Erik Kaliňák: Haló, médiá, kedy príde váš prvý krok? (VIDEO)
09 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Poslanec NR SR Erik Kaliňák (Smer-SSD) upozorňuje, že pojem „nepriateľské médiá“ nevznikol  kvôli otázkam, ktoré politikom vládnej koalície niektoré médiá kladú ďaleko kritickejšie, ako opozičným, ktorým jasne nadbiehajú. My kritické otázky milujeme, lebo vďaka nim politicky rastieme, hovorí Erik Kaliňák vo videu na Facebooku.

Erik Kaliňák pripomína, že práve vďaka tomuto dvojitému meraniu dnes nik z novinárov argumentačne nemá na dvojicu Robertov z vedenia Smeru – Kaliňáka a Fica. Pripomína, že ich taktikou je zdiskreditovať každého, kto Smer či súčasnú vládu akokoľvek podporí. Príkladom môže byť člen premiérovho poradného tímu Dalibor Jurášek, ktorý napriek tomu, že vypracoval kompletnú analýzu politických mimovládnych organizácií, bol denníkom SME označovaný za človeka s nejasnou kvalifikáciou. Kaliňák tak vysvetľuje, ako fungujú „nepriateľské“ médiá a prečo boli vládou takto označené.

Byť za Smer sa neodpúšťa

„Naši názoroví súperi si zvykli, že namiesto biča kritiky keď zlyhajú, sa dostaví mediálny doping,“hovorí Erik Kaliňák s tým, že nepriateľstvo médií spočíva v znevažovaní všetkých, ktorí sa k Smeru verejne prihlásia. Kto tak spraví, je nimi kompletne prelustrovaný s jasným účelom.

„Zdiskreditovať ho a ublížiť tak Smeru a Robertovi Ficovi,“ vysvetľuje Kaliňák.

https://www.hlavnydennik.sk/2024/06/07/premier-odvolil-v-nemocnici

Ako to funguje

Prednedávnom si za takýto terč zvolili jedného zo zboru premiérových poradcov a je určite len zhoda náhod, že sa venuje mimovládnym organizáciám. Denník SME zasypal Dalibora Juráška – opakujem, poradcu, teda odborníka, nie politika otázkami, ktorými ho obvinil z ideologickej zaujatosti, rasizmu proti Rómom, obhajovania eugeniky, či dokonca popierania Holokaustu,“ hovorí Kaliňák a ponúka Juráškove odpovede.

Reprofoto Facebook E. Kaliňák
Finálny článok však rieši niečo úplne iné a podľa Kaliňáka je dokonalým príkladom toho, prečo je toto médium vládou označené za nepriateľské.

„Podľa Denníka SME vraj už na prvý pohľad nie je celkom jasná Juráškova kvalifikácia. Samozrejme. Vyštudovaný právnik s dvoma doktorátmi, ktorý obhájil JUDr. prácu na tému Politizácia mimovládnych organizácií, v ktorej analyzoval ich financovanie, či porovnával zákony o zahraničných agentoch v rôznych krajinách, ako USA, Rusko, Izrael, Austrália, či India a tejto téme venoval aj viacero vedeckých, či odborných publikácií, desiatky článkov, či odborných analýz, už na prvý pohľad nemá jednoznačnú kvalifikáciu,“ironizuje SME-čko Kaliňák.

„Akási“ celosvetovo citovaná analýza

Podľa SME v minulosti urobil „akúsi analýzu o mimovládkach“, no Kaliňák upozorňuje, že ide o najobsiahlejšiu analýzu slovenských mimovládok za obdobie 20 rokov, ktorú prebrali aj prestížne zahraničné publikácie. Čo z nej vyplýva? Napríklad aj to, že „občianske“ mimovládky nie sú až také občianske – tvrdé dáta ukázali, ako sú niektoré z nich financované.

Facebook / Repro foto Erik Kaliňák

„Voči týmto nespochybniteľným faktom postavilo SME-čko názor zakladateľa takýchto mimovládnych organizácií, ktorý zadrel, že už vraj len pojem politické mimovládky je problematická floskula a mať obavu zo zahraničného financovania je dokonca prejavom xenofóbie,“ hovorí Kaliňák s tým, že množstvo iných štúdií hovorí o tom, že práve iné, ako občianske financovanie takýchto organizácií môže byť pre občiansku spoločnosť likvidačné. Navyše SME malo jasne danú úlohu, takže nepotrebovalo dať priestor opačnej strane.

Smer sa ale zariadi

„Už sa teším na ďalší názor SME-čka, v ktorom nám farmaceut povie, že fungujúce očkovanie je problematická floskula a mať obavu z narýchlo vyrobenej experimentálnej vakcíny je prejav xenofóbie. Či počkať. To už tu bolo,“ hovorí Kaliňák s tým, že takýchto manipulácií by v článku bolo množstvo. Hlavným argumentom SME však podľa Kaliňáka bolo, že Jurášek sa objavoval na konšpi scéne.

„Presne tento typ žurnalistiky, ktorej cieľom je, vás za každú cenu očierniť a zničiť vašu reputáciu len kvôli tomu, že ste sa postavili za Roberta Fica je dôvod, prečo sme niektoré médiá označili za nepriateľské, protivládne a ukončili s nimi komunikáciu,“uzatvára Kaliňák s tým, že je tragédiou, že ani atentát na premiéra ich neprimäl k sebareflexii. Kaliňák však sľubuje, že v Smere sa zariadia.

Vicepremiér: Frustrovaná opozícia už nevie, čo od rozkoše (VIDEO)
V jednom z nedávnych rozhovorov Robert Kaliňák (Smer-SSD), minister obrany a podpredseda vlády povedal, že po atentáte na Roberta Fica v Handlovej, ktorý sfanatizovaný starec vykonal 15. mája, sa všetci, vrátane neho potrebujeme pozrieť do zrkadla.... Čítať ďalej
08 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.