Juraj Gedra o liberálnych progresívcoch: KRÚTI IM ÚSTAMI, KEĎ MAJÚ POVEDAŤ "REŠPEKTUJEM INÝ NÁZOR" (VIDEO)
15 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

PROGRESÍVCOM VADÍ DEMOKRACIA, ALE TO JE ICH PROBLÉM! A zákazom Progresívneho Slovenska by jeho názory nezanikli. Upozorňuje na to vedúci Úradu vlády Juraj Gedra (Smer-SSD). Liberálnym progresívcom krúti ústami keď majú povedať ,,rešpektujem iný názor” a my to budeme od nich o to viac žiadať, lebo o tom je demokracia, dodal.

Post vedúceho Úradu vlády v minulosti zastávali prevažne ľudia v zrelom veku. Juraj Gedra, hoci nemá ani 40, tento post prijal, ako veľkú príležitosť profesne, ale aj politicky rásť. Aj to poslanec NR SR za Smer-SSD o sebe prezradil v Diskusii na palete.

Juraj Gedra v Diskusii na palete vysvetlil aj povinnosti vedúceho Úradu vlády, povedal, prečo prijal túto pozíciu a tiež hovoril o lojalite zamestnancov. Vysvetlil okolnosti „lex atentát“ a prečo nie je za rozpustenie hnutia PS.

Nepovedal „nie“

Po parlamentných voľbách sa na centrále Smeru hovorilo aj o obsadení tejto funkcie a keď mu ju Robert Kaliňák a Robert Fico ponúkli, nepovedal nie. Vedúci Úradu vlády má hlavne veľa neformálnej práce.

„Tá spočíva hlavne v zabezpečovaní funkčnosti vlády a jej chodu. V súčasnosti pod vedením Roberta Fica má vláda každý mesiac výjazdové rokovanie, takže to je celá tá obsluha toho aparátu a okrem toho veľká časť mojej práce spočíva v zákulisí. Pomáhať premiérovi, pomáhať členom vlády tak, aby sme spoločne dosahovali čo najrýchlejšie výsledky pre ľudí,“vysvetľuje Gedra svoje povinnosti. Túto pozíciu však vníma aj ako politickú, keďže je nominovaný členmi vlády a aj v parlamente pôsobí pod hlavičkou politickej strany, nechce sa tváriť ako nepolitik.

OPOZÍCIA ZÚRI! Nepáči sa im LEX ATENTÁT
Progresívne Slovensko (PS) kritizuje v balíku opatrení, tzv. lex atentát, ustanovenia nesúvisiace s bezpečnosťou a ochranou ústavných činiteľov aj viaceré pasáže obmedzujúce právo na zhromažďovanie. KDH bude ešte o návrhu diskutovať, v predloženej... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Nedokážeme byť ticho a len sa prizerať

Partia mladých ľudí v Smere sa rozhodla veci verejne komunikovať a ich základným krédom bolo „Nedokážeme byť ticho a len sa prizerať“ a tak je to aj s ním. „Keď sa veci dejú, tak neviem byť ticho a komunikujem, pokiaľ to zvládam,“priznal.

Lojalita zamestnancov

„Situácia, ktorá bola po našom príchode na Úrad vlády asi odzrkadľuje ten stav, ktorý je dnes momentálne v spoločnosti na Slovensku. Už v tom čase sme na ňom začali postupne pracovať a reagovať naň,“vysvetľuje Gedra s tým, že hoci spolupracujú s ľuďmi, ktorí sú naklonení ich práci, nie každý zamestnanec je prirodzene, naklonený myšlienkam vedenia. Gedra hovorí o dotazníku zamestnancov, ktorý vyhodnotili a stretli sa s vedením sekcií. Tým musí byť jasné, že nemusia mať rovnaké názory, ako vláda, ciele by však mali byť rovnaké. A práve pre tie muselo niekoľko ľudí z Úradu vlády odísť a pomohlo to k lepším výkonom tých, ktorí zostali.

„V pracovnoprávnych vzťahoch by malo platiť korčokovské “slušne, ale rázne”, dodal s úsmevom,“ doplnil Gedra.

Rešpektujem iný názor

Úrad vlády po atentáte na premiéra Úrad vlády prišiel s iniciatívou Rešpektujem iný názor.

„Nech už si myslíš, čo chceš, rešpektuj, že ja si myslím niečo iné, pokiaľ dodržiavame základné ľudské práva a slobody. Mám pocit, že s tým začína byť na Slovensku vážny problém, pretože keď som si prečítal niektoré denníky po našej tlačovej konferencii z minulého týždňa, kde hovoria, že po novom podľa nás rešpektovať iný názor znamená rešpektovať nezmysly,“ približuje Gedra s tým, že novinári z červených denníkov rešpektujú len vlastný názor a všetko iné považujú za nezmysly. Vedú preto vážnu diskusiu, či má význam plytvať energiou na ľudí bez sebareflexie. Nerazignovali na rešpekt aj ich názoru.

Úrad vlády SR urobil krok k zmiereniu. Pripravil zaujímavú kampaň
Úrad vlády spustil komunikačnú kampaň s titulom „Rešpektujem iný názor“ #sloboda slova. Šéf úradu vlády Juraj Gedra vyzval politikov, novinárov, hercov, zabávačov a influencerov, aby rešpektovali iný názor Úrad vlády SR pripravil komunikačnú... Čítať ďalej
07 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Lex atentát

„Bezprostredne po tom čine prišli obrovské množstvá vyhrážok ďalším členom vlády. Pre mňa nepochopiteľná reakcia. Aj preto bola tá tlačová beseda ministra obrany Roberta Kaliňáka v nemocnici bola maximálne upokojujúca, aby nám tu nevybuchla nejaká emócia vzájomnej nevraživosti, ktorá tu momentálne medzi nami je,“ hovorí Gedra.

Takzvaný Lex atentát je reakciou na dianie z 15. mája a pripravil ho vládny kabinet. Má posilniť bezpečnosť ústavných činiteľov, ochranu zhromažďovacieho práva ale zabezpečiť aj možnosť polície efektívnejšie potlačiť agresiu aj na internete. Zavádza tiež doživotnú rentu pre premiérov, ktorí funkciu vykonávali dlhšie, ako osem rokov.

Nechce PS rozpustiť

Tedra nesúhlasí s návrhom na rozpustenie hnutia PS, ktoré požaduje na Generálnej prokuratúre skupina občanov. Podľa nich ide o extrémistický subjekt založený na ideológiách potláčajúcich základy demokratickej spoločnosti. Gedra však nie je za rozpustenie hnutia.

„Radšej sa politicky ‘pobijem’ s Progresívnym Slovenskom v demokratickej súťaži. Trvám na tom, že ak niekoho vymažeme z politickej scény, neznamená to, že jeho názory zaniknú. To je veľký omyl, ktorý už urobila bývalá vláda pri vypínaní nezávislých médií,” zdôraznil.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.