krok v Európe. NATO plánuje nové logistické trasy pre prípad vojny s Ruskom. Čo ak bude vojna? Pre „možnú vojnu s Ruskom“ chystá Severoatlantická aliancia logistické trasy na rýchly presun... Čítať ďalej
16 | 06 | 2024 | Milan Laca

Britský premiér Rishi Sunak medzitým obvinil Putina z „falošného rozprávania o jeho ochote rokovať,“ uvádza BBC .

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová povedala, že „dnes zmrazenie konfliktu s cudzími jednotkami okupujúcimi ukrajinskú pôdu nie je odpoveďou... V skutočnosti je to recept na budúce agresívne vojny“.

„Pre Ukrajinu je dôležité, aby mala spravodlivý mier a Ukrajina by mala mať možnosť nepodriaďovať sa žiadnemu diktátu Putina, ale konať vo vlastnom záujme,“ vysvetlila.

Scholz, von der Leyen, Macron, foto: Shutterstock
Bezodná studňa

Summit vo Švajčiarsku sa konal po tom, čo sa lídri krajín G7 dohodli na použití úrokov z 325 miliárd USD (256 miliárd GBP) zo zabavených ruských aktív na zaplatenie ročných úrokov vo výške 3 miliárd USD za pôžičku vo výške 50 miliárd USD, ktorú si Ukrajina vzala na financovanie svojho vojnového úsilia.

Okrem toho Bidenova administratíva podpísala vo štvrtok s Ukrajinou 10-ročnú bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, v ktorej sa Spojené štáty zaviažu pokračovať v poskytovaní zbraní a vojenského výcviku najmenej počas nasledujúceho desaťročia.

Ženeva - neženeva, ukrajinskí poslanci začali komunikovať s Moskvou
Nelegitímnemu vodcovi Ukrajiny Zelenskému prihára. Polootvorene sa hovorí o skorej vzbure v armáde a oficiálne - aspoň na strane Ruskej federácie sa hovorí aj o mierovej aktivite časti ukrajinských zákonodarcov. Informovala agentúra TASS. Niektorí... Čítať ďalej
16 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik