Exvyšetrovateľ NAKA Káľavský: CIEĽOM ČURLLOVCOV BOL SMER A FICO!
12 | 06 | 2024 I Eka Balašková

Meno bývalého vyšetrovateľa NAKA Jána Káľavského sa v médíách počas minulého roka skloňovalo niekoľkokrát. Zhruba rok žije v Bosne a Hercegovine, kam sa aj s rodinou presťahoval po dvadsiatich rokov štátnej služby. Z oddelenia v Krompachoch sa prepracoval až do NAKA. Po tom, čo sa spustila tzv. vojna v polícii musel zo Slovenska v obave o životy najbližších odísť. Teraz poskytol rozhovor pre reláciu Rozhovory s Mimi Šramovou,

S ex-operatívcom NAKA Jánom Káľavským v Rozhovoroch s Mimi Šramovou bola reč aj o práci v tíme tzv čurillovcov, sms-kovej komunikácii Apači, odposluchoch, manipuláciách v trestných konaniach, realizáciách politikov, podnikateľov, sudcov a advokátov, zásahoch, väzbách, "lámaní" a psychickom nátlaku na väznené "prominentné" osoby ako Martin Ribár, o kajúcnikoch a dohodách s benefitmi pre nich, bode zlomu, exponovaných kauzách ako kauza tzv takáčovcov.

Súčasť čurillovcov

„V krátkosti – už som sa nechcel podieľať na tom, keď sa kolegovia tešia z toho, ako mučíme ľudí vo väzbe, ako sa týrajú, ako sa lámu len preto, aby sa priznali,“hovorí Káľavský s tým, že cieľom bolo nie len priznanie, ale aj krivá výpoveď na iných ľudí. Na inšpekcii odmietol vypovedať s tým, že aj tak mu nik neuverí a dopadne zle, čo sa aj naplnilo. Kvôli pravde na neho kolegovia spustili hon

Súčasť „Apačov“

Keď bola SMS komunikácia „Apačov“ (skupiny vyšetrovateľov, pozn. red.) prezentovaná na tlačových besedách Smeru, zdalo sa to, o čom si písali až absurdné. Preto nebolo ťažké verejnosť presviedčať, že nič také sa nedialo, no postupom času vychádzajú na povrch skutočnosti, ktoré SMS komunikáciu potvrdzujú. Aj táto komunikácia bola jedným z dôvodov, prečo sa Káľavský rozhodol ďalej sa na tom celom nepodieľať. On sám niekoľkokrát povedal, že mal problém s tým, ako sa niektorí kolegovia tešili zo „zničenia“ Mariána Kučerku, na ktorého rodinu sa po jednej z tlačových besied doslova začalo poľovať a to aj cez pokyn z ÚŠP.

Presne TOTO môžeme očakávať od Progresívcov!
KARVAŠOVÁ Z PS-KA SA VYJADRILA, ŽE NEROZUMIE, ČO JE TO OBHAJOVAŤ NÁRODNÉ ZÁUJMY! Liberáli v Európe ťažko prepadli. To je dobrá správa. Horšou je, že sa tým zvýšila relatívna váha Progresívcov v tejto extrémistickej frakcii, skonštatoval podpredseda... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Žiadne krčmové reči

„Ja som bol ako prvý nasadený ako agent, konkrétne vyšetrovateľkou Santusovou. Kolegovia Čurilla a Ďurka už videli, že niečo sa deje. Raz sa mi prišli aj domov vyhrážať, že skončím zle,“hovorí Káľavský s tým, že neskôr súd schválil odpočúvanie niekoľkých kancelárií na treťom poschodí NAKA.

„Neboli to krčmové reči, ako to prezentujú niektorí hlavne politici a bývalý špeciálny prokurátor a jeho kolegovia. Tí ľudia ďalej pokračovali v tej trestnej činnosti, o ktorej ja som dávno vypovedal,“ vysvetľuje Káľavský s tým, že čoskoro sa potvrdí to, o čom on na inšpekcii vypovedal ešte v r. 2021.

„Kajúcnikov“ potrebovali

Tí takzvaní spolupracujúci obvinení boli podľa Káľavského ochotní pre vlastnú záchranu vypovedať čokoľvek.

„Peter Petrov nech povie pravdu, ako sa mi sťažoval, že ho vypaľuje Makó, Slobodník, nech povie, aké mal vzťahy s ľuďmi zo štátnej správy – nie len z NAKA, ale aj z iných inštitúcií. Bernard Slobodník, to bola hanba polície. Celá NAKA si z neho robila stále srandu, chodil v takej čiapke, ako šmoulo, nechal sa vyvážať, už ako vysoký funkcionár polície si dal nastražiť akože výbušný systém, ktorý mu inštaloval Peter Petrov, ktorý mi to aj potvrdil,“poodhaľuje konanie tých, ktorých údajnej dôveryhodnosti bolo povinné veriť celé Slovensko.

