Jadrový prízrak večne živý! Najsilnejší na svete hrozia Rusku
15 | 06 | 2024 I Milan Laca

Krajiny G7 sa vyhrážali Rusku kvôli jadrovým zbraniam.

Členské štáty sľúbili Rusku dôsledky za použitie jadrových zbraní na Ukrajine.
Hrozia

Krajiny G7 pohrozili Rusku následkami v prípade použitia jadrových zbraní v konflikte na Ukrajine. Informuje   RIA Novosti, s odvolaním sa na záverečné vyhlásenie summitu G7 v Taliansku.

Varovanie! Má však zmysel?

"Krajiny G7 zdôrazňujú, že akékoľvek použitie chemických, biologických, rádiologických alebo jadrových zbraní Ruskom v konflikte na Ukrajine bude mať vážne následky", uvádza sa vo vyhlásení. V texte dokumentu G7 dodatočne vyzvala Moskvu, aby „dodržiavala moratórium na jadrové testy“. Okrem toho odsúdili aj rozmiestnenie zbraní hromadného ničenia v Bielorusku.

Putin ponúka rokovania. Zelenskyj odmieta, Amerika tiež
"Budúcnosť bude iná." Čo Putin ponúkol Ukrajine a Západu. Putin: Rusko predkladá ďalší skutočný návrh na urovnanie na Ukrajine. Ruský prezident oznámil diplomatom nové mierové iniciatívy, týkajúce sa ukrajinského konfliktu. Moskva je pripravená... Čítať ďalej
14 | 06 | 2024 | Milan Laca

Dajme Kyjevu peniaze

Už skôr sa objavili informácie, že štáty G7 súhlasili s tým, že Ukrajine pridelia 50 miliárd dolárov. Očakáva sa, že prostriedky odošlú Kyjevu do konca roka 2024.

Rusi zaplaťte!
Lídri vyzvali Rusko, aby zaplatilo 486 miliárd dolárov za škody, spôsobené Ukrajine, uvádza sa v záverečnom vyhlásení summitu v Taliansku. „Podľa Svetovej banky už tieto škody presahujú 486 miliárd amerických dolárov“, píše sa v dokumente.
Summit G7 v Taliansku (13.-15. jún 2024), Foto: Rada Európskej únie
O čom rokujú
Stretnutie lídrov G7, ktorému predsedá Taliansko, sa koná od 13. do 15. júna. Témami summitu sú konflikty na Ukrajine a na Blízkom východe, situácia v Afrike, ako aj migrácia a umelá inteligencia.
Kyjev odmieta dohodu
Kyjev opakovane vyhlásil, že nepodpíše mierovú dohodu s Moskvou, ak nezaplatí reparácie. Ako poznamenal predseda ruského Výboru Rady federácie pre medzinárodné záležitosti Grogorij Karasin, požiadavky Ukrajiny na „náhradu škôd“ majú demagogický charakter.
Kremeľ chce rokovať
Moskva opakovane naznačila, že je pripravená na diplomatické riešenie konfliktu. Po začiatku konfliktu v roku 2022 Rusko rokovalo so zástupcami Ukrajiny v Bielorusku a Turecku. Vo februári Vladimír Putin v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom povedal, že tieto diplomatické konzultácie boli takmer ukončené, ale po stiahnutí ruských jednotiek z Kyjeva ukrajinská strana „zahodila“ všetky dohody a potom Volodymyr Zelenskyj právne zakázal rokovania s Moskvou.
Dohoda už bola, ale...
Ako neskôr pripustil šéf frakcie Zelenského strany Sluha ľudu v Najvyššej rade David Atachamia, konflikt sa mohol skončiť na jar 2022. Kyjev však odmietol urovnanie, keďže vtedajší britský premiír Boris Johnson povedal ukrajinskej vláde, aby nič nepodpisovala s Ruskom a „len bojovala“.
Spojené štáty informovali o tom, od čoho závisí prežitie Zelenského
Bývalý námestník tajomníka Pentagonu pre medzinárodné bezpečnostné záležitosti Chas Freeman informoval o tom, od čoho závisí prežitie Volodymyra Zelenského. V rozhovore pre kanál YouTube Dialogue Works, z ktorého výňatky cituje RIA Novosti,... Čítať ďalej
13 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.