Na Kryme znárodňujú byt Zelenského „priateľa“
08 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Na Kryme znárodňujú byt oligarchu a Zelenského priateľa Vitalija Chomutynnika. Ako bude prebiehať práca na identifikácii majetku ukrajinských oligarchov?

Byt priateľa ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského v obci Livadia na južnom pobreží Krymu je zaradený do nového balíka znárodňovania majetku ukrajinských oligarchov. Uviedol to šéf krymského parlamentu Vladimir Konstantinov.

Štátna rada Krymu podľa neho dostala návrh zákona o znárodnení viacerých podnikov, ktorý pripravila ruská protiteroristická komisia.

V budove, kde Zelenskyj kúpil byt, je aj byt jeho kamaráta. "Jeho kamarát si tam tiež kúpil byt a je to overené," Hovorí Konstantinov. Vysvetlil, že hovoríme o nehnuteľnostiach, ktoré vlastnia príbuzní ukrajinského politika a oligarchu Vitalija Chomutynnika.

Rezidencia, v ktorej mal Zelenskyj byt na Kryme, foto: Shutterstock

 

Väčšina znárodňovacích prác už prebehla

Ako povedal Konstantinov, nový znárodňovací balík zahŕňal také veľké aktíva, ako je parkový hotel Porto Mare v Alušte, ktorý vlastnia ukrajinskí majitelia, a množstvo ďalších objektov „patriacich Zelenského ďalším ukrajinským susedom v Livadii“. Nové rozhodnutia o znárodnení krymských aktív ukrajinských oligarchov boli oznámené ešte v marci.

Od jesene 2022 prijal krymský parlament množstvo rozhodnutí o znárodnení majetku ukrajinských politikov a oligarchov. Vo februári 2023 Konstantinov informoval, že na Kryme bolo znárodnených až 700 nehnuteľností ukrajinských oligarchov, politikov a podnikateľov.

Na zozname ukrajinských občanov, ktorých majetok sa stal majetkom štátu, sú Rinat Achmetov , Igor Kolomojskij ( Rosfinmonitoringom uvedený ako teroristi a extrémisti ) , Arsenij Jaceňuk , Nestor Šufrich , Sergej Taruta a ďalší. Tieto nehnuteľnosti zahŕňajú pozemky, rôzne budovy a priestory, nedokončené stavebné projekty, sklady a mnoho ďalšieho.

Obrovské straty ukrajinskej armády (VIDEO)
Viac ako milión zmizlo bez stopy. Aký je počet nenahraditeľných strát ozbrojených síl Ukrajiny? Ruské ozbrojené sily zabili, podľa najkonzervatívnejších odhadov, počas nepriateľských akcií asi pol milióna ukrajinských vojakov. Príšerné... Čítať ďalej
07 | 06 | 2024 | Milan Laca

Zelenského byt na Kryme už bol znárodnený

V decembri 2022 šéf Krymu Sergej Aksenov oznámil znárodnenie bytu ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského v Livadii. Jeho trhová hodnota bola asi 23,9 milióna rubľov. Na konci aukcie sa predal za 44,3 milióna rubľov. Úrady prisľúbili, že výťažok z predaja bytov pošlú bojovníkom, ktorí sa zúčastňujú špeciálnej vojenskej operácie (SVO).

Novou majiteľkou nehnuteľnosti sa stala podnikateľka Olga Lipovetskaya. V Moskve vedie realitnú kanceláriu a firmu, ktorá predáva stavebný materiál. Lipovetskej manžel Ivan Tuchkov sa preslávil trestným prípadom krádeže 330 miliónov rubľov od štátnej korporácie Roskosmos . Na súde obhajoval bývalého generálneho riaditeľa Výskumného a výrobného združenia Lavočkin Sergeja Lemeševského .

Trojizbový byt s rozlohou 119,5 metrov štvorcových sa nachádza v Imperator HOA, v elitnej budove so stĺpmi a panoramatickými oknami. Izby v ubytovacom zariadení ponúkajú výhľad na more a mesto. Okrem toho z bytu môžete ísť na strechu, kde sa nachádza rekreačná oblasť s bazénom.

Zákon o znárodnení majetku Rusov na Ukrajine prijala aj Najvyššia rada. Dokument sa týka občanov Ruska, ako aj tých, ktorí sú s touto krajinou spojení - žijú alebo vykonávajú svoje hlavné činnosti.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik