Politológ: Šimečka si v PS vytvoril konkurenta
13 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Eurovoľby sa na Slovensku u voličov netešia veľkej účasti, aj ich výsledky majú dosah na politické dianie u nás. Odkladala sa kvôli nim voľba predsedu NR SR, presúvala sa sporná legislatíva a tiež predznačujú čo-to o ďalšom vývine straníckej politiky. Na názory politológov sa Miroslava Řádka a Jozefa Lenča pýtala Pluska.

Najväčšie úvahy politológovia venovali víťazovi volieb do EP, hnutiu Progresívne Slovensko. Lenč hovorí, že Ódor môže byť Šimečkovým nástupcom, kým Řádek sa toho veľmi neobáva. Ten skôr nechápe Ódorove reči o sústredení sa na slovenské regióny, kým PS kritizovala aj bývalá europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Hovorí sa aj o návrate Korčoka do politiky, no podľa politológov ho k tomu vôbec nepredurčuje jeho chabý cit pre politiku. Ak by vznikol nový politický subjekt, nemalo by sa tak stať na troskách OĽaNO či Demokratov, ktorí už svoje "schopnosti" preukázali.

Úvahy okolo PS

Ľudovít Ódor viedol Progresívne Slovensko do eurovolieb a ukázalo sa, že to bol dobrý ťah. Počty totiž hovoria jasne – získal najviac preferenčných hlasov spomedzi zvolených poslancov – takmer 295-tisíc. Jeho stranícky šéf Michal Šimečka pri dvojnásobnej účasti voličov v parlamentných voľbách získal čosi cez 303-tisíc preferenčných hlasov. Ódor pritom nevylúčil svoju kandidatúru ani v parlamentných voľbách. V rozhovore pre Aktuality však tiež povedal, že toto rozhodnutie je ešte ďaleko a PS má pred sebou závažnejšie úlohy.

„Rozhodne by nemalo zmysel meniť predsedu v čase, keď máme do volieb skoro tri roky. Pokiaľ viem, Ľudovít Ódor nemá ani ambície byť súčasťou straníckych politík – predsedom strany – a tak nemá prečo ohrozovať Michala Šimečku,“   povedal pre Plusku politológ Jozef Lenč.

„Ak chce naozaj Ľudovít Ódor robiť politiku na Slovensku zo Štrasburgu, nerozumiem tomu. Ak by sa priamo angažoval v PS, stala by sa z nej skutočne viac stredová strana, ktorá dnes nemá na Slovensku šancu uspieť s témami ako LGBTI+ ani s politickým environmentalizmom. Viem si ho predstaviť ako lídra PS do volieb do NR SR, ale potom je kandidatúra do EP čiastočne zbytočnou komplikáciou. Nedá sa pritom vylúčiť ani možný perspektívny konflikt medzi ním a predsedom strany Michalom Šimečkom,”komentoval situáciu politológ Miroslav Řádek, ktorý akosi nerozumie Ódorovým vyhláseniam, podľa ktorých sa chce naďalej venovať aj slovenským regiónom.

Hoci Michal Šimečka prezentuje svoju víziu o porazení Smeru, ktorú v ňom povzbudilo víťazstvo vo voľbách, môže skončiť ako nie jedna strana v krátkej slovenskej histórii.

„PS je ako jedináčik, ktorý by sa možno aj podelil s hračkami, ale nemá s kým. Spoliehať sa na to, že nás zachráni jedináčik, je nebezpečné a naivné. Fakt by sme mali prestať piť,“odkázala PS-kutradične britkým jazykom Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Šimečka, Naď, Káčer, Korčok... Všetci si prešli americkými ideologickými masážnymi salónmi
"Progresívne manipulácie sa riadia podľa vopred napísaného scenára, všetky primárne sledujú mocenské a ekonomické záujmy. Jednoducho ašpirujú na svetovládu." Píše na sociálnej sieti politik Gyimesi György. Autor statusu trefne popisuje... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vráti sa do hry Korčok?

Neúspešný prezidentský kandidát Ivan Korčok tiež dostal ponuku pridať sa k Progresívnemu Slovensku. Sú tu však aj úvahy o vzniku nového stredopravého subjektu.

„Ak by malo niečo vznikať, čo by malo byť životaschopné – tak nateraz sa javí, že by to mohlo byť okolo osoby Ivana Korčoka. Hoci ani on dosiaľ neukázal, že by rozumel politike a obzvlášť tej straníckej,”  myslí si Lenč s tým, že ak takýto projekt vznikne, nemal by tak urobiť „na troskách“ OĽaNO, či skrachovaných Demokratov.

Lídrom je Yeti

„Oba subjekty sú príčinou krízy pravice a krízy demokracie na Slovensku,“povedal Lenč, ktorý zatiaľ nevidí osobnosť, schopná spojiť „občiansku liberálno-konzervatívnu pravicu“. Miroslav Řádek jeho slová potvrdzuje, dokonca si myslí, že tento stav potrvá dlhšie, ako do najbližších štandardných parlamentných volieb, ktoré by sa mali konať v roku 2027.

„Lídrom stredopravého priestoru je Yeti. V skutočnosti žiadny neexistoval a nemyslím si, že by ho bol niekto schopný stvoriť. Ak by boli slovenskí politici napravo od stredu aspoň trochu politicky príčetní, neexistovali by tu Demokrati, Modrí, DS, ODS, SDKÚ-DS, ale jedna modrá politická strana, ktorá by sa snažila výrazne kultivovať politický priestor, čím by zažiarila medzi všetkou nenávisťou a nekompetentnosťou. Vďaka úpadku popularity SaS a bývalého OĽaNO je k tomu aj vhodná príležitosť, ale nemám ilúzie o schopnostiach vyššie zmienených politických aktivistov, a preto sa žiadnej novej stredopravej strany neobávam,“ dodal Řádek.

KDH mení šéfku poslaneckého klubu: Propagátorka Denníka N končí!
Novým predsedom poslaneckého klubu KDH v Národnej rade (NR) SR je Igor Janckulík, vystrieda tak Martinu Holečkovú. Zavarila si svojou progresívnou propagandou? TASR o personálnej zmene informovala hovorkyňa hnutia Lenka Kovár s tým, že k zmene... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik