Supercela v Podunajskej nížine lámala elektrické stĺpy, ako zápalky (VIDEO+FOTOGALÉRIA)
10 | 06 | 2024 I Eka Balašková

Meteorológovia v nedeľu Slovensko varovali pred obrovskými búrkami, ktoré mali prísť večer a v noci. Najhoršie obavy sa potvrdili – na Žitnom ostrove a v Podunajskej nížine vietor lámal elektrické stĺpy, ako zápalky a krúpy narobili množstvo škody.

V uplynulú noc búrky ukázali svoju moc hlavne v Podunajskej nížine, kde sa prehnala supercela. Tú sprevádzal obrovský vietor, úrodu ničili krúpy a zaplavené sú aj niektoré ulice v Bratislave. Najhoršie však obišlo maďarské mesto Szombathely, pri ktorom zosadlo tornádo. Výstrahy pred búrkami a prívalovými dažďami meteorológovia avizujú aj na dnes.

Najintenzívnejšie

Portál iMeteo.sk informuje, že od začiatku roka sme zaznamenali najintenzívnejšiu búrkovú činnosť. Tá priniesla najväčšie plošné škody. „Najnebezpečnejšia bola supercelárna búrka, ktorá sa pred polnocou prehnala juhom Podunajskej nížiny,“udávajú meteorológovia. Tí pre slovensko-rakúsko-maďarské pomedzie avizovali, že podmienky pre rozvoj búrkovej činnosti boli až extrémne priaznívé, pričom tu bol veľký potenciál pre veľké krúpy, dokonca tornáda.

VÝSTRAHA na večer. Búrky môžu udrieť v plnej sile
Dnes večer sa v našej oblasti očakáva výskyt veľmi silných búrok, ktoré budú sprevádzané silným nárazovým vetrom a aj krúpami. Ojedinele však hrozia aj extrémnejšie poveternostné javy. Celá dnešná búrková situácia práve začína, informuje portál... Čítať ďalej
09 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Podunajskou nížinou sa prehnala supercela

Do okolia Bratislavy a Dunajskej Stredy dorazila búrka okolo dvadsiatej. Najväčšie škody však priniesla tá o tri hodiny neskôr.

„Nad okresmi Nové Zámky a Komárno sa sformovala silná supercelárna búrka, ktorej horná hranica siahala podľa dát až do výšky 20 km,“informuje iMeteo.sk s tým, že vo Svodíne (okres Nové Zámky) padali až 4 cm krúpy, ktoré napáchali materiálne škody.

Pobilo úrodu

Krúpy, veľké ako čerešne „úradovali“ aj v iných častiach Podunajskej nížiny a ich následkom sú obrovské škody na úrode. Tie v plnom rozsahu ukáže pondelok. Nejeden pestovateľ bude mať kvôli zničenej úrode hlavu v smútku.

Nie sme na tom najhoršie

Supercelu sprevádzal aj silný vietor, ktorý doslova vyvracal stĺpy elektrického vedenia.  Nočné búrky tiež podľa iMeteo.sk priniesli aj extrémne veľa bleskov a prívalové zrážky. Napriek všetkému sme na tom lepšie, ako niektoré obce v Rakúsku či Maďarsku, hoci ulice sú zatopené aj v Gabčíkove či Bratislave.

V hlavnom meste sa ocitol pod vodou podjazd na Bajkalskej ulici, časť Prievidzskej cesty aj cesta z Mosta Apollo smerom do Petržalky. Na miestach podľa Plusky zasahujú hasiči.

Tornádo v Szombathely

Pre vznik tornáda boli včerajšie podmienky ideálne. Metoeorológovia podľa Plusky jeho výskyt nevedia predpovedať, podmienky však odhadnúť vedia. Tie včerajšie bolo podobné tým spred troch rokov, kedy tento jav ničil príbytky na južnej Morave.

Výstrahy platia aj pre dnešok

Výstraha platí pre väčšinu Slovenska do 20.00 h. V Bratislavskom a Trnavskom kraji platí výstraha do 19.00 h. SHMÚ upozorňuje, že sa môžu vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, krúpami a s nárazovým vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť do 85 kilometrov za hodinu, avizuje Pluska.

Záchranári pomáhali trom horolezcom po páde v stene Dračieho štítu
Horskí a leteckí záchranári zasahovali v sobotu (8. 6.) popoludní vo Vysokých Tatrách po páde troch osôb z jedného zo žľabov Dračieho štítu na snehové pole v Zlomiskovej doline. Udalosť oznámilo súbežne niekoľko svedkov s tým, že najmenej jedna... Čítať ďalej
09 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Supercela sa prehnala aj Tomášovom...
Supercela sa prehnala aj Tomášovom...
Facebook
Nočná búrka bola extrémne bohatá na blesky
Nočná búrka bola extrémne bohatá na blesky
Facebook
Tornádo v Szombathely
Tornádo v Szombathely
Facebook
Borovice po tornáde v Szombathely
Borovice po tornáde v Szombathely
Facebook
Supercela sa prehnala aj Tomášovom...
Nočná búrka bola extrémne bohatá na blesky
Tornádo v Szombathely
Borovice po tornáde v Szombathely

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.