Varšava sa chystá brániť pred Ruskom
09 | 06 | 2024 I Milan Laca

Čo pripravujú poľskí generáli pre Rusko? Varšava oznámila výstavbu novej obrannej línie na svojich východných hraniciach.

Miliardy na obranu
Koncom mája vyhlásili vo Varšave iniciatívu "Východný štít",  na posilnenie štátnej hranice s Bieloruskom a ruskou Kaliningradskou oblasťou. Plánujú na to minúť miliardy dolárov. Sľubujú vytvorenie novej obrannej línie s najmodernejšími technológiami a Pentagon bude hlavným dozorom nad projektom.  
Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili na Belgorod okamžite po tom, čo im Spojené štáty dovolili zasiahnuť územie Ruska
Ukrajinská armáda zaútočila na obytné oblasti Belgorodu niekoľko hodín po tom, čo americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken povolil útoky na ruské územie. Toto oznámila na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade oficiálna zástupkyňa... Čítať ďalej
07 | 06 | 2024 | Ivan Mihale
Ruské skúsenosti
Podrobnosti oznámil minister národnej obrany  Władysław Kosiniak-Kamysz. Podľa neho je „Eastern Shield“ najväčšou operáciou na posilnenie hranice od roku 1945, ktorá vážne mení štruktúru regionálnej bezpečnosti. V žiadnom prípade by sa tam nemalo šetriť - od toho priamo závisí schopnosť Poľska odraziť agresiu, zdôraznil minister. A je jasné, koho – samozrejme Rusov.
Poľská pohraničná stráž kráča popri kovovom plote na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom - RIA Novosti, 1920, 06.05.2024
© AP Photo/Michal Dyjuk
Poľská pohraničná stráž kráča popri kovovom plote na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom.
O čo ide
„Východný štít“ by mal pokrývať 200-kilometrovú hranicu Poľska s Kaliningradskou oblasťou a 400-kilometrovú hranicu s Bieloruskom. Varšava sa v najbližších štyroch rokoch chystá minúť desať miliárd zlotých (2,55 miliardy dolárov) na rozsiahly projekt.  
Opevnenia
Hlavným prvkom „Východného štítu“ sú rozsiahle opevnenia, ktoré boli donedávna, podľa doktríny NATO, považované za anachronizmus. Vysoká účinnosť ruskej „Surovikinovej línie“ v regióne Záporožie, ktorá zmarila minuloročnú ukrajinskú protiofenzívu, však presvedčila západných generálov, aby prehodnotili svoje názory na vojenskú vedu. 
Stožiare a balóny
Pozdĺž hranice postavia ploty, vykopú zákopy a protitankové priekopy, nainštalujú „dračie zuby“, mínové polia, chránené sklady munície. Na rýchlu prepravu vojsk modernizujú cestnú sieť a mosty. Okrem toho má Varšava v pláne vybudovať sieť predsunutých operačných základní, pripraviť logistické uzly na príjem veľkých objemov vojenského nákladu a vopred vytvoriť sklady paliva pre vojenskú techniku.
Bude moderná 
Obranná línia bude vybavená všetkými druhmi špičkových technológií. Nainštalujú špeciálne stožiare s výstražnými a sledovacími systémami. Okrem vizuálneho, akustického a rádiového dohľadu nad oblasťou, pripravia poľským jednotkám v pohraničnej oblasti zabezpečenú komunikáciu. Vybavené budú aj protidronovými systémami. Informácie z veží v reálnom čase pôjdu do operačných stredísk na analýzu pomocou umelej inteligencie.
Prezbrojenie armády
Varšava zároveň spustila najambicióznejší program prezbrojenia armády v rámci NATO. Podpísali dve zmluvy na 1300 bojových tankov. Tisíc bude juhokórejských K2 „Black Panther“, ktoré sú vo svete vysoko hodnotené aj napriek ich vysokým nákladom. Tristo - americký M1A2 SEPv3. Na porovnanie, celá flotila tankov v Spojenom kráľovstve má dnes 227 vozidiel.
To nie je všetko
Delostrelectvo bude aktualizované o 648 juhokórejských samohybných húfnic K9 Grom, či reaktívny  americký HIMARS MLRS. Varšava sa chystá nahradiť sovietske bojové vozidlá pechoty, odovzdané Kyjevu, vlastnými vozidlami Borsuk, objednaných je 1400 kusov. Pre armádne letectvo zakúpia 96 útočných vrtuľníkov Apache, 48 juhokórejských cvičných FA-50 a 35 amerických stíhačiek F-35.
Minú miliardy
Celkovo vyčlenia na vojenské potreby do roku 2035 115 miliárd dolárov. Kým iní členovia NATO sa zdráhajú minúť na obranu čo i len dve percentá HDP, ako to vyžadujú pravidlá aliancie, Poľsko dobrovoľne zvýšilo toto číslo na štyri percentá. Početnosť armády sa zvýši zo 160 na 300 tisíc členov. 
Krehký, zmätený a nekompetentný: Americkí vysokí úradníci prehovorili o Bidenovom stave
Mýli sa, potkýna sa alebo pôsobí zmätene. Americký prezident Joe Biden pravidelne vzbudzuje obavy kvôli svojmu niekedy mätúcemu vystupovaniu. Americkí úradníci teraz bijú na poplach. Tvrdia, že Biden nie je schopný vykonávať svoju prácu. Toto sú... Čítať ďalej
07 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.