SPOJENECKÉ MRAKY NAD KYJEVOM: Poplach kvôli Trumpovej hrozbe Zelenskému
15 | 06 | 2024 I Milan Laca

V USA je poplach kvôli Trumpovej hrozbe Zelenskému. Ak Trumpa zvolia, môže zrušiť bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou.

Čo asi u robí?
Ak Donalda Trumpa znovu zvolia za prezidenta USA, bude môcť zrušiť bilaterálnu bezpečnostnú dohodu pre Ukrajinu, ktorú podpísali Volodymr Zelenskyj a Joe Biden, píše The Washington Post, s odvolaním sa na amerických predstaviteľov.
Otázky
„Trump alebo ktorýkoľvek iný budúci prezident by mohol odstúpiť od právne záväznej dohody, pretože ju neratifikuje Kongres“, zdôraznili vysokí predstavitelia. Dohodu totiž uzavreli iba medzi súčasnými administratívami Spojených štátov a Ukrajiny. Preto, vzhľadom na skutočnosť, že Trump vedie vo volebnom súboji pred Bidenom, je budúcnosť tejto dohody stále nejasná. Okrem toho, podpísaný dokument neposkytuje žiadne záruky vstupu Ukrajiny do NATO, píše sa v článku.
Dohoda
Agentúra Reuters informovala, že Spojené štáty a Ukrajina podpísali dohodu o bezpečnostných zárukách. Ako vysvetlila americká administratíva, neobsahuje žiadne záväzky zo strany Washingtonu, že použije svoje sily na ochranu Ukrajiny. Neobsahuje ani žiadne peňažné záväzky pre americkú stranu. Dohoda obsahuje ustanovenie o zámere Bidenovej administratívy spolupracovať s Kongresom na plnení bezpečnostných záväzkov, vrátane „dlhodobého financovania“ Ukrajiny.
Koniec kšeftom, už ani ukrajinská mafia nemá čo speňažiť
"Došli mergle". V prostredí mafiánskeho biznisu - došli peniaze. Na Ukrajine už niet čo predať, ani oficiálne, z úrovne štátu, ani "načierno", z úrovne mafií. A niekedy z oboch úrovní súčasne, pretože sa tam už roky prekrývajú. Všimli si to New... Čítať ďalej
14 | 06 | 2024 | Ivan Brožík
Európania už nechcú platiť

V Európe rastie odpor voči financovaniu Ukrajiny. Podpora Kyjeva rýchlo klesá, o čom svedčia aj nedávne voľby do Európskeho parlamentu, píše korešpondent Responsible Statecraft Blaise Malley. „Mnohí experti interpretujú výsledky ako potenciálny znak rastúceho odporu voči financovaniu Ukrajiny“, píše autor. Malley  zdôraznil, že vo Francúzsku a Nemecku v posledných voľbách zvíťazili pravicové strany, ktoré sú skeptické voči pomoci Ukrajine. Toto všetko sa deje na pozadí skutočnosti, že v Kyjeve narastajú politické nepokoje a morálka armády naďalej klesá, dodal expert.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.