Ak by bolo nutné, títo kajúcnici boli schopní vypovedať na kohokoľvek len preto, aby sa zachránili. Káľavský ako príklad uvádza meno jedného aktivistu, ktorý pôsobí na sociálnych sieťach a „chlapci so silným morálnym kompasom“ boli aj na neho schopní vypracovať trojstranovú správu, pri ktorej by spolupracoval aj jeden z červených denníčkov.

Kauza takáčovci

„Hlavná vec tam bola, že Jano Čurilla chcel uj...ať advokáta Ribára. Nechcel chytať nejakých chlapcov z ulice, chcel ísť vyššie a vyššie a na konci chcel tých sku...ných Smerákov a musíme ich uj...ať. Potvrdil mi to aj pán Repa mi to potvrdil, že sem s dôkazmi na Fica,“ objasňuje Káľavský po tom, ako vysvetlil, že na začiatku celej kauzy takáčovci bol istý narkoman Kmeťo, kvôli ktorému advokát Ribár sedel vo väzbe poldruha roka.

Kaľavský tiež v súvislosti s podmienkami väzby, v akých bol advokát Ribár, či Monika Jankovská vysvetlil, že práve dobré vzťahy Čurillu s ľuďmi zo Zboru väzenskej a justičnej správe umožnili to, aby boli aj títo ľudia vo väzbe doslova lámaní.

Hlas ľudu: Zažalujte už, prosím, Nicholsonovú!
Hovorí sa, že zdochýnajúca kobyla najviac kope. O odchádzajúcej europoslankyni Nicholsonovej môžeme povedať, že kopala celý čas. Samozrejme, že iba do tých, čo stoja na opačnej strane. Vymýšľala im rôzne prívlastky, hanobila a špinila ich najmä... Čítať ďalej
11 | 06 | 2024 | Mária Škultétyová

Lámanie ľudí vo väzbe

Káľavský vysvetľuje, že hoci fyzicky človeka ťažko zlomiť, psychicky to postupne ide. Napríklad cez kontakt s príbuznými a zadržiavanie pošty od rodiny a pre rodinu.

„To všetko sa dá pekne dohľadať. To už je samozrejme na inšpekcii, aby sa tomu venovala. Listy vedeli podržať aj chlapci, ľudovo povedané z basy a to bol tiež taký psychický nátlak, akým sme dokázali tých ľudí lámať – nedovolili sme im telefonovať, nedovolili sme im videohovory. Všetko nech je vyšetrené, ale nech je to zákonné,“myslí si bývalý vyšetrovateľ. Na druhej strane tiež sa ovplyvňovali vypovedajúci svedkovia tak, aby svedčili proti tým, čo sú vo väzbe s tým, že ak nebudú vypovedať „správne“, zo svedka bol razom obvinený. Keď to nevyšlo takto, prípadne lákavými ponukami, na konci bolo reťazenie väzieb. Človek vyšiel z väzby a hneď si ho prebrala NAKA, ktorá ho poslala do ďalšej väzby s tým, že svojich blízkych už nikdy neuvidia.

Rozhovory s Mimi Šramovou | Ján Káľavský

Mali zoznam „nežiadúcich“

Káľavský hovorí, že mnohé správy boli vymyslené doslova do detailov.

„Tam nebol spísaný ani záznam. My už sme sa cítili ako nadľudia, veď NAKA, to je najlepší, najvyšší, najexcelentnejší útvar, kto nám môže čo? A mali sme obrovskú podporu ÚŠP. Prokurátor Šurek mi raz rozprával o nejakých ľuďoch, nechcem ich teraz menovať, akí sú to kriminálnici,“ hovorí Káľavský s tým, že keď sa prokurátor od neho dozvedel, že to je Káľavského sused, tak „mu to nikdy nepovedal“. Káľavský tiež tvrdí, že títo ľudia mali vypracovaný zoznam „nevyhovujúcich“ ľudí, ktorých treba časom eliminovať, keďže patrili k súčasnej koalícii. A práve tí boli aj na povestnom Remišovej pexese.

O Diane Santusovej

Podľa Káľavského správanie voči majorke Santusovej bola očividná pomsta. Rovnako sa vyjadrovali aj o ňom a vysvetlil tiež, ako sa celá protiofenzíva voči nemu pripravovala tak, aby oni neboli v ohrození. Takto bola pripravovaná aj napríklad kauza Dušana Kováčika, či generála Lučanského.

Prezident Pellegrini predstavil svojho poradcu pre otázky zahraničnej politiky 
Poradcom prezidenta Petra Pellegriniho pre zahraničné otázky a medzinárodnú politiku bude diplomat, bývalý generálny tajomník OBSE a exminister zahraničných vecí SR Ján Kubiš. Zvolený prezident SR Pellegrini to uviedol v exkluzívnom rozhovore pre... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik