RegioJet po tragédii v Česku: Bezpečnosť cestujúcich a personálu je našou prioritou (VIDEO)
08 | 06 | 2024 I Eka Balašková

Po tragickej nehode v Pardubiciach RegioJet prijal jedno veľmi dôležité opatrenie. Z prevádzky úplne vyradil spacie vozne, ktoré podľa vedenia dopravnej spoločnosti mali konštrukčné nedostatky.  Podľa agentúry SITA tak rozhodol na základe skúseností zo stredajšej tragickej nehody svojho nočného vlaku v Pardubiciach na linke Praha – Košice – Čop. Podobnú nehodu mali tieto vozne už dávnejšie v Rakúsku.

Podobná nehoda, ako sa stala v stredu v Pardubiciach, sa odohrala pred 6-timi rokmi v Salzburgu. Táto pradubická bola ďaleko silnejšia, preto, že náraz spôsobil oveľa ťažší vlak s vyššou rýchlosťou. Prepravná spoločnosť RegioJet sa preto rozhodla vyradiť všetky vozne tohto typu, keďže bezpečnosť deklarujú ako svoju prioritu. Vo vlaku z Prahy do Košíc a následne Čopu sa viezlo niekoľko sto cestujúcich, nehoda mala štyri obete na životoch a množstvo zranených.

Konštrukčná chyba

„Zistili sme, že lôžkový vozeň ÖBB rovnakého typu od rovnakého výrobcu bol pri banálnej nehode v roku 2018 v Salzburgu poškodený identickým spôsobom, teda zlomením rámu vozu medzi prvým a druhým kupé,“ informovala mediálna manažérka RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová. Ako príčinu uviedla zlomenie rámu, po ktorom sa úplne zlomil vozeň. Avizovala tiež náhradu týchto spacích vozňov vo svojich vlakoch.

SVEDECTVO ranenej SLOVENKY z vlaku SMRTI (VIDEO)
Zrážka dvoch vlakov si v Pardubiciach vyžiadala štyri životy. V RegioJete, ktorý smeroval do Košíc, zomreli aj dve Slovenky. Ďalšie štyri sa zranili. Otec jednej z nich zverejnil jej správu, v ktorej opísala, čo sa dialo po nešťastí. K tragickej... Čítať ďalej
08 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

Nehoda v Salzburgu

Rovnaký typ vozňa mal nehodu podobného charakteru pred časom aj v Salzburgu pri bežnom posune. Jej následkom bolo 54 zranených. Vlak, ktorý vyššou rýchlosťou v Pardubiciach mal podľa RegioJetu minimálne dvadsaťnásobnú hmotnosť, deformácia tak zodpovedá vyššej hmotnosti a rýchlosti. Napriek tomu, že iné spoločnosti podobné vozne prevádzkujú tiež, RegioJet sa svojich trinásť kusov definitívne vyradí z prevádzky.

Bezpečnosť ako priorita

„Táto opakovaná skúsenosť nás viedla k rozhodnutiu urobiť dôkladné vyšetrovanie a na základe princípu predbežnej opatrnosti následne vyradiť tieto vozidlá z prevádzky z dôvodu podozrenia na závažný konštrukčný nedostatok,”povedal majiteľ RegioJetu Radim Jančura, podľa ktorého je bezpečnosť ako cestujúcich, tak personálu, najvyššou prioritou. Firma sa podľa neho stále zaväzuje k zlepšovaniu aj bezpečnostných štandardov a v tomto duchu stále mieni investovať do modernizácie vozového parku.

Fotografie z miesta tragickej nehody v Čechách! Sústrasť pozostalým vyjadril aj minister vnútra Šutaj Eštok
V Česku sa v stredu pred 23-ťou hodinou stala obrovská železničná tragédia. Neďaleko novej zastávky Pardubice mesto sa zrazili rýchlik z Prahy do Košíc a nákladný vlak, pričom zranených bolo množstvo cestujúcich a žiaľ, bolo aj niekoľko obetí. Vo... Čítať ďalej
06 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Nehoda v Pardubiciach

Neďaleko novej zastávky Pardubice-mesto sa v stredu (5. júna) zrazili rýchlik z Prahy do Košíc/Čopu a nákladný vlak. Zranených bolo množstvo cestujúcich a žiaľ, boli aj štyri obete.  Pardubickí hasiči informovali, že v osobnom vlaku cestovalo 380 ľudí a veľkým šťastím v nešťastí bolo, že prvé dva vagóny nákladného vlaku boli prázdne. Pri nehode zasahovali všetky záchranné zložky. 

Podľa zistení inšpekcie expresný medzinárodný vlak prešiel návestidlo v polohe zakazujúcej jazdu. „Či išlo o technickú poruchu, ľudskú chybu alebo kombináciu oboch faktorov, je predmetom podrobného vyšetrovania a konkrétne závery nie je možné predvídať,“ uviedol český minister dopravy Martin Kupka.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik