Česi zúria! Dovážajú im ukrajinské kurčatá so stopami salmonely
17 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Agrárna komora na svojom facebookovom profile upozornila na chybné hydinové mäso dovezené z Ukrajiny. "Počas mája sa vo vzorkách dovezeného kuracieho mäsa našli stopy salmonely," uviedla agrárna komora a vyjadrila poľutovanie nad tým, že supermarkety uprednostňujú lacný dovoz a nevenujú väčšiu pozornosť kvalite mäsa. Za vinníka považujú vládu Petra Fialu (ODS). "Dal by som to Fialojovi a jeho prisluhovačom," napísal jeden používateľ sociálnych médií.

"Dovoz hydinového mäsa z Ukrajiny je stále spojený s problémami. Počas mája sa vo vzorkách dovezeného kuracieho mäsa našli stopy salmonely. Predávali sa v spoločnostiach MAKRO ČR a Tesco Česko. Opäť sa potvrdzuje, že mäso z Ukrajiny je už dlho chybné. Je škoda, že supermarkety uprednostňujú lacný dovoz a nevenujú väčšiu pozornosť kvalite mäsa, ktoré predávajú," uviedla Agrárna komora na svojom facebookovom profile.

Rozzúrení Česi

"Dal by som to Fialojovi a jeho prisluhovačom," napísal v reakcii jeden používateľ sociálnych médií. "Nech to Rakúšan zje so svojou rodinou. Ďalší bastardi sa môžu pridať..." Ďalší používateľ reaguje podobným spôsobom.

"Sme skládkou Európy a ak bude táto vláda pokračovať, bude sa to len zhoršovať," hovorí ďalší. "Odpad vo vláde, odpadky na policiach! Sláva Ukrajine!" povedal ďalší.

"No, ďakujem veľmi pekne, pán Fiala, chcete nás otráviť, prečo?" položila sa otázka.

"Myslím skôr na to, ako je možné, že krajina, ktorá je v takom dramatickom vojnovom konflikte, ako nám hovorí naša vláda, je schopná vyvážať toľko potravín. Nikto o tom nepremýšľa. Navyše bez akýchkoľvek sankcií za zlú kvalitu," špekuluje ďalší používateľ.

Zlé mäso z Ukrajiny sa našlo už v minulosti, napríklad v decembri minulého roka

 "Od júla vidíme každý mesiac rovnaký príbeh. Orgány dozoru Potravinového praniera (Česká poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia) a Štátnej veterinárnej správy zistili salmonelu v kuracom mäse dovezenom z Ukrajiny. Ide o mäso balené v členskom štáte EÚ, najčastejšie na Slovensku. Nadobúda tak "európsky" pôvod. Otázkou je, či nastal čas nekompromisne zastaviť dovoz takéhoto mäsa. Zdá sa, že žiadna iná krajina EÚ nemá také rozsiahle zásoby zdraviu škodlivých výrobkov v danej komodite. Mäso, ktoré nepodlieha všetkým prísnym normám, nemá na európskom trhu miesto. Bez ohľadu na to, odkiaľ pochádza," zdôraznili vtedy členovia Agrárnej komory Českej republiky.

Podobne chybné mäso bolo nájdené v októbri minulého roka. Kontaminované mäso pochádzajúce z Ukrajiny, ktoré bolo balené na Slovensku, sa predávalo v obchodnom reťazci Makro.

V októbri minulého roka varovala pred ukrajinskými obilninami aj Agrárna komora Českej republiky, ktoré stále zaplavujú európsky trh. Podľa zistení poľských inšpektorov sa zo 73 vzoriek v 17 z nich našla salmonela, v ďalších 11 geneticky modifikované obilniny a v šiestich prípadoch mykotoxíny. A tiež kovy ako ortuť, kadmium, železo alebo olovo. Okrem týchto rizík Agrárnu komoru trápi skutočnosť, že ukrajinské obilie nemusí spĺňať prísnejšie limity EÚ, a preto jeho cena ničí českých poľnohospodárov.

(AKTUALIZOVANÉ) SaS vyzýva premiéra a prezidenta na stiahnutie novely zákona o ochrane prírody
Opozičná strana SaS vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby spravili politické rozhodnutie a z rokovania parlamentu stiahli novelu zákona o ochrane prírody, ktorá sa týka regulácie výrubu stromov. Na... Čítať ďalej
17 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik