Princezná Kate sa po piatich mesiacoch liečby rakoviny vrátila na verejnosť (FOTO)
15 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Princezná Kate, budúca kráľovná Spojeného kráľovstva, tvrdí, že jej chemoterapia pokračuje, ale tento víkend sa verejne predstavila na narodeninovom sprievode kráľa, ktorý je jej prvým od Vianoc. Informuje o tom Breitbart News.

Princezná z Walesu sa počas leta postupne vráti k verejným povinnostiam, uviedla vo svojom prvom verejnom vyhlásení od marca. Princezná Catherine, ktorá je vydatá za Williama, princa z Walesu, ktorý bude podľa britskej kráľovskej konvencie ďalším kráľom, bola naposledy oficiálne videná na verejnosti na Vianoce 2023.

Normálne jedna z najaktívnejších Royals

Jej dlhotrvajúca neprítomnosť na očiach verejnosti vyvolala určité špekulácie až do polovice januára, keď bolo oznámené, že podstúpila operáciu brucha pre nešpecifikovaný, ale nie rakovinový zdravotný problém a zotavuje sa. Operácia bola vtedy vraj natoľko vážna, že sa do svetla reflektorov nevráti až do Veľkej noci.

Špekulácie boli opäť rozšírené, až do konca marca, keď princezná Catherine oznámila, že testy počas jej pôvodnej operácie odhalili, že skutočne mala rakovinu, bude podstupovať liečbu, a preto sa nevráti ku kráľovským povinnostiam.

Vyhlásenie po dlhých mesiacoch

Teraz princezná urobila prvú podstatnú aktualizáciu svojho stavu za posledné mesiace, keď v piatok večer vo vyhlásení zverejnenom Kensingtonským palácom napísala: „Robím dobré pokroky, ale ako každý, kto prechádza chemoterapiou, vie, sú dobré a zlé dni.“

Jej liečba „prebieha a bude trvať ešte niekoľko mesiacov“, no napriek tomu princezná povedala, že dúfa, že sa „pripojí k niekoľkým verejným stretnutiam počas leta, no zároveň vie, že ešte nie som vonku z lesa“.

Princezná Catherine, foto: Shutterstock

Catherine povedala, že mala „dobré aj zlé dni“, ale teší sa na účasť na prehliadke, ktorá sa tento víkend koná k narodeninám kráľa Karola III., známa ako Trooping the Colour. Významnou udalosťou v kráľovskom kalendári je každoročná vojenská prehliadka, počas ktorej si britské elitné bojové jednotky vymieňajú bojové uniformy za šaty, aby mohli predvádzať v Londýne.
Británia usporiadala v sobotu narodeninovú slávnosť kráľa Karola III.

Každoročné podujatie bolo tiež prejavom stability monarchie po mesiacoch, počas ktorých boli kráľ aj Kate, manželka následníka trónu princa Williama, odsunutí na vedľajšiu koľaj kvôli liečbe rakoviny.

Kate sa pripojila k ostatným členom kráľovskej rodiny na balkóne Buckinghamského paláca na konci King's Birthday Parade. Rodina a davy pred palácom sledovali prelet vojenských lietadiel, aby zavŕšili obrady pri príležitosti oficiálnych narodenín panovníka.

42-ročná princezná cestovala na koči ťahanom koňmi z Buckinghamského paláca po veľkej triede známej ako Mall so svojimi deťmi Georgeom (10), Charlotte (9) a 6-ročným Louisom. Okoloidúci jasali, keď zazreli Kate oblečenú v bielych šatách od návrhárky Jenny Packham a klobúku Philipa Treacyho so širokou krempou.

Charles, ktorý sa tiež lieči na nezverejnenú formu rakoviny, cestoval v koči s kráľovnou Camillou, a nie na koni ako minulý rok. Kráľ si prezrel vojakov z pódia na prehliadkovom ihrisku a zasalutoval, keď okolo pochodovali elitné pluky peších stráží.

Britský kráľ Charles III jazdí na koči s kráľovnou Camillou, keď sa zúčastňujú na ceremónii Trooping the Colour v Londýne, v sobotu 15. júna 2024. Trooping the Colour je King's Birthday Parade a jedna z najpôsobivejších a najikonickejších každoročných podujatí, na ktorých sa zúčastnil. takmer každým členom kráľovskej rodiny. (AP Photo/Alberto Pezzali)
Britská Kate, princezná z Walesu, máva, keď spolu s princom Louisom cestujú po The Mall na ceremoniál Trooping the Colour na Horse Guards Parade, Londýn, sobotu 15. júna 2024. (AP Photo/Alberto Pezzali)
Vojaci z írskej gardy pochodujú pozdĺž nákupného centra Mall, zatiaľ čo sa zúčastňujú na ceremónii Trooping the Color v Londýne, v sobotu 15. júna 2024. (AP Photo/Alberto Pezzali)
Princ William a Kate princezná z Walesu na balkóne Buckinghamského paláca so svojimi deťmi princ George, vľavo, princ Louis vpredu v strede a princezná Charlotte mávajú davom po ceremoniáli Trooping the Color v Londýne v sobotu 15. 2024. (AP Photo/Alberto Pezzali)
Kate, princezná z Walesu sa usmieva počas príchodu na vojenskú prehliadku Trooping the Colour na počesť narodenín britského kráľa Karola III. v Londýne v sobotu 15. júna 2024. Ide o jej prvé verejné vystúpenie od začiatku roka, informuje TASR podľa správy agentúry AP. Catherine (42) koncom marca prostredníctvom videozáznamu oznámila, že jej diagnostikovali onkologické ochorenie a podrobuje sa chemoterapii. Naposledy sa na verejnom podujatí zúčastnila ešte vlani počas Vianoce. Prehliadka Trooping the Colour sa koná tradične v júni, hoci narodeniny má Karol až 14. novembra. Britskí panovníci však narodeniny oslavujú dvakrát - súkromne aj formou verejnej oslavy. FOTO TASR/AP

SPOJENECKÉ MRAKY NAD KYJEVOM: Poplach kvôli Trumpovej hrozbe Zelenskému
V USA je poplach kvôli Trumpovej hrozbe Zelenskému. Ak Trumpa zvolia, môže zrušiť bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Čo asi u robí? Ak Donalda Trumpa znovu zvolia za prezidenta USA, bude môcť zrušiť bilaterálnu bezpečnostnú dohodu pre Ukrajinu,... Čítať ďalej
15 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik