Tento prezidentov poradca sa "majiteľom pravdy" páčiť nebude!
17 | 06 | 2024 I Eka Balašková

Ej, to bude kriku a zlosti! Peter Pellegrini si zrejme dovolí nevídanú vec – do zboru svojich poradcov mieni „povolať“ aj spisovateľa a bývalého politika s nálepkou konšpirátora Jozefa Banáša. Ten by mal prezidentovi radiť v mediálnej a kultúrnej oblasti. Nový slovenský prezident to uviedol v rozhovore pre Televíziu Markíza.

S Jozefom Banášom o pozícii poradcu nový prezident zatiaľ len komunikuje. Vníma ho, ako vzdelaného človeka, najúspešnejšieho spisovateľa a človeka, ktorý by do diania v spoločnosti mohol vniesť nový pohľad. Známe sú aj ďalšie dve mená poradcov – diplomata Jána Kubiša a odborníka na právo Miroslava Slašťana.

Sú v jednaní

„Určite to vzbudí rozruch a bude to veľmi zaujímavé. Musím priznať, že som v komunikácii aj s pánom Jozefom Banášom, ktorého by som veľmi rád privítal v prezidentskom paláci ako poradcu pre oblasť kultúry a médií. Je to človek, ktorý je dnes najúspešnejší spisovateľ. Má najviac prekladané knihy do rôznych svetových jazykov. Mohol by priniesť zaujímavý pohľad na to, čo sa dnes v spoločnosti deje,“ uviedol nový prezident Pellegrini pre Markízu.

Prezident Pellegrini predstavil svojho poradcu pre otázky zahraničnej politiky 
Poradcom prezidenta Petra Pellegriniho pre zahraničné otázky a medzinárodnú politiku bude diplomat, bývalý generálny tajomník OBSE a exminister zahraničných vecí SR Ján Kubiš. Zvolený prezident SR Pellegrini to uviedol v exkluzívnom rozhovore pre... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Známy je aj poradca pre zahraničie

Zahranično-politický rozmer práce prezidenta je mimoriadne dôležitý a nechce ho podceniť ani Peter Pellegrini. Práve preto oslovila ako ďalšieho zo svojich poradcov diplomata Jána Kubiša. V tejto súvislosti pripomenul jeho náročné diplomatické misie v službách Organizácie spojených národov (OSN).

„Som rád, že budem mať pri sebe takéhoto skúseného diplomata a budem sa s ním vedieť poradiť pri príprave na samity a ťažké diskusie," konštatoval Pellegrini ešte 12. júna.

„Jána Kubiša poznajú všetci. Je to významný diplomat, ktorý pôsobil v medzinárodných organizáciách. Bol na pozíciách, kde zastupoval Organizáciu Spojených národov (OSN), pri krajinách, v ktorých boli vojnové konflikty. Bol v Sýrii, v Libanone a tak ďalej,“ povedal Pellegrini pre Markízu.

Medzinárodné právo

„Je to osoba, ktorá možno nie je taká mediálne známa, ale je to profesor v primeranom veku s primeranými skúsenosťami a cením si na ňom, že sa viac venuje odbornej práci ako svojej vlastnej prezentácii v médiách. Myslím si, že môže byť veľmi dobrou posilou," priblížil Pellegrini na margo profesora Miroslava Slašťana z bratislavskej Univerzity Komenského ešte v deň inaugurácie.

„Pán Slašťan je profesor na Univerzite Komenského na Fakulte práva, kde je profesorom pre medzinárodné právo, ale venuje sa aj ústavnoprávnym otázkam. Možno nie je tak verejne známy, možno sa tak mediálne nereprezentuje, ale dovnútra požíva veľkú dôveru a úctu,“ uviedol Pellegrini pre Markízu v nedeľnom rozhovore.

Prezident si vybral poradcu pre právne otázky
Poradcom prezidenta Petra Pellegriniho pre medzinárodné právo, právne a ústavnoprávne otázky by sa mal stať profesor Miroslav Slašťan z bratislavskej Univerzity Komenského. Pellegrini to potvrdil v rozhovore pre RTVS. Ďalšie mená chce postupne... Čítať ďalej
15 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.