Veronika Remišová: Vo voľbách extrémisti prečíslili demokratický tábor
10 | 06 | 2024 I Eka Balašková

Ešte pred 13-timi mesiacmi bola Veronika Remišová „neobmedzenou paňou“ eurofondov a MIRRI, ktoré ich malo rozdeľovať. Ubehlo troje volieb a zástupcovia koalície, ktorej súčasťou je aj Remišovej strana Za ľudí pohorela aj v tých posledných a dnes Remišová na Facebooku plače nad ich výsledkom. Lebo veď voliči stále nechápu, že jedinou spravodlivou stranou je Za ľudí, prípadne Matovičovo hnutie.

Veronika Remišová o všetkých, ktorí postúpili, hovorí ako o extréme a slušný demokratický tábor bol nimi prečíslený. Predsedníčka Za ľudí je presvedčená, že kvôli tomu sa bude polarizácia slovenskej spoločnosti naďalej prehlbovať. Potešila ju však jedna zvolená europoslankyňa z tých, ktorých nazvala slušným a demokratickým táborom. Remišová si myslí, že ten by sa mal poučiť aj z týchto volieb a nestráca nádej, velí „plnou parou vpred“. Koalícia Matovičovo hnutie/Za ľudí zo svojho výsledku do brán EP ani len nedovídí.

Všetci sú zlí extrémisti

„Aj na výsledku eurovolieb je, žiaľ, vidieť pokračujúcu polarizáciu spoločnosti smerom k extrémom. Vo voľbách dominoval na jednej strane Smer alebo neofašistická Republika a na druhej strane PS, čo je zas opačný extrém, najmä v otázkach zakazovania zemného plynu, či zákazu áut na benzín/naftu, nepodporovanie jadrovej energetiky alebo  v otázkach migrácie,“ píše na sociálnej sieti na stránke Za ľudí Remišová.

Supercela v Podunajskej nížine lámala elektrické stĺpy, ako zápalky (VIDEO+FOTOGALÉRIA)
Meteorológovia v nedeľu Slovensko varovali pred obrovskými búrkami, ktoré mali prísť večer a v noci. Najhoršie obavy sa potvrdili – na Žitnom ostrove a v Podunajskej nížine vietor lámal elektrické stĺpy, ako zápalky a krúpy narobili množstvo... Čítať ďalej
10 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Prečíslili slušný tábor, lebo nás ignorujete

„Už teraz je jasné, že Progresívne Slovensko vďaka silnej podpore médii síce môže percentuálne prečísliť Smer, ale Slovensku to v ničom nepomôže. Ukázalo sa to v parlamentných, ale aj teraz v európskych voľbách - súčet proruských, protieurópskych hlasov prečíslil demokratický a slušný tábor. Slovensku nepomôže, keď bude PS porážať Smer vo voľbách, ale vládu bude nakoniec zostavovať Smer. Mediálna ignorácia iných strán na slušnej strane politického spektra bude prispievať len k tomu, že PS nebude mať s kým vládnuť a  Slovensko bude ničiť Smer a čoraz väčšia polarizácia spoločnosti,“ vyčíta médiám Remišová.

Remišovej dobrá a zlá správa

„Dobrou správou pre Európu je, že podľa predbežných výsledkov získala stredo-konzervatívna Európska ľudová strana (EPP) najsilnejšie postavenie a mandát. Je to strana, ktorá presadzuje rozumné a vyvážené riešenia, na rozdiel od radikálnych rozbíjačov EÚ alebo od premotivovaných eurohujerov,“ píše predsedkyňa Za ľudí a má aj zlú správu.

FOTO TASR - Michal Svítok | Na snímke europoslankyňa Miriam Lexmann, ktorá v EP bude pôsobiť aj najbližších 5 rokov

„Zlou správou je, že Slovensko v tejto strane bude mať len jedinú zástupkyňu – Miriam Lexmann – gratulujem jej k zvoleniu. V praxi to znamená, že Slovensko bude mať oveľa menší dosah a vplyv na prijímanie rozhodnutí v Európskom parlamente.  Zástupcovia strany Smer budú abolútne bezvýznamní, keďže nie sú členom žiadnej európskej frakcie – európski socialisti im totiž pozastavili členstvo, kvôli tomu, čo vyvádzajú na domácej scéne. Budú síce ústami Ľuboša Blahu kričať, ale ich dosah na rozhodovanie v europarlamente bude nulový. Našťastie,“ podotýka Remišová

Poučenie z krízového vývoja?

„Je škoda, že nedošlo k väčšiemu spojeniu, alebo širšej koalícii menších strán pred voľbami, pretože takto mnohé strany mandát nezískali, hoci spoločne mali pomerne veľa hlasov. Verím, že sa poučia do nasledujúcich volieb, do ktorých nás čaká ešte veľa práce. Držme si palce,“ nezúfa si jednoduchá Remišová.

Oficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu
Víťazom volieb do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku sa stalo Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 27,81 percenta hlasov. Nasleduje strana Smer-SD (24,76 percenta) a hnutie Republika (12,53 percenta). Do europarlamentu sa dostali aj kandidáti... Čítať ďalej
10 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Ani na dohľad

Z výsledkov, ktoré vyhlásila volebná komisia vyplýva, že do EP sa nedostali SaS (4,92 percenta), Demokrati (4,68 percenta) ani Maďarská aliancia (3,88 percenta). Na mandát v europarlamente nedosiahli ani koalícia Slovensko, Za ľudí (1,98 percenta) a SNS (1,90 percenta). Voliči si mohli vyberať z 23 politických subjektov, zvyšné strany získali pod jedno percento hlasov.

Zvolená 15-tka

Slováci si v eurovoľbách zvolili 15 poslancov. Sú nimi Ľudovít Ódor, Ľubica Karvašová, Martin Hojsík, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Michal Wiezik, Lucia Yar (všetci PS), Monika Beňová, Katarína Roth Neveďalová, Judita Laššáková, Erik Kaliňák, Ľuboš Blaha (všetci Smer-SD), Milan Uhrík, Milan Mazurek (obaja Republika), Miriam Lexmann (KDH) a Branislav Ondruš (Hlas-SD).

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.