MINÚTA PO MINÚTE: Na Slovensku prebiehajú voľby do EP
08 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

VO VOĽBÁCH DO EURÓPSKEHO PARLAMENTU ROZHODUJEME O NAŠOM VLASTNOM ŽIVOTE. Nastupujúci prezident Peter Pellegrini pozýva Slovákov k eurovoľbám a hovorí: Ísť v sobotu voliť je tá najlepšia odpoveď na udalosti, ktoré otriasli Slovenskom! My sa k nemu pripájame a našim čitateľom prinášame to najdôležitejšie z volebnej soboty.

19:25 V Novom Svete i Jablonci prichádzajú k urnám hlavne "skalní" voliči

Záujem o voľby je malý a voliť prichádzajú hlavne tí "skalní", teda voliči, ktorí sa pravidelne zúčastňujú všetkých typov volieb. S rovnakou situačnou skúsenosťou z priebehu sobotňajších volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa s TASR podelili členovia okrskových volebných komisií v Jablonci v okrese Pezinok a v Novom Svete v okrese Senec.
        V Jablonci bola pri predchádzajúcich eurovoľbách v roku 2019 vôbec najnižšia účasť v okrese Pezinok. Ani v sobotu voľby do europarlamentu ľudí nelákajú. "Chodia prevažní tí tzv. skalní, ktorí prichádzajú voliť pri každých voľbách," skonštatovala zapisovateľka okrskovej volebnej komisie Jana Jašurková. Medzi hlasujúcimi sú tak ľudia rôznych vekových kategórií. "Voľbu prostredníctvom prenosnej urny napríklad využila 95-ročná volička," priblížila. Mieni, že pod účasť sa podpisuje aj krásne, slnečné počasie. "Možno si to preto nechali niektorí až na večer, keď skončia prácu v záhradkách a okolo domu," poznamenala.
        Ospanlivo to s účasťou vyzerá aj v najmladšej obci v Bratislavskom kraji, v Novom Svete pri Senci. Priebeh tohtoročných eurovolieb je tak v protiklade s tými pred piatimi rokmi, keď bola účasť v Novom Svete percentuálne najvyššia zo všetkých obcí okresu Senec. "Tentoraz je záujem nízky," referovala predsedníčka okrskovej volebnej komisie Zuzana Hanková. Aj ona predpokladá, že ešte večer prídu tí, ktorí pekný deň využili na exteriérové aktivity.

18:42 V Jenkovciach znie počas volieb hudba, záujem o voľby je zatiaľ nízky

V obci Jenkovce v okrese Sobrance pri hraniciach s Ukrajinou zatiaľ hodnotia volebnú účasť ako nízku. Počas volebného dňa z obecného rozhlasu znie hudba, ktorá má prilákať obyvateľov do volebnej miestnosti. Ako pre TASR uviedol starosta obce Jaroslav André, v obci hovoria, že tu Európska únia začína.
        "Robili sme estetizáciu obce, zatepľovanie, opravy budov a kultúrneho domu. Všetko z európskych peňazí," dodal André.
        Voľby sa tradične v Jenkovciach začínajú rannou hudobnou skladbou z obecného rozhlasu. "Skladba 'Aká si mi krásna, ty rodná zem moja' zobudí občanov a upozorní ich na otvorenie volebnej miestnosti. Po celý deň púšťame rôzne skladby, aby sme pripomenuli, že voľby prebiehajú," vysvetlil starosta s tým, že hudba má upozorňovať, že deň volieb je slávnostný deň. "Od ľudových pesničiek cez repete až po country, nikdy nechýba kapela Hurikán, ktorá je spätá s našou obcou a tiež nahrávky od rodáka - dirigenta Adriana Kokoša," dodal.
        Obec má momentálne 396 obyvateľov, do voličského zoznamu bolo zapísaných 336 oprávnených voličov. Príprava na eurovoľby bola podobná ako pri predchádzajúcich voľbách. Prípravy však podľa starostu nikdy nepodceňujú. "Voľby sú sviatok demokracie a musia prebiehať dôstojne. Pripravujeme miestnosti, čistíme okolie, zabezpečujeme technické záležitosti, aby voľby mali úroveň," povedal starosta.
        Napriek snahe osloviť voličov je záujem o eurovoľby nízky, čo podľa starostu súvisí s tým, že ľudia stále nechápu význam eurovolieb. "Záujem o komunálne, parlamentné a prezidentské voľby je oveľa vyšší, ale dnešný záujem je veľmi slabý," zhodnotil starosta.
        Ako pre TASR potvrdili členovia okrskovej volebnej komisie, doposiaľ evidujú vyše 40 voličov. Očakávajú, že večer možno do volebnej miestnosti v kultúrnom dome príde viac ľudí odvoliť.

17:57 Volebné moratórium predĺžili, potrvá do nedele 1.00 h 

Volebné moratórium v rámci sobotňajších volieb do Európskeho parlamentu predĺžili o tri hodiny. Na celom území SR potrvá do nedele (9. 6.) 1.00 h. Dôvodom je predpoludňajší incident vo volebnej miestnosti v Palárikove, ktorú pre nález bieleho prášku na tri hodiny uzatvorili. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda.
        "V Palárikove boli dokopy uzatvorené tri okrsky a ten, ktorý bol najdlhšie, bol presne od deviatej do presne dvanástej hodiny, to znamená, že v túto chvíľu vieme povedať, že moratórium sa naozaj predĺži do jednej hodiny rannej. Dúfajme, že sa už nejaký zásadnejší incident nestane, ktorý by nám ho predĺžil ešte viac," poznamenal.
        Polícia okrem incidentu v Palárikove riešila aj niekoľko ďalších incidentov, napríklad predsedu okrskovej volebnej komisie v Trnave, ktorý nastúpil do volebnej komisie pod vplyvom alkoholu. V dychu mu policajti podľa prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka namerali takmer 1,5 promile alkoholu. "O 13.00 h bola zvolená nová predsedníčka komisie a komisia funguje ďalej," dodal.
        Ďalšie väčšie problémy policajti nezaznamenali. "Voľby prebiehajú pokojne. Stretávame sa iba s drobnými incidentmi, na čo členovia okrskových komisií využívajú našu infolinku," uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová. Burda zároveň voličom pripomenul, aby nepoužité hlasovacie lístky odkladali do schránky, ktorá je na to určená. Upozornil na to, že za ich vynesenie hrozí pokuta.
        Vo voľbách do Európskeho parlamentu kandiduje 23 politických subjektov. Slováci volia 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Definitívne výsledky v poradí piatych eurovolieb na Slovensku budú zverejnené v nedeľu (9. 6.) po 23.00 h po ukončení hlasovania vo všetkých krajinách EÚ.

17:00 V jednom z okrskov v Detve evidujú približne 15 percent voličov

V okrsku, ktorý je zriadený v turistickej ubytovni na Stavanisku v Detve, zaevidovali popoludní od začiatku eurovolieb približne 15-percentnú účasť. TASR to v sobotu uviedla členka volebnej komisie Eva Lakotová.
        Dodala, že voľby v jednom z okrskov pod Poľanou sú pokojné a bez incidentov. "Od rána, ako sme otvorili, chodia ľudia postupne, nie však vo veľkom počte. Sú to menšie skupiny alebo jednotlivci," objasnila s tým, že sa zastavili aj záujemcovia s voličskými preukazmi. Poznamenala, že k urne prišli aj turisti, ktorí sú cez víkend v Kalamárke. Tá je súčasťou prírodnej chránenej oblasti a má dlhú horolezeckú tradíciu.
        Voľby do Európskeho parlamentu sú v okresoch Detva, Zvolen a Krupina aj naďalej bez akýchkoľvek komplikácií. TASR to v sobotu popoludní potvrdila okresná volebná komisia vo Zvolene. Okresy majú spolu 162 okrskov.

16:30 V eurovoľbách volili aj v domove sociálnych služieb v Hriňovej

V sobotných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) volili aj niektorí klienti domova sociálnych služieb v Hriňovej v Detvianskom okrese. Do zariadenia za nimi prišla okrsková volebná komisia s prenosnou volebnou schránkou.
        Ako TASR povedala predsedníčka hriňovskej volebnej komisie číslo dva Zuzana Gondová, v zariadení volilo 25 ľudí. Jedným z nich bol 91-ročný Juraj Fulajtár, ktorý pochádza z Mýtnej v Lučeneckom okrese a v Hriňovej žije tri roky. Objasnil, že doteraz sa vo svojom živote zúčastnil na takmer všetkých voľbách. Zdôraznil, že v sobotu zakrúžkoval dvoch kandidátov na post europoslanca. "Spravodajstvo pozerám v televízii a rád si hľadám informácie z celého sveta," priblížil.
        Do prenosnej urny hlasovala v domove aj 81-ročná Emília Murínová. "Žijem tu 12 rokov a ako som tu, nevynechala som ani jedny voľby," spomenula rodáčka z Korytárok v Detvianskom okrese. Zúčastniť na eurovoľbách sa rozhodla, pretože chce, aby mal ľudí v nemocnici kto ošetriť. "Aby neodchádzali mladí lekári ani sestričky do zahraničia, aby tu ostávali a mali všetci lepší život," zhrnula. Podľa nej je takisto dôležité, aby získané eurofondy pre Slovensko išli na správne miesto. "Europoslanec by sa nás mal vedieť zastať. Aby ho bolo vidieť, že niečo pre nás urobil a získali sme fondy," doplnila.
        Pre všetkých záujemcov s prechodným pobytom, ktorí poprosili o pomoc pri vydaní hlasovacieho preukazu, požiadalo zariadenie o jeho vydanie. Informovala o tom sociálna pracovníčka Mária Očenášová. Spolu to bolo 12 obcí a miest. Tí, ktorí nepožiadali o hlasovacie preukazy a prenosnú volebnú schránku, volia samostatne alebo so svojimi príbuznými mimo zariadenia.

16:19 V Humennom volia aj v priestoroch Vihorlatského múzea

V Humennom občania volia aj v priestoroch renesančného kaštieľa, v ktorom sídli Vihorlatské múzeum. Vo volebnom okrsku číslo 11 je zapísaných vyše 2000 voličov. Ako pre TASR uviedla predsedníčka volebnej komisie Anna Kostrejová, ľudia prichádzajú postupne, dopoludnia vydali okolo 250 obálok.
        "Zatiaľ mám pocit, že tu boli ľudia, ktorí to tu poznajú. Keď prídu, obzerajú si to, lebo je to predsa len historická budova. Zatiaľ prichádzajú skôr starší voliči, mladších očakávame neskôr," dodala s tým, že viac ľudí prišlo odvoliť ráno po omši v kostole. Priebeh volieb zatiaľ hodnotí ako pokojný.
        "Zaujímavé to máme v kaštieli, má to dobrú polohu, lebo je to v strede mesta," zhodnotila Valéria Hnátová, ktorá v miestnosti v kaštieli odvolila spolu s manželom a psom Falkom.
        To, že v priestoroch Vihorlatského múzea prebiehajú voľby, činnosť ani prevádzku múzea podľa riaditeľky Zuzany Koščovej neovplyvňuje. "Otvorené máme ako štandardne, od 14. hodiny a k dispozícii sú návštevníkom expozície v kaštieli aj skanzen. Cez víkend je múzeum zvyčajne navštevované," dodala Koščová.

16:00 Pre pacientov v košickej UNLP otvorili dočasnú miestnosť pre voľby

Možnosť hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu mali v sobotu aj pacienti a zamestnanci košickej Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP). V areáli nemocnice na Rastislavovej ulici v X. pavilóne otvorili od 14.00 do 15.00 h miestnosť na hlasovanie s prenosnou volebnou schránkou.
        "Možnosť odvoliť majú či už zamestnanci, alebo pacienti, ktorí spĺňajú podmienky, čiže buď majú hlasovací preukaz, alebo majú bydlisko v pôsobnosti tohto okrsku," uviedol pre TASR predseda volebného okrsku číslo 11 v mestskej časti Juh Roman Šup.
        Miestnosť na hlasovanie sa nachádzala na prízemí pavilónu. V priebehu hodiny prišli odvoliť s hlasovacím preukazom piati pacienti a jedna lekárka, ktorá mala celodennú službu. Oproti predchádzajúcim prezidentským voľbám to bol omnoho nižší záujem voličov. Po 15.00 h členky komisie išli s prenosnou schránkou na oddelenia za dvomi imobilnými pacientmi, ktorí o to požiadali a mali vybavený hlasovací preukaz.
        V areáli UNLP na Triede SNP v mestskej časti Západ bola nahlásená možnosť voliť do prenosnej volebnej schránky pre mobilných pacientov i službukonajúcich zamestnancov od 14.30 do 15.30 h. K imobilným pacientom, ktorí o hlasovanie požiadali príslušnú okrskovú volebnú komisiu a vybavili si hlasovací preukaz, išli členovia komisie priamo na oddelenia.

AKTUÁLNE Na Slovensko sa rútia VEĽMI NEBEZPEČNÉ BÚRKY! Vieme, kedy a kde udrú
V priebehu večerných a nočných hodín bude počasie opäť nebezpečné. Od západu by sa totiž mali dohnať silné búrky, ktoré sa následne počas celej noci budú pomaly pohybovať smerom k východu, píše portál regiony.sk. Ako predpovedá iMeteo, v priebehu... Čítať ďalej
08 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

15:14 Pod Martinskými hoľami mali už napoludnie 20-percentnú účasť

Kým väčšina z 52 volebných miestností v Martine je situovaná v školských budovách, volebná komisia pre okrsok s poradovým číslom 40 pravidelne nachádza útočisko v areáli autokempingu Turiec pod Martinskými hoľami. Do tunajšej chaty prišlo počas sobotňajšieho dopoludnia voliť nových europoslancov takmer 150 voličov. TASR o tom informovala členka volebnej komisie Zuzana Pavlíčková.
        "V našom volebnom okrsku je vo voličských zoznamoch zapísaných 670 oprávnených voličov, z ktorých v priebehu úvodných piatich hodín volieb prišlo odvoliť 120. K nim treba prirátať 26 ľudí, ktorí prišli voliť s voličskými preukazmi. Na pravé poludnie sme tak mali viac ako dvadsaťpercentnú účasť," priblížila Pavlíčková.
        Sobotňajšie slnečné počasie podľa jej slov ešte zvýšilo účasť cezpoľných voličov. "Sú to ľudia, ktorí chodia do nášho regiónu za krásami prírody. Chodia na chaty na Martinských holiach a prichádzajú z rôznych oblastí Slovenska. Dnes prišli voliť ľudia z Bratislavy, zo Šale, Zlatých Moraviec, ale napríklad aj z Margecian na východe Slovenska," uviedla Pavlíčková.
        V čase našej návštevy volebnej miestnosti prišiel napríklad voliť aj dôchodcovský pár z Prešova, ktorý je v Martine na návšteve u dcéry. Tesne pred nimi vhodila obálku s hlasovacím lístkom do volebnej urny aj pani Anna. Tá to má z domu k autokempingu pár desiatok metrov. "Nerozlišujem medzi tým, či sú to voľby prezidentské, parlamentné, alebo teraz európske. Každý raz idem voliť, pretože je to moja občianska povinnosť. Pokiaľ žijem, absolvujem každé voľby," poznamenala pani Anna.
        Členovia volebnej komisie sa zhodli, že tohtoročná účasť v ich volebnom okrsku by mohla presiahnuť 30 percent. "Už o siedmej tu mávame prvých voličov a nenudíme sa ani v priebehu dňa, ľudia prichádzajú v pravidelných intervaloch. A musím povedať po skúsenostiach z predošlých volieb, že prídu aj v posledných minútach tesne pred zatvorením miestnosti, keď schádzajú z Martinských holí, a stihnú si ešte splniť občiansku povinnosť," uzavrela Pavlíčková.

14:44 Predseda okrskovej volebnej komisie v Trnave nastúpil opitý

Predseda okrskovej volebnej komisie v Trnave nastúpil do volebnej komisie pod vplyvom alkoholu. Oznámenie preverovala privolaná polícia. Opakovaná dychová skúška potvrdila u predsedu okrskovej komisie alkohol, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave.

Viac v článku:

Opitý predseda okrskovej volebnej komisie v Trnave!
Predseda okrskovej volebnej komisie v Trnave nastúpil do volebnej komisie pod vplyvom alkoholu. Oznámenie preverovala privolaná polícia. Opakovaná dychová skúška potvrdila u predsedu okrskovej komisie alkohol, informovalo Krajské riaditeľstvo... Čítať ďalej
08 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

14:38 Volebnú miestnosť v Palárikove, kde našli biely prášok, opäť otvorili

Volebnú miestnosť v Palárikove v okrese Nové Zámky, ktorú uzatvorili pre nález bieleho prášku, opäť otvorili. Stalo sa tak okolo 12.00 h. Pre TASR to potvrdili členovia okresnej volebnej komisie v Nových Zámkoch.
        Na základe analýzy kontrolným chemickým laboratóriom civilnej ochrany v Nitre sa zistilo, že v prípade bieleho prášku išlo o škrob. "Môžem potvrdiť, že analýzou sa zistilo, že nešlo o žiadnu nebezpečnú látku, ale o obyčajný škrob," povedal hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.
        Pre incident v Palárikove sa minimálne o tri hodiny predĺži aj volebné moratórium v sobotňajších eurovoľbách na Slovensku.

14:10 O eurovoľby nemali väzni v Nitre taký záujem, ako o iné voľby

Záujem voliť v eurovoľbách mali aj väzni v ústave na výkon trestu odňatia slobody na Cintorínskej ulici v Nitre. Ako pre TASR uviedli členovia okrskovej volebnej komisie, ich záujem však bol podstatne nižší, ako napríklad v prezidentských voľbách.
        Podľa predsedu okrskovej komisie Radoslava Pavelku odovzdalo svoj hlas do prinesenej volebnej urny 18 mužov a jedna žena. "Nie je to ani polovica z počtu ľudí, ktorí sa zúčastnili na druhom kole prezidentských volieb, kedy sa v nitrianskom ústave na výkon trestu odňatia slobody na Cintorínskej ulici zúčastnilo na voľbách vyše 40 voličov," uviedol Pavelka.
        Medzi odsúdenými boli aj takí, ktorí voliť chceli, ale nemali hlasovací preukaz. "Pán veliteľ nás požiadal, aby sme popoludní prišli, pretože nejaké ženy sa chceli na voľbách zúčastniť, ale bez preukazu nemohli. Tak im ako zástupcovia volebnej komisie prídeme situáciu vysvetliť," povedal Pavelka. "Dopoludnia sú na pracovnej zmene, ale popoludní môžeme za nimi prísť, pretože majú nárok stretnúť sa s volebnou komisiou," doplnila členka okrskovej komisie Mária Krištofičínová.

13:12 V eurovoľbách volia ľudia na Slovensku 15 europoslancov na 5-ročné volebné obdobie. Európsky parlament bude mať celkovo 720 poslancov; najviac ich zvolia v Nemecku (96), najmenej na Cypre, v Luxembursku a na Malte (po 6).

Eurovoľby 2024, foto: FB/Nie progresívne

12:25 VOLEBNÉ MORATÓRIUM SA PREDĹŽI MINIMÁLNE O TRI HODINY

Volebné moratórium v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku sa predĺži minimálne o tri hodiny. Dôvodom je incident v jednej z volebných miestností v Palárikove. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Burdu.

Viac v článku:

VOLEBNÉ MORATÓRIUM SA PREDĹŽI MINIMÁLNE O TRI HODINY
Volebné moratórium v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku sa predĺži minimálne o tri hodiny. Dôvodom je incident v jednej z volebných miestností v Palárikove. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu Štátnej komisie pre voľby a... Čítať ďalej
08 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

