Príspevok na pohreb má výrazne stúpnuť: Poslanci za SNS ho navrhujú zvýšiť o viac ako 150 percent!
13 | 06 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Príspevok na pohreb by sa mohol zvýšiť zo sumy 79,67 eura na 200 eur.

Vyplýva to z novely zákona o príspevku na pohreb, ktorú vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Do parlamentu ju predložila skupina poslancov za koaličnú SNS, ktorá návrh odôvodňuje potrebou zohľadniť súčasné ekonomické podmienky a zabezpečiť dostatočnú finančnú podporu pre pozostalých.

"Od poslednej úpravy výšky príspevku na pohreb v roku 2007 došlo k výraznému nárastu životných nákladov vrátane cien pohrebných služieb, čo spôsobilo, že aktuálna suma príspevku je nedostatočná na pokrytie nákladov spojených s pohrebom. Navrhovaná úprava zákona zvyšuje príspevok na pohreb zo sumy 79,67 eura na 200 eur, čím reflektuje infláciu a zmeny cien pohrebných služieb za posledných 17 rokov," uviedli predkladatelia.

Zvýšenie príspevku by podľa nich malo prispieť k sociálnej spravodlivosti a mal by viesť k zmierneniu finančného zaťaženia rodín po strate blízkej osoby. Novela by mohla byť v prípade schválenia účinná od 1. januára 2025.

Kedy na Slovensku zaznie prezidentkina "labutia pieseň"?
Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpi v piatok (14. 6.) popoludní so svojím posledným verejným príhovorom vo funkcii. Rozlúčkové podujatie sa uskutoční v Prezidentskej záhrade v Bratislave. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin... Čítať ďalej
13 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.