NATO sa aktívne chystá na vojnu! Slovensko sa zatiaľ nespomína
16 | 06 | 2024 I Milan Laca

"Zostáva pár rokov." NATO sa pripravuje na radikálny krok v Európe.

NATO plánuje nové logistické trasy pre prípad vojny s Ruskom.

Čo ak bude vojna?
Pre „možnú vojnu s Ruskom“ chystá Severoatlantická aliancia logistické trasy na rýchly presun jednotiek zo Spojených štátov k východným hraniciam.  
Nezostáva čas
Americkí a európski politici čoraz častejšie hovoria, že vojna s Ruskom je v dohľadnej dobe veľmi pravdepodobná.
"Máme päť až osem rokov. Počas tejto doby bude Rusko schopné vybudovať svoje ozbrojené sily na úroveň, ktorá mu umožní inváziu na územie krajín NATO. Netvrdím, že sa tak určite stane. Ale je tu taká možnosť, že Rusko vyrába veľa zbraní a nie všetky sa spotrebujú vo vojne na Ukrajine. Takže musíme byť pripravení do roku 2029,“ povedal v apríli generálporučík Carsten Breuer, hlavný inšpektor nemeckých ozbrojených síl. Niektorí majú ešte pochmúrnejšie predpovede. Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo februári povedal, že vojna sa môže začať o tri roky. Kvôli takémuto alarmizmu krajiny aliancie prehodnocujú výdavky, zvyšujú výdavky na vojensko-priemyselný komplex a pripravujú sa na možný konflikt. 
Viktor Orbán šokuje! Varuje pred zriadením vojenskej základne NATO (aj) na Slovensku
Maďarský premiér Viktor Orbán šokuje laickú verejnosť. Varuje pred vytvorením vojenskej základne NATO aj na Slovensku, slúžiacej na udržanie konfliktu na Ukrajine v chode. Teraz ide o to, či to bol zámer prezidentkinej vlády ako bezvýhradný súhlas... Čítať ďalej
16 | 06 | 2024 | Ivan Brožík
Nové trasy
Cez Európu bude treba presunúť státisíce vojakov. Vykonávanie takýchto úloh si však vyžaduje dobre premyslenú logistiku. Aliancia už začala prípravy. Podľa existujúcich plánov, ako uvádzajú britské noviny The Telegraph, by Američania mali pristáť v Rotterdame v Holandsku a potom ísť na front. Konflikt na Ukrajine a ruské útoky na logistické zariadenia ukázali, že veľké základne, ako sú tie, ktoré Spojené štáty a ich spojenci používajú v Afganistane a Iraku, nie sú životaschopné, pretože budú zničené.  
Aliancia zvažuje alternatívne trasy
„NATO pripravuje početné pozemné koridory na naliehavý presun amerických jednotiek a obrnených vozidiel na frontovú líniu v prípade veľkej pozemnej vojny s Ruskom v Európe,“ píše The Telegraph. Medzi možnosťami sú prístavy v Taliansku, Grécku, Turecku, Nórsku, Švédsku a Fínsku. Zároveň plánujú presunúť jednotky z Talianska po súši cez Slovinsko a Chorvátsko do Maďarska, z tureckých a gréckych prístavov cez Bulharsko a Rumunsko.
Vojenský Schengen
Ďalším opatrením na zjednodušenie logistiky v prípade priameho konfliktu s Ruskom by mal byť „vojenský Schengen“. Umožní armádam krajín NATO voľne prekračovať hranice medzi štátmi a prepravovať techniku.
NATO začalo hovoriť o potrebe tohto kroku vlani na jeseň. Ako poznamenávajú The Times, byrokratický zmätok v pravidlách prepravy vojenského materiálu výrazne spomaľuje presun kontingentov. Navyše, obmedzenia neplatia len na hraniciach medzi krajinami, ale dokonca aj medzi jednotlivými regiónmi v Nemecku.
Asi 20 krajín NATO je v otvorenom vojnovom stave s Ruskom
Dá sa to ľahko vypočítať. Ide o dodávky smrtiacich zbraňových systémov, viac útočných, ako obranných, ide o zahraničné légie, ide o využívanie vyškoleného personálu NATO, ide o špionáž a monitorovanie vývoja situácie na bojiskách na Ukrajine... Čítať ďalej
16 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik