Vladimir Putin podpísal zákon o vybudovaní rusko-čínskej základne na Mesiaci
15 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu návrh zákona, ktorý zaväzuje Rusko spolupracovať so svojím partnerom, Čínou, na budovaní mesačnej základne.

Čínsky štátny denník Global Times sa pochválil , že Rusko sa pripojilo k viac ako 30 ďalším „krajinám a medzinárodným organizáciám“ na projekte Medzinárodnej lunárnej výskumnej stanice (ILRS), z ktorých 20 podpísalo nejaké dohody na formalizáciu ich zapojenia.

The Global Times neuviedli mená ostatných partnerov, hoci spomenuli, že Egypt a Bahrajn podpísali ďalšiu čínsku misiu s lunárnou sondou Chang'e. Egypt bol medzi krajinami, ktoré prejavili záujem, keď Čína v roku 2021 predstavila svoj plán mesačnej základne, spolu s Ruskom, Venezuelou, Pakistanom, Azerbajdžanom, Bieloruskom, Južnou Afrikou, Thajskom a Nikaraguou.

Čínska bezpilotná sonda Chang'e-6 pristála na odvrátenej strane Mesiaca 2. júna, aby odobrala vzorky pôdy, čím sa Čína stala štvrtou krajinou, ktorej sa podarilo pristáť na Mesiaci po Spojených štátoch, Japonsku a Indii.

Čínske štátne médiá informovali, že štart Chang'e-7, ktorý zahŕňa Egypt a Bahrajn, je naplánovaný na rok 2026 a bude skúmať južnú polárnu oblasť Mesiaca. Taliansko, Rusko, Švajčiarsko, Thajsko a skupina s názvom International Lunar Observatory Association sa tiež zaviazali poskytnúť užitočné zaťaženie pre misiu Chang'e-7.

Putin ponúka rokovania. Zelenskyj odmieta, Amerika tiež
"Budúcnosť bude iná." Čo Putin ponúkol Ukrajine a Západu. Putin: Rusko predkladá ďalší skutočný návrh na urovnanie na Ukrajine. Ruský prezident oznámil diplomatom nové mierové iniciatívy, týkajúce sa ukrajinského konfliktu. Moskva je pripravená... Čítať ďalej
14 | 06 | 2024 | Milan Laca

S ľudskou posádkou do roku 2030

Čína dúfa, že do roku 2030 dosiahne pristátie na Mesiaci s ľudskou posádkou, do roku 2035 položí základy mesačnej základne v blízkosti južného pólu Mesiaca a do roku 2045 uvedie základňu online. Lunárna základňa bola predstavená ako odrazový mostík pre misie na Mars a ďalej. . Základňa by bola zdanlivo postavená pomocou čadiča ťaženého z povrchu Mesiaca.

Čína od svojich prvých verejných vyhlásení ponúkala svoj projekt lunárnej základne ako medzinárodné úsilie. Animované video, ktoré predstavilo plán lunárnej základne v roku 2021, zobrazovalo raketoplán NASA, ktorý sa vznáša zo základne.

Čínska vlajka a Mesiac, foto: Getty Images

Denník Global Times vo štvrtok uviedol, že partnerstvo Číny s Ruskom rozhodne odoberie vedenie vesmírneho prieskumu blednúcemu americkému vesmírnemu programu:

S opakovaným úspechom Číny v prieskume hlbokého vesmíru sa budú vyhliadky na jej medzinárodnú spoluprácu ďalej rozširovať, povedal pre Global Times Wang Ya'nan, šéfredaktor časopisu Aerospace Knowledge so sídlom v Pekingu .

„Po prvé, Čína prostredníctvom série úspešných vesmírnych misií preukázala výnimočne vysokú schopnosť a spoľahlivosť. To slúži ako predpoklad pre dobré partnerstvo, kde sa dajú lepšie dosiahnuť bohatšie vzorky a ideálnejšie vedecké výsledky,“ poznamenal Wang.

Okrem toho Čína vždy udržiavala otvorený a inkluzívny prístup k medzinárodnej spolupráci, čo je v dnešnom komplexnom globálnom prostredí zriedkavé, uviedli odborníci. Zatiaľ čo USA sú zaneprázdnené skandovaním rétoriky „čínskej hrozby“ v takzvaných vesmírnych pretekoch, Čína kráčala krok za krokom a prinášala bohaté, konkrétne výsledky, poznamenali. 

Jadrový prízrak večne živý! Najsilnejší na svete hrozia Rusku
Krajiny G7 sa vyhrážali Rusku kvôli jadrovým zbraniam. Členské štáty sľúbili Rusku dôsledky za použitie jadrových zbraní na Ukrajine. Hrozia Krajiny G7 pohrozili Rusku následkami v prípade použitia jadrových zbraní v konflikte na Ukrajine.... Čítať ďalej
15 | 06 | 2024 | Milan Laca

Wang povedal, že ruské pokroky v astrofyzike a chémii zo sovietskej éry sa spoja s vyspelou technológiou Číny a masívnou priemyselnou výrobnou kapacitou, aby sa vytvorila synergia, ktorá je „väčšia ako súčet jej častí“.

Dohoda, ktorú Putin podpísal tento týždeň, bola prerokovaná medzi Ruskom a Čínou v roku 2022. Návrh zákona bol prezentovaný ako slúžiaci záujmom Ruska, pretože by „prispel k posilneniu strategického partnerstva Ruska s Čínou“ a upevnil „ vedúcu úlohu Ruska pri prieskume vonkajších vesmír, vrátane prieskumu a využívania Mesiaca.

Základňa na povrchu Mesiaca i vesmírna stanicu na obežnej dráhe

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos a čínsky Národný vesmírny úrad (CNSA) uviedli, že spoločný projekt bude zahŕňať základňu na povrchu Mesiaca, vesmírnu stanicu na obežnej dráhe a niekoľko roverov na prieskum mesačného povrchu. V ruskom zákone, ktorý Putin podpísal, sa znovu uvádzalo, že Čína a Rusko budú viesť projekt, ale bude otvorený pre účasť iných krajín.

Plán projektu Roskosmos počíta s kratším časovým harmonogramom ako v Číne, pričom sa predpokladá, že miesto bude vybrané do roku 2025, výstavba sa začne nasledujúci rok a základňa bude funkčná do roku 2035.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik