RUSI CVIČIA V KARIBIKU ÚTOK!! Budíček pre Američanov (VIDEO)
15 | 06 | 2024 I Milan Laca

Z Havany do Washingtonu, 1820 km v priamom smere: „Kaliber“ priletí veľmi rýchlo.

Odpálenie "elektronických rakiet" ruského námorníctva pri pobreží Kuby ukázalo Spojeným štátom, ako dlho bude trvať evakuácia, píše autor Sergej Aksionov. 

Výstraha

Moskva naďalej demonštruje Spojeným štátom a NATO svoju pripravenosť použiť "špeciálne zbrane" ako reakciu na povzbudzovanie Kyjeva zo západu, na útoky na ruské územie, vrátane odľahlých cieľov.  

RUSI VARUJÚ: Letiská mimo Ukrajiny sa stanú naším legitímnym terčom!
Lietadlá F-16 a vojenské letiská mimo územia Ukrajiny sa stanú legitímnymi terčmi pre Rusko, ak sa budú podieľať na bojových misiách proti ruským silám, vyhlásil šéf branného výboru dolnej komory ruského parlamentu Andrej Kartapolov. S odvolaním sa... Čítať ďalej
13 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Ruské manévre 

Podľa ruského ministerstva obrany, počas druhej etapy cvičení nestrategických jadrových síl, vyšli posádky námorníctva na more do určenej hliadkovej oblasti. Predtým riešili úlohy použitia „špeciálnej“ (t. j. jadrovej) cvičnej munície na vybavenie námorných a pozemných nosných rakiet. Súbežne s cvičeniami pri pobreží Európy, cvičí ruská flotila  podobným spôsobom aj na západnej pologuli, v rámci návštevy fregaty Admirál Gorškov a jadrovej ponorky Kazaň na Kube.

Ruská fregata Admirál Gorškov

Útok na Ameriku

Krátko pred príchodom do havanského prístavu precvčili posádky fregaty a ponorky  použitie  vysoko presných raketových zbraní. Použili metódu počítačového modelovania, ktorá označovala námorné skupiny fiktívneho nepriateľa, vo vzdialenosti viac ako 600 kilometrov. Ponorka Kazaň vykonávala výcvik pod vodou.

Putinova asymetrická odpoveď

Rusko sústreďuje Kalibre a Zirkóny z celého sveta na samom prahu Spojených štátov. Zatiaľ, čo svet sledoval, ako Admirál Gorškov a jadrová ponorka Kazaň smerovali z Arktídy na Kubu, krížnik Varjag a fregata Maršál Šapošnikov smerujú zo Stredozemného mora rovnakým kurzom.

Putinova hrozba

Hrozbou pre Američanov, zvyknutých žiť v mierovom pokoji, ak budú na Ukrajine aj naďalej takí bezohľadní a drzí ako dnes, je takmer neodvratný masívny úder hypersonickými zbraňami z krátkej vzdialenosti na ich územie. Ruský prezident na stretnutí so zahraničnými novinármi 5. júna v Petrohrade otvorene vyhlásil, že takáto asymetrická odpoveď Spojeným štátom zo strany Moskvy je prinajmenšom možná, píše autor.

Príchod ruskej jadrovej ponorky na Kubu, foto: Shutterstock

Putin varuje: dajú zbrane, kde uznajú za vhodné  

Podľa Putina je dodávanie zbraní zo Západu Ukrajine ich priamou účasťou v krutom konflikte, na strane smrteľného nepriateľa Ruska. „Takéto akcie budú konečné, teraz dosiahli najvyšší stupeň konfrontácie a úplne zničia medzinárodné vzťahy. Podkopú medzinárodnú bezpečnosť. V konečnom dôsledku, ak uvidíme, že sú tieto krajiny zaťahované do vojny proti nám (a to je ich priama účasť vo vojne proti Ruskej federácii), potom si vyhradzujeme právo konať podobným spôsobom“, vyhlásil Putin. „Ak niekto považuje za možné dodať takéto zbrane do bojovej zóny, aby zasiahli naše územie a spôsobili nám problémy, tak prečo nemáme právo dodávať naše zbrane takej istej triedy do tých oblastí sveta, kde sa budú vykonávať údery na citlivé objekty tých krajín, ktoré to robia vo vzťahu k Rusku? To znamená, že odpoveď môže byť asymetrická. Porozmýšľame nad tým", uzavrel Putin.

Medvedev vyzýva na pomstu!
Medvedev vyzval na premenu života na Západe na „úplne šialenú nočnú moru“. Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev vyzval na pokusy spôsobiť „maximálnu ujmu“ ruským protivníkom, ktorí uvalili obmedzenia na štát a Rusov. Napísal to... Čítať ďalej
14 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik