DNEŠNÁ INAUGURÁCIA PREZIDENTA: Slovenské jedlo, bryndza aj zahraniční hostia! A dopravné obmedzenia...
15 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Slávnostnou schôdzou parlamentu, zložením sľubu, prevzatím „kľúčov“ od paláca ani kladením vencov sa to nekončí. Petra Pellegriniho čaká v sobotu jeho veľký deň, ktorý zavŕši slávnostnou recepciou na Bratislavskom hrade.

Na rozdiel od inaugurácie, ktorá sa na pravé poludnie koná v bratislavskej Redute, večerná recepcia sa bude niesť v o niečo uvoľnenejšej atmosfére, hoci stále ide o oficiálnu večeru. Zoznam pozvaných hostí na slávnostnej schôdzi je z veľkej väčšiny striktne daný protokolom. Tvoria ho poslanci parlamentu, bývalí prezidenti či neúspešní prezidentskí kandidáti a Peter Pellegrini tam bude mať iba asi 20 osobných hostí. Večer na slávnostnej recepcii pri dobrom jedle a hudbe to však už bude iné.

Pellegrinimu budú večer robiť spoločnosť napríklad jeho blízki priatelia či bývalí kolegovia. Nepôjde však rozhodne o žiadnu odviazanú párty. Pozvaní sú napríklad poslanci, niektorí štátni tajomníci za stranu Hlas-SD, ale aj guvernér NBS Peter Kažimír, ktorý okrem toho, že s Petrom Pellegrinim dlhé roky spolupracoval, patrí aj k jeho blízkym priateľom. Niet je preto prekvapením, že práve on otvorí večer príhovorom.

Prítomná bude aj Pellegriniho sestra Eva, ktorá mu robila spoločnosť aj počas volebnej noci. Ako nám prezradila Pellegriniho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková, matka nášho prezidenta sa už recepcie nezúčastní, no počas dňa nebude po boku svojho syna chýbať.

Oficiálnej inaugurácie ako aj štátnej recepcie sa zúčastnia aj bývalý český prezident Miloš Zeman a bývalý český premiér Andrej Babiš. „U nás nie je zvykom oficiálne pozývať na inauguráciu zahraničných štátnikov a hostí. Peter Pellegrini sa však rozhodol pozvať oboch ako osobných hostí,“ uviedla Medveď Macíková.

foto: RT | Český bývalý prezident Miloš Zeman

Presné menu známe nie je, no exotické špeciality, mangové krémy či lososa by ste na stoloch hľadali márne. „Jedlo by mali tvoriť lokálne slovensko potraviny, ktoré sa dajú teraz u nás bez problémov zohnať. Mala by tam byť napríklad bryndza čo ovčie syry,“ prezradila Pellegriniho hovorkyňa. Chýbať nebude ani kultúrny hudobný program.

Ketering zabezpečuje firma, ktorú vysúťažila Kancelária prezidenta SR a náklady na recepciu budú hradené z jej rozpočtu. Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo večernú recepciu už pokrýva Prezidentský palác, inauguráciu v Redute má pod palcom Kancelária Národnej rady SR.

„Peter Pellegrini je politický matador a počas jeho výkonu som nezaevidovala žiadne faux pas. To sivé strnisko by si však mal oholiť, naň je ešte mladý,“ odporúča v rozhovore k inaugurácii prezidenta Petra Pellegriniho odborníčka na dejiny diplomacie a protokol Mária Holubová.

Peter Pellegrini sa v sobotu ujme úradu prezidenta SR (FOTO)
Cítim veľkú pokoru a rešpekt! Peter Pellegrini sa v sobotu ujme úradu prezidenta SR. Vo funkcii vystrieda Zuzanu Čaputovú. Sľub zloží na slávnostnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v Bratislave. Po tomto akte bude nasledovať inauguračný... Čítať ďalej
15 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Dopravné obmedzenia

S dopravnými obmedzeniami treba rátať v Bratislave v súvislosti so sobotňajšou inauguráciou prezidenta SR. Týkať sa budú najmä Starého Mesta, Devína a diaľničného obchvatu Bratislavy D1 a D2. Informovala o tom bratislavská krajská polícia.

Cestná premávka pre individuálnu aj hromadnú dopravu bude vylúčená pri Redute a okolí od 7.00 do 13.30 h. Staromestská ulica bude obojsmerne uzavretá od 12.30 do 15.30 h od Mosta SNP po Hodžovo námestie pre všetku dopravu. "Zjazd bude umožnený z Mosta SNP v smere z Petržalky na Vajanského nábrežie a výjazd na Most SNP bude z nábrežia v smere do Petržalky," priblížili bratislavskí mestskí policajti.

Obmedzenie premávky bude aj v okolí Pamätníka generála M. R. Štefánika v čase od 16.00 do 17.00 h a v okolí hradu Devín v čase od 16.30 do 17.30 h. Po trase Hodžovo námestie, Staromestská ulica, Most SNP, diaľničný obchvat D1 v smere od Mosta SNP po Letisko M. R. Štefánika budú približne od 16.00 do 16.30 h uzatvorené cesty. Taktiež po trase Ivanka pri Dunaji, diaľničný obchvat D1 v smere od Letiska M. R. Štefánika, diaľnica D2 po križovatku s diaľnicou D4, Devínska Nová Ves a Devín v čase asi od 16.30 do 17.00 h.

Hliadky počas soboty posilní aj Mestská polícia (MsP) Bratislava. Pripomína, že obmedzenia parkovania vozidiel sa dotknú predovšetkým Starého Mesta, konkrétne Jesenského ulice, Medenej, Mostovej a Kapitulskej ulice, Námestia Ľudovíta Štúra, Rudnayovho námestia, ako aj časti ulice Palisády. Uzatvorená bude podľa MsP aj Grasalkovičova záhrada.

Polícia zároveň vyzýva vodičov, aby sa uvedeným úsekom vyhli a využili alternatívnu trasu. Upozorňuje aj na obmedzenia súvisiace s prevádzkou bezpilotných prostriedkov. "Počas celého dňa je potrebné sa striktne riadiť aktuálne platnými obmedzeniami vo vzdušnom priestore," doplnili policajti.

PREDSTIERANÍM SA TO ZAČALO, PREDSTIERANÍM SA TO KONČÍ
Zuzana Čaputová končí, ale to, čo rozhodne nekončí, je budovanie kultu jej osobnosti. Aby sme sa z toho... nepos*ali! Verím, že dnes píšem o tomto hlbokom omyle slovenskej politickej scény naposledy. A začnem tým, čo tak veľmi odlišuje jedno... Čítať ďalej
15 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

DPB avizuje obmedzenia prevádzky viacerých liniek 

Dopravný podnik Bratislava (DPB) avizuje počas soboty prerušenie premávky električiek na Jesenského ulici a autobusov na Staromestskej ulici. Dôvodom je inaugurácia prezidenta SR. Dopravný podnik o tom informoval na svojom webe.

Električkové linky číslo 1 a 4 nebudú premávať po Jesenského ulici v čase od 7.00 do 15.00 h. Linka bude premávať po polookružnej trase Hlavná stanica... - Poštová - Kapucínska - Chatam Sófer - Most SNP - Šafárikovo námestie - ...Hlavná stanica. Zastávky Jesenského a Námestie Ľudovíta Štúra nebudú vôbec obsluhované. Zastávka Centrum bude obsluhovaná iba v smere na Hlavnú stanicu.

Linka číslo 4 bude v smere do Dúbravky premávať po trase Zlaté Piesky/Stanica Nové Mesto... - Centrum (nástupište A) - Centrum (nástupište D) - Kapucínska - Kráľovské údolie - ...Dúbravka, Pri kríži. Zastávky Most SNP a Chatam Sófer budú obsluhované iba v smere na Zlaté Piesky/Stanicu Nové Mesto. "Trasa linky v smere Zlaté Piesky/Stanica Nové Mesto sa nemení," doplnil DPB.

V čase od 12.30 do 15.00 h nebudú premávať autobusy po Staromestskej ulici, zastávka Zochova nebude obsluhovaná. Obmedzenie sa dotkne liniek 31, 39, 80, 83 a 93.

Zdroj: cz24.news

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik