Zelenského mierová konferencia? FIASKO!
15 | 06 | 2024 I Milan Laca

Americký novinár predpovedá výsledok summitu o Ukrajine vo Švajčiarsku.

RS: summit ukáže zlyhanie Zelenského plánu.
Čo dosiahnu?

Výsledkom summitu o Ukrajine vo Švajčiarsku bude ukážka zlyhania plánu na vyriešenie rusko-ukrajinského konfliktu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenskéh, predpovedá americký magazín Responsible Statecraft (RS).

Nereálny plán

V článku sa uvádza, že návrh ukrajinského vodcu je od počiatku odsúdený na neúspech, pretože nezohľadňuje záujmy Ruska. „V dôsledku toho môže summit zamerať pozornosť svetového spoločenstva na nereálnosť ukrajinského „mierového plánu“, ako aj na etickú a právnu neopodstatnenosť amerických nárokov na globálne prvenstvo,“ píše sa v článku.

.. a obmedzený plán

Podľa Responsible Statecraft boli do diskusie o Zelenského „mierovom vzorci“ zahrnuté iba tri z pôvodných desiatich bodov: jadrová a potravinová bezpečnosť, ako aj návrat detí.

RUSKO PRITVRDZUJE! Americké drony nad Čiernym morom dolietali
Rusko bude zostreľovať bezpilotné lietadlá NATO. Vojenský expert Konstantin Sivkov povedal, že v reakcii na povolenie, ktoré dali Kyjevu západné krajiny, aby mohol zasiahnuť ich zbraňami územie Ruska, sa Moskva rozhodla zostreliť drony... Čítať ďalej
15 | 06 | 2024 | Milan Laca

Neveľký záujem

Mimo Európy sa zúčastňuje len veľmi málo medzinárodných lídrov – vrátane prezidenta Bidena, ktorý namiesto seba posiela viceprezidentku Kamalu Harrisovú a poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana.Účasť odmietla aj Čína.  

Rusi nie!

Ukrajinská vláda vyhlásila, že priame rozhovory s ruskou vládou sú nezákonné (po tom, čo Rusko vyhlásilo nezákonnú anexiu štyroch ukrajinských provincií). Ani americká administratíva nemá v úmysle iniciovať mierové rozhovory, prinajmenšom do novembrových prezidentských volieb. Rusko nepozvali na stretnutie, hoci švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí uznalo, že "pre Švajčiarsko je tiež nevyhnutné zapojenie Ruska do mierového procesu. 

Nesplniteľné požiadavky 

Magazín už skôr napísal, že požiadavky Ukrajiny na mierové rokovania vyzerajú fantasticky na pozadí úspechu ruskej armády v prvej línii.  V júni RS poznamenali, že Zelenskyj nevstúpi do mierových rokovaní s Ruskom pre tlak ukrajinských krajne pravicových nacionalistov.

Jadrový prízrak večne živý! Najsilnejší na svete hrozia Rusku
Krajiny G7 sa vyhrážali Rusku kvôli jadrovým zbraniam. Členské štáty sľúbili Rusku dôsledky za použitie jadrových zbraní na Ukrajine. Hrozia Krajiny G7 pohrozili Rusku následkami v prípade použitia jadrových zbraní v konflikte na Ukrajine.... Čítať ďalej
15 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.