Braňo Ondruš diskutoval so stredoškolákmi. Nešlo však o sebaprezentáciu (FOTOGALÉRIA)
15 | 06 | 2024 I Eka Balašková

Koalícii je neustále vyčítané, že sa nesnaží komunikovať s mladými, ktorých má „podchytené“ hlavne PS. Nový europoslanec Braňo Ondruš (Hlas-SD) sa zúčastnil otváracej panelovej diskusii, k podujatiu Modelový Európsky parlament. Nešlo však o sebaprezentáciu, ale o diskusiu so stredoškolákmi a s Tomášom Valáškom, s ktorým sa ich názor v mnohom rozchádza.

V rámci Modelového EP si študenti môžu vyskúšať nasimulovanú prácu europoslanca. Ondruš sa prvej diskusie zúčastnil spoločne s Miroslavom Valáškom (PS). So študentami diskutovali na tému európskych ozbrojených síl, o tom, ako sa dá predchádzať nárastu extrémnej pravice, ako vplýva migrácia na sociálny systém, či o tom, že namiesto zbrojenia by sa mala Európa sústrediť na vytváranie nových pracovných príležitostí.

Čo je Modelový EP?

Modelový európsky parlament je projekt, ktorý má študentom stredných škôl priblížiť fungovanie európskych inštitúcií. Každý zúčastnený je členom jednej z delegácií členských krajín EÚ, a zároveň aj členom špecifických výborov pre vybrané problémy. Študenti pracujú v skupinách podľa výborov a ich cieľom je za 2 dni vypracovať uznesenie, o ktorom sa následne hlasuje na valnom zhromaždení.

„Medzinárodné združenie stredoškolákov im takto umožňuje vyskúšať si role europoslancov a pochopiť fungovanie a poslanie Európskeho parlamentu. Mojim partnerom v diskusii bol poslanec NR SR Tomáš Valášek (PS), dlhoročný diplomat, ktorý pôsobil napr. ako náš veľvyslanec pri NATO. Možno i preto sa otázky študentov sústredili na bezpečnostnú problematiku, prípadne vzťah NATO a EÚ, ale aj posilňovanie krajnej pravice v európskych štátoch,“ vysvetľuje Ondruš.

Príspevok na pohreb má výrazne stúpnuť: Poslanci za SNS ho navrhujú zvýšiť o viac ako 150 percent!
Príspevok na pohreb by sa mohol zvýšiť zo sumy 79,67 eura na 200 eur. Vyplýva to z novely zákona o príspevku na pohreb, ktorú vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Do parlamentu ju predložila skupina poslancov za... Čítať ďalej
13 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Európske ozbrojené sily

„Vo svojich odpovediach som zdôraznil, že európske ozbrojené sily majú zmysel len vtedy, ak posilnia samostatnosť EÚ na globálnej úrovni, najmä v rámci NATO vo vzťahu k USA. Pán Valášek spomenul napr. riziká spojené s možným návratom Donalda Trumpa do Bieleho domu. Lenže, aj v takom prípade problémom nebude vytvorenie samotného vojska vrátane jeho vyzbrojenia, ale jeho mandát a vojensko-politické riadenie. Takéto ozbrojené sily nemôžu byť v rukách nevolených bruselských úradníkov, na druhej strane vidíme, aké zložité je prijímať spoločné stanoviská EÚ vo vojenskej oblasti,“ doplnil Ondruš, ktorý je skeptický voči budovaniu „európskej armády“ a je za podporu sebavedomejšieho prístupu európskych štátov voči USA.

Sociálna spravodlivosť je najlepšia zbraň proti nárastu extrémnej pravice

„Avšak to najdôležitejšie, aj vo vzťahu k rastu extrémnej pravice v EÚ, je uvedomiť si, že najväčšie bezpečnostné hrozby v EÚ súvisia s chudobou a sociálnou nespravodlivosťou. Nespokojnosť a slabá dôvera voličov v "tradičné" "demokratické" strany nesúvisí s vojenskými hrozbami, ale presvedčení ľudí, že politika a politici slúžia iný záujmom, nie potrebám bežným ľudí,“ píše Ondruš s tým, že opatrenia na podporu hospodárskeho rastu končia vo „vreckách“ nadnárodných korporácií. Nepáči sa mu tiež, že EÚ podporuje migrantov na úkor vlastných občanov, konkrétne seniorov.

Problém - migrácia

„Namiesto toho, aby sme migrácii predchádzali investíciami do rozvoja okolitých krajín, dovoľujeme európskym firmám, aby tam presunuli výrobu a produkovali v katastrofálnych environmentálnych a sociálnych (pracovných) podmienkach,“ prízvukuje Ondruš. 

Politológ: Šimečka si v PS vytvoril konkurenta
Eurovoľby sa na Slovensku u voličov netešia veľkej účasti, aj ich výsledky majú dosah na politické dianie u nás. Odkladala sa kvôli nim voľba predsedu NR SR, presúvala sa sporná legislatíva a tiež predznačujú čo-to o ďalšom vývine straníckej... Čítať ďalej
13 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Nezbrojme, tvorme pracovné príležitosti

„Ak teda má EÚ niečo urobiť pre svoju bezpečnosť, nie sú to investície do pretekov v zbrojení, ale investície do kvalitných pracovných príležitostí v sociálne ohrozených regiónoch Európy, ochrana našich výrobcov pre nekalou konkurenciou z iných častí sveta, vynucovanie práv zamestnancov a férové financovanie politík (napr. v environmentálnej oblasti), aby z nich neprofitovali korporácie, zatiaľ čo bežní ľudia musia znášať náklady,“ zhrnul Ondruš s tým, že toto bude to, čo chce presadzovať nie len ako europoslanec, ale aj v domácej politike. Lebo presne spolupráca európskych a národných inštitúcií je nevyhnutná.

Facebook / Braňo Ondruš
Facebook / Braňo Ondruš
Facebook / Braňo Ondruš
Facebook / Braňo Ondruš

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.