V senáte USA prepukla Rusko-Ukrajinská bitka
12 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

„Putin nechce a ani nepotrebuje Ukrajinu. Ani žiadne územie v Európe.“ Toto vyhlásil senátor USA Tommy Tuberville (republikáni) a nastalo peklo. Všimli si parlamentnilisty.cz.

"USA sú najdôležitejším spojencom Ukrajiny. Demokrati stoja v otázke podpory krajiny pevne za Bidenom. U republikánov je ale situácia iná. Napríklad senátor Tuberville nedávno vyhlásil, že Putin má vlastných území dosť, takže Ukrajinu nechce, nechce ani ani zvyšok Európy. Čo ale skutočne nechce, sú americké zbrane na Ukrajine, ktoré mieria na Moskvu. Za jeho slová sa už do neho pustil senátor Lindsey Graham, ktorý tvrdí, že Putin chce obnoviť ruskú ríšu a o Ukrajine vyhlásil, že sa môže stať najlepším obchodným partnerom USA vzhľadom na jej nerastné zdroje." Vysvetľuje redakcia webu parlamentnilisty.cz.

Tubervill je osina v senátnom zadku

Tuberville je republikánsky senátor za Alabamu. Už v apríli kritizoval balíček pomoci pre Ukrajinu so slovami, že senátori, ktorí zaň hlasovali, zradili dôveru voličov, ktorí ich do funkcie vyslali. Ukrajinu nazval „čiernou dierou bez zodpovednosti“.

Upozornil, že dlh USA je už 35 biliónov dolárov a pritom USA nemajú chránenú svoju južnú hranicu, cez ktorú prúdia imigranti a drogy. „Tlačíme peniaze pre iné krajiny, zatiaľ čo amerických občanov drví inflácia,“ povedal a dodal, že ani jeden dolár z balíčka pomoci Ukrajine nie je splatený, na splatenie si opäť budú musieť požičať od Číny alebo peniaze opäť natlačiť. „Len preto, aby sme bojovali v zahraničí, keď prehrávame na vlastnej hranici,“ sťažoval sa. Čo je vraj facka do tváre daňových poplatníkov.

Pravda sa nesmie  hovoriť ani v USA

Rebelantský senátor podľa webu parlamentnilisty.cz označil Ukrajinu za jednu z najskorumpovanejších krajín a tvrdil, že konflikt je v patovej situácii. „Posielanie ďalších peňazí na Ukrajinu ten konflikt len ​​predĺži a povedie k ďalším stratám na životoch,“ hovoril s tým, že ani v Bielom dome, ani v Pentagone neboli zatiaľ schopní definovať, ako má vlastne „ukrajinské víťazstvo“ vyzerať. "Mali by sme spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na rokovaní, aby sa toto šialenstvo skončilo," vyhlásil. „Hovorí sa tomu diplomacia, niečo, čo táto vláda nebola schopná použiť,“ otrel sa o Bidena. A ešte dodal, že nie je žiadna šanca, aby výsledok vojny bol pre USA pozitívny.

V interview so Stevom Bannonom potom vyhlásil, že Ukrajina „je v tom až po uši“, keď moderátor riešil nedostatok vojakov na ukrajinskej strane. A že Biden a neokonzervatívci, ktorí vojnu podporujú, sú teraz zaseknutí a nemôžu von. U prezidenta Zelenského vyhlásil, že "zastavil voľby, ukončil pozornosť médií, ukončil činnosť kostolov". „Ten chlap je diktátor,“ tvrdí o Zelenskom. Dodal, že keby bol Putin, tiež by nechcel americké zbrane na hraniciach, ako USA zase nechcú ruské v Mexiku. Píšu parlamentnilisty.cz.

V Rusku zvažujú účinnejší úder na "Západ", ako je jadrový
Michail Deljagin, popredný ruský ekonóm tvrdí, že "existuje spôsob, ako potrestať Západ – a je účinnejší ako jadrová vojna". Jeho predstavu popísal web svpressa.ru. Áno, je to možné a dokonca v súčasnej atmosfére i s ohľadom na to, ako voči Rusku... Čítať ďalej
11 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.