Poplach v USA: Ruské lode sa objavili pri pobreží Floridy! (VIDEO)
12 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Čo robia ruské bojové lode pri pobreží Floridy? Americké námorníctvo a vzdušné sily podľa správy sledovali na ceste Putinove lode, medzi ktorými je aj jadrová ponorka.

Lode a ponorka

„Dňa 12. júna sa uskutoční oficiálna návšteva havanského prístavu skupinou lodí ruského námorníctva, ktorá pozostáva zo štyroch plavidiel. Sú to fregata Admirál Gorškov, jadrová ponorka „Kazaň“, tanker „Akademik Pašin“ a záchranný remorkér „Nikolaj Čiker“, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Ministerstvo zdôrazňuje, že „všetky lode nemajú jadrové zbrane“, takže ich príchod na Kubu „nepredstavuje hrozbu pre región“. Návšteva sa skončí 17. júna. V najbližších týždňoch sa zúčastnia na vojenských cvičeniach, ktoré sú reakciou Moskvy na americkú podporu Kyjeva.

Fregata Admirál Gorškov

Čo píše západná tlač

Stránka report24.news zverejnila článok pod titulkom Provokácia Ameriky? Rusko posiela vojnové lode do Karibiku na manévre. Píše, že v Spojených štátoch ľudia z tejto vojenskej prítomnosti nie sú nadšení, ale nevnímajú ju ako priamu hrozbu. Len potýčky medzi veľmocami.

Ruský varovný prst

Krátko po tom, čo americký prezident Joe Biden oficiálne povolil Ukrajine používať americké zbrane na útoky na ciele na ruskom území, ruské námorníctvo ukazuje svoju prítomnosť na západnej pologuli. Z Kuby budú vojnové lode vykonávať cvičenia spolu s diaľkovými bombardérmi. Súčasťou aktivít by sa mohla stať aj Venezuela.

USA sú v pohode

Samotná Bidenova administratíva je pokojná a tvrdí, že cvičenia „nepredstavujú priamu hrozbu“ pre Spojené štáty. Pre zástancov tvrdej línie v americkej politike to však predstavuje provokáciu. Zvyčajne je to americká armáda, ktorá rada ukazuje vlajku so svojím námorníctvom v sporných oblastiach a krízových oblastiach a vyvoláva napätie, píše sa v článku.

Nech vedia...

Aj keď vyslanie ruských vojnových lodí a bombardérov s dlhým doletom do Karibiku má byť v prvom rade trochu teatrálne a má ukázať, že Rusko je schopné takýchto manévrov aj napriek vojne na Ukrajine, je nepravdepodobné, že by to nevyhnutne viedlo k napätiu. Na druhej strane, pozorovatelia sa sťažujú, že by to mohlo pomôcť nechať Američanov, metaforicky, prehltnúť trochu ich vlastnej medicíny, uzatvára report24.news.

Zdá sa, že americké námorné a vzdušné sily sledujú niekoľko ruských vojnových lodí, ktoré minuli východné pobrežie Floridy na ceste do prístavu na Kube, odhalili to námorné a letecké údaje s otvoreným zdrojom.

Zhrnutie

Analytici open source spravodajstva (OSINT) zverejnili mapy a údaje zobrazujúce loď pobrežnej stráže CG Stone, torpédoborce USS Truxtun a USS Donald Cook a fregatu kanadského námorníctva HMCS Ville de Quebec. Smerujú na juh pozdĺž pobrežia Floridy, údajne sledujú štyri ruské lode na ceste na Kubu.

  • Zahŕňali najmenej jeden P-8A Poseidon amerického námorníctva a kanadský CP-140 Aurora, ktoré zjavne plnili úlohy sledovania.
  • Postup tieňových lodí a lietadiel bol sledovaný až do utorkového rána, keď sa presúvali zo severu na juh pozdĺž pobrežia Miami.
  • Štyri ruské lode prichádzajúce na Kubu sú fregata Gorškov, jadrová ponorka Kazaň, námorný ropný tanker Pašin a záchranný remorkér Nikolaj Čiker, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v Havane.
  • "Očakáva sa, že v regióne budú nasadené aj ruské lietadlá. Tieto misie sú súčasťou rutinných ruských námorných operácií a nepredstavujú priamu hrozbu pre Spojené štáty."

AJ RUSI SI VŠIMLI: Slovenskému exministrovi vojny Naďovi prihára pod zadkom!
Slovenské ministerstvo obrany prisľúbilo zákonné opatrenia kvôli presunu MiG-29 na Ukrajinu! Táto správa, ktorú zverejnila ruská tlačová agentúra Ria Novosti zarezonovala aj v Moskve. Igor Melicher, štátny tajomník Ministerstva obrany SR, potvrdil,... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.