Ursula von der Leyenová chce opäť šéfovať eurokomisii. Môže však naraziť
10 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

V Bruseli momentálne rezonuje otázka budúcnosti súčasnej predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Tá vyzdvihla, že v eurovoľbách uspeli centristi. Upozornila však aj na nebezpečenstvo nárastu krajnej pravice.

Uviedla to redaktorka RTVS Katarína Chovančáková v povolebnom diskusnom štúdiu s analytikmi v Rádiu Slovensko.

„Ursula von der Leyenová sa opäť uchádza o post šéfky komisie. Okrem lídrov krajín však musí získať aj väčšinu v europarlamente. Aj keď má istú podporu od troch najsilnejších frakcií, jej znovuzvolenie by mohlo podľa niektorých analytikov stroskotať na jednotlivcoch, ktorí nesúhlasia s jej politikou,“ vysvetlila Chovančáková.

Ursula von der Leyenová a rovnako aj Marine Le Penová z krajne pravicového Národného združenia (RN) sa teraz usilujú o podporu talianskej premiérky Giorgii Meloniovej.

Analytička portálu Euractiv.sk Zuzana Gabrižová uviedla, že výsledky volieb do europarlamentu majú vplyv aj na to, kto bude stáť v čele Európskej komisie.

„Kľúčový vplyv je v tom, že Ursula von der Leyenová bude potrebovať 361 hlasov novozvoleného europarlamentu, aby ju vo funkcii potvrdil,“ dodala Gabrižová.

Smer ju nepodporí

Europoslanci za Smer nepodporia Ursulu von der Leyenovú za predsedníčku Európskej komisie. „Nie je typ političky, ktorá by dokázala previesť Európu ťažkými časmi,“ povedala Monika Beňová, podľa ktorej sa správa ako lobistka.

Zdroj: RTVS

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.