Z paláca odišla forma, do paláca prišiel obsah
16 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

"Grasalkovičov palác bol v minulosti sídlom šľachty." Takmer každá informácia v turistických sprievodcoch po Bratislave sa akosi takto začína. Minulosť je minulosťou, aj keď trvá iba deň či dva. Existuje reálny predpoklad, že najbližších päť rokov sa ideologicky preferovaná politická samozvaná šľachta po paláci hlavy štátu s názvom Slovenská republika v jeho priestoroch a pracovniach promenádovať nebude.

Úplne úsmevne, skôr tam človek asi stretne navoľno sa pohybovať Geryho. Tak nás, verejnosť, informoval prezident Peter Pellegrini. Je to skutočne nezvyk. Prezident. Povedzte si to zo dva zo trikrát. Náš prezident.

Človek, ktorý sa rovnako tak, ako keď sa zúčastňuje na rokovaní hláv štátov, vie zodpovedne postarať o záhradu, psa, rodičov, ktorý nemá problém s prihlásením sa k človečenskému vešaniu opratých záclon. Niet totiž väčšieho odcudzenia sa od vlastného ľudu ako uzavrieť sa do salónov módnych návrhárov, útrob veľvyslanectiev a dokonca aj do akýchsi pivničných priestorov, keď sa má hovoriť o "nepriateľoch štátu".

Iba forma je málo

To prvé bohato stačí na relax, voľnosť, nezáväznosť, nenáročné bytie, požívačný život, recepcie, návštevy. Typickým príkladom formy bez obsahu bola prítomnosť Zuzany Čaputovej na neslávne slávnom večere Slnko v sieti a to, čo možno aj nechtiac, vyvolala v účastníkoch slávnosti.

Viac menej - formou bez obsahu bolo celých jej päť rokov v prezidentskom kresle. Ukázať sa v majstrovskom diele celebritného módneho návrhára, poobjímať sa s miláčikom "Západu", poudeľovať štátne vyznamenania nositeľom jedinej ideológie. A to už nespomíname čisto stranícke rozhodnutia vo veci ľudového referenda, vetovania zákonov povolebnej vládnej koalície alebo menovania nestraníckej vlády - ako sa napokon ukázalo - lídrov straníckych kandidátok.

Obsah je niečo hmatateľné

Je to nielen herecké protokolom nacvičené gesto či forma pre zahraničných diplomatov, mocenské politiky, nekritické médiá alebo all inclusive - politickú poplatnosť. Obsah je niečo reálne, skutočné, potrebné pre občana, užitočné, inšpiratívne, príkladové.

Prezident Pellegrini sľubuje vždy uprednostňovať obsah pred formou. Podstatu pred povrchnosťou. Občana pred straníkom. Voličov pred kamarátmi. To znie naozaj dobre. A treba mu v tom v spoločnosti, v ktorej politikou niektorých nenávistných zúfalcov je iba hádzanie polien pod nohy, naozaj veľmi silne držať palce. A pomáhať.

Prezident už nikdy nesmie byť módna ikona, iba reprezentačná "barbie", prezident musí byť zástanca každého, kto žije v štáte, na čele ktorého stojí.

Prezident štátu, národa, rodiny a človeka

Mnohým z nás tak veľmi v časoch, keď nám nadávali členovia vlády do opíc a dezolátov, chýbal ochranný hlas prezidentky. Hlas, ktorý by sa nás zastali slovami "tak dosť". Naopak, zdalo sa, že jej to priam vyhovuje. A muselo vyhovovať, lebo vyjadriť sa mohla vždy. Lenže, čo nedostala prečítať od poradcov, to nebolo vyslovené. A za poradcov mala takých, ktorí nás za dezolátov a opice považujú dodnes.

Prezident Pellegrini je v príkrom opaku s predchodkyňou presvedčený, že človek by mal byť stredobodom pozornosti štátu. "Nerodíme sa s rovnakými schopnosťami a rovnakými predpokladmi. Ale každý si zaslúži rovnakú šancu a rovnakú štartovaciu čiaru," tvrdí. A predovšetkým - rovnaké zaobchádzanie a úctu. Štát má a môže robiť iba to, čo je napísané v ústave. O kádrovaní občanov tam niet žiadnej zmienky.

Slovensko nie je slabý štát

Hodnotových slabochov malo najmä v predchádzajúcich politikách. Zapredať, rozdať, podlizovať sa, zapáčiť sa. To sme zažili, to sme videli. A to sme museli aj v atmosfére obmedzenej slobody vyjdrovania sa (prezidentkou mimoriadne aktívne podporovanej) prehĺtať.

"Našu štátnosť musíme naplniť niečím, čo si každý jeden občan Slovenskej republiky ponesie v sebe ako súčasť svojej osobnosti," povedal na inaugurácii náš nový prezident. A to je naozaj mimoriadne záväzný obsah jeho (i našej) politiky.

Rétorika progresívnych slušnoľudí, je v skutočnosti značne toxická
Bývalý minister školstva Juraj Draxler v statuse na sociálnej sieti uvažuje nad budúcnosťou Slovenska."Koalícia môže vládnuť ešte dlho, alebo aj nie. Má to takmer doslova vo vlastných rukách". Keďže autorský text má charakter kompaktného... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik