AKTUALIZOVANÉ Prvé reakcie politikov na neoficiálne výsledky eurovolieb
09 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Volebné moratórium v rámci volieb do Európskeho parlamentu sa pre územie Slovenska skončilo. Všetky volebné miestnosti na Slovensku sa zatvorili. Zverejňované tak už môžu byť prieskumy verejnej mienky, vrátane exit pollov, ktoré naznačujú tesný súboj medzi stranou Smer a PS.

Prvé reakcie

Aktualizované 20:30

Prinášame vám neoficiálny kompletný zoznam nových europoslancov

PS- Ľudovít Ódor, Ľubica Karvašová, Martin Hojsík, moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová, Michal Wiezik a Lucia Yar

Smer- SSD-  Monika Beňová, Ľuboš Blaha, Erik Kaliňák, Judita Laššáková, Katarína Roth Neveďalová

Republika- Milan Uhrík a Milan Mazurek

KDH- Miriam Lexmann

Hlas- SD- Braňo Ondruš

18:20 Voľby do europarlamentu 2024: Neoficiálne výsledky volieb, ktoré nie sú potvrdené Štatistickým úradom

Zdroj: screenshot SME

 

15:42 Poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Beňová (Smer-SD) sa teší nárastu hlasov i mandátov pre Smer. Ľuboš Blaha (Smer-SD) považuje výsledok Smeru za obrovský úspech. K zverejneným odhadom výsledkov sobotňajších (8. 6.) volieb do EP sa obaja vyjadrili na sociálnej sieti.

"Získali sme teda pravdepodobne päť mandátov z 15, čo je o dva viac ako vo voľbách v roku 2019," uviedla Beňová. Predpokladá, že prostredníctvom hlasov budú jej kolegami v europarlamente Blaha, Erik Kaliňák, Judita Laššáková a Katarína Roth Neveďalová.

14:30 Hnutie Igora Matoviča sa poďakovalo za hlasy

Hnutie, ktoré vedie Igor Matovič nekomentovalo medializované odhady výsledkov sobotňajších (8. 6.) volieb do Európskeho parlamentu, poďakovalo sa však voličom za podporu. "Ďakujeme vám za každý hlas," napísalo hnutie na sociálnej sieti.

Podľa neoficiálnych odhadov volebných výsledkov hnutie Slovensko nezískalo mandát v europarlamente. Vo voľbách malo získať dve percentá hlasov.

12:58 Na sociálnej sieti sa ozval aj Ľuboš Blaha (Smer-SSD) zo slovami "ĎAKUJEM, ZO SRDCA ĎAKUJEM"

"Milí priatelia, dovoľte mi z celého srdca poďakovať vám za vašu podporu - dosiahli sme za Smer 5 europoslancov, čo je obrovský úspech, " uviedol Blaha s tým, že v porovnaní s predošlými eurovoľbami je to enormný nárast. Potvrdil, že z "celkového počtu europoslancov sú Progresívci v menšine, čo je tá najdôležitejšia informácia týchto volieb. PS doslova požralo svojich liberálnych partnerov a tomu, čo dosiahli, sa hovorí - Pyrrhovo víťazstvo. Matovič nemá ani dve percentá a strany bývalej vládnej koalície totálne vybuchli. Neprešla žiadna - ľud trestal... Nech nasledujú aj ďalšie tresty."

Ubezpečil svojich voličov, že on osobne ide s plnou vervou do Bruselu bojovať za Slovensko, za nich a za Roberta Fica. Dostal od silný mandát a nesmierne si to váži.

V závere skonštatoval, že to boli náročné mesiace a svoj čas naplno venuje svojej rodine. "Trochu potrebujem oddýchnuť - s rodinkou a detičkami. Zoberiem Jonáška kočíkovať a na dnes asi vypnem od politiky - konečne na chvíľu môžem. Moje detičky si to zaslúžia."

12:29 Demokrati ronia krokodílie slzy- im sa to nepodarilo a tak je všetko zlé

Strana Demokrati by podľa neoficiálnych odhadov volebných výsledkov nemala mať v europarlamente svojho zástupcu. Skončiť mala tesne pod potrebnými piatimi percentami. Uviedla to vo svojom stanovisku. Neoficiálne výsledky ju mrzia, no rešpektuje ich.

"Výsledok nás, samozrejme, mrzí, o to viac, že podľa predbežných prepočtov, ak by Demokrati získali päť percent, Smer-SD by mal o jeden mandát menej. Takto osem z 15 poslancov nie je zaradených vo frakciách, a teda ich možnosť čokoľvek ovplyvniť v prospech Slovenska bude nulová," skonštatovala na sociálnej sieti.

Strana verí, že víťaz volieb do Európskeho parlamentu (EP) si je vedomý svojej zodpovednosti. "Teraz prichádza skutočná práca," podotkla. Demokrati zároveň poďakovali všetkým ľuďom, ktorí sa zúčastnili na sobotňajších (8. 6.) eurovoľbách, aj svojim podporovateľom.

11:47 Neoficiálne odhady výsledkov sobotňajších (8. 6.) volieb do Európskeho parlamentu vnímajú v Smere-SD i v PS pozitívne. V nedeľňajšej diskusnej relácii TA3 V politike to skonštatovali predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) i predseda poslaneckého klubu strany PS Martin Dubéci.

Ak sa odhady potvrdia, podľa Gašpara na Slovensku v eurovoľbách zvíťazili národné a konzervatívne strany. "Je to aj potvrdením mandátu vlády a jej presadzovania suverénnej slovenskej politiky," upozornil. Mieni, že neoficiálne medializované výsledky prezrádzajú vôľu voličov po zmene v europarlamente i vo vystupovaní slovenských zástupcov v ňom.

KDH nebude komentovať neoficiálne výsledky, chce upokojenie atmosféry

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) nebude komentovať neoficiálne výsledky eurovolieb. Volá po upokojení atmosféry. Uviedlo to vo svojom stanovisku. Poďakovalo všetkým voličom aj tým, ktorí mu odovzdali svoj hlas.

"Neoficiálne výsledky nebudeme komentovať. Teraz považujeme za dôležité, aby sa atmosféra po viacerých emočne vybičovaných voľbách na Slovensku konečne upokojila," skonštatovali kresťanskí demokrati na sociálnej sieti.

M. Uhrík: Republika by mala byť podľa neoficiálnych výsledkov v EP

Hnutie Republika by podľa neoficiálnych odhadov výsledkov volieb malo mať v europarlamente svojich zástupcov. Uviedol to predseda hnutia a líder kandidátky Milan Uhrík. "Kým nebudú výsledky oficiálne, tak sa k nim ťažko vyjadrovať. Ale podľa predbežných informácií hnutie Republika bude v europarlamente," poznamenal na sociálnej sieti s tým, že prioritou bude ochrana slovenských záujmov.

"Mrzí nás avizovaná výhra progresívcov, ale tá je len na papieri. Podstatné je, že za Slovensko budú v Bruseli v menšine. Ochrana slovenských záujmov je prioritou, " dodal.

Zdroj: TG

SaS: Sulík si sype popol na hlavu.  Mandát v EP sme podľa neoficiálnych výsledkov nezískali

Strana SaS nemala podľa neoficiálnych odhadov výsledkov eurovolieb získať mandát v Európskom parlamente (EP). Deliť ju od toho mala necelá desatina percenta. Vyplýva to z vyjadrenia lídra kandidátky SaS do eurovolieb Richarda Sulíka.

"Výsledok beriem ako líder kandidátky na seba, keďže sa nám napriek plnej podpore strany nepodarilo získať mandát. Chcem však v prvom rade poďakovať všetkým našim voličom za hlasy. Taktiež členom SaS a vedeniu strany," poznamenal Sulík s tým, že bude naďalej pôsobiť ako poslanec v Národnej rade SR.

Šimečka: Prvé neoficiálne správy pôsobia nádejne

Prvé neoficiálne výsledky eurovolieb vyzerajú pre Progresívne Slovensko (PS) nádejne. Poukázal na to líder hnutia Michal Šimečka. Bližšie ich nekonkretizoval.

"Chcem poďakovať všetkým, ktorí v sobotu (8. 6.) prišli voliť. A špeciálne ďakujem tým, ktorí prišli zvoliť Progresívne Slovensko. Prvé neoficiálne správy pôsobia nádejne. Zdá sa, že voliči, ktorým záleží na proeurópskom Slovensku, zodpovedne prišli voliť," poznamenal na sociálnej sieti.

Definitívne výsledky

Definitívne výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) vrátane informácií o účasti budú zverejnené v nedeľu po 23.00 h po ukončení hlasovania vo všetkých krajinách Európskej únie. Zverejnia ich na stránke www.volbysr.sk. Výsledky zároveň oficiálne potvrdí Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na tlačovej konferencii.

Predbežné výsledky do tohto času nebude Štatistický úrad SR zverejňovať.

Poplach v Česku
Českou republikou sa v kruhoch vojnoštváčov, rusofóbov a eurohujerov šíri panika - Babiš vyhral! České parlamentnilisty.cz píšu aj o "povzbudivých správach zo Slovenska", no bez konkretizácie. Web prináša na titulke predikciu titulu Seznam Zprávy,... Čítať ďalej
09 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.