12:16 Polícia: Dve z troch volebných miestností v Palárikove sú opäť otvorené

Dve z troch volebných miestností v Palárikove (okres Nové Zámky), ktoré uzatvorili v súvislosti s nálezom bieleho prášku, krátko po 10.00 h opäť otvorili. Informovala o tom polícia.
        "Tretia volebná miestnosť zostáva uzatvorená do zistenia predbežného výsledku závažnosti neznámej látky laboratóriom civilnej ochrany," uviedla Zuzana Hrabovská z komunikačného odboru Prezídia Policajného zboru (PZ).
        Neznámy prášok sa mal nachádzať na hlasovacích lístkoch, incident nahlásili približne o 9.00 h. Volebné miestnosti polícia zatvorila a budovu, v ktorej sa nachádzali, evakuovala. "Na miesto boli vyslané ďalšie hliadky PZ a policajti kriminálnej polície, ktorí aktuálne realizujú potrebné úkony v nevyhnutnom rozsahu," dodala Hrabovská.
        Incident v Palárikove eviduje aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). "Niekedy sa aj takéto incidenty udejú, ale, našťastie, sa nikomu nič nestalo. Takže ide o vec, ktorú musíme riadne prešetriť, a zabezpečiť to, aby ten priebeh bol plynulý," povedal s tým, že polícia robí všetko pre to, aby eurovoľby prebiehali v pokoji.
        Ďalší incident, ktorý polícia zaznamenala, sa stal v Poprade. Kontaktoval ju občan s tvrdením, že mu neumožnili voliť. "Pri následnom preverení políciou bolo zistené, že oznamovateľ vo volebnej miestnosti predkladal rôzne kópie písomností vyhotovené pod jeho menom, zároveň však odmietol preukázať svoju totožnosť občianskym preukazom," uviedla policajná hovorkyňa.
        Očakáva sa, že incident v Palárikove výrazne predĺži volebné moratórium.

HLASOVANIE V PALÁRIKOVE PRERUŠENÉ! Našiel sa biely prášok. Zasahujú hasiči
Hlasovanie v troch volebných okrskoch v Palárikove v okrese Nové Zámky je prerušené. Dôvodom je biely prášok, ktorý sa našiel na hlasovacích lístkoch, potvrdili členovia okresnej volebnej komisie v Nových Zámkoch. Na mieste zasahujú policajti aj... Čítať ďalej
08 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

12:00 Pacienti a zamestnanci UNB, NÚSCH a NOÚ môžu voliť priamo v nemocnici

Zamestnanci aj pacienti Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) a Národného onkologického ústavu (NOÚ) môžu v eurovoľbách voliť priamo v nemocnici. Musia mať buď trvalý pobyt v okrsku, kde sa nachádza zdravotnícke zariadenie, alebo hlasovací preukaz. Vyplýva to z vyjadrení nemocníc pre TASR.
         Vo voľbách do Európskeho parlamentu kandiduje 23 politických subjektov. Slováci volia 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny.

11:35 Prezidentka opätovne vyzvala občanov SR na účasť v eurovoľbách

Prezidentka SR Zuzana Čaputová opätovne vyzvala voličov na účasť vo voľbách do europarlamentu. Urobila tak po tom, ako v sobotu odvolila v Pezinku. Predpokladá, že volebná účasť bude tento rok vyššia.

Viac v článku:

Čaputová opätovne vyzvala občanov SR na účasť v eurovoľbách
Odchádzajúca prezidentka SR Zuzana Čaputová opätovne vyzvala voličov na účasť vo voľbách do europarlamentu. Urobila tak po tom, ako v sobotu odvolila v Pezinku. Predpokladá, že volebná účasť bude tento rok vyššia. "Sú to dôležité voľby, ako všetky... Čítať ďalej
08 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

11:31 Voličom so zdravotným postihnutím môže pri hlasovaní pomôcť iná osoba

Voliči, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, lebo nevedia písať a čítať, môžu v eurovoľbách hlasovať s pomocou inej osoby. Pred hlasovaním o tom musia upovedomiť okrskovú komisiu. Upozorňuje na to ministerstvo vnútra.
        Takýto volič môže vziať so sebou za plentu inú spôsobilú osobu, ktorá mu upraví hlasovací lístok podľa jeho pokynov a vloží ho do obálky. Nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie.
        Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky, ju môže v jeho prítomnosti vložiť iná osoba. Ani v tomto prípade to nemôže byť člen okrskovej volebnej komisie.

11:25 Turisti dávali pred voľbami prednosť Jánošíkovým dieram

Volebnú účasť v rodisku legendárneho Juraja Jánošíka zvyknú vylepšovať turisti prichádzajúci do malebných zákutí Malej Fatry. S hlasovacími preukazmi môžu využiť dovedna päť volebných miestností, pričom jedna z nich sa nachádza v hoteli priamo pri vstupe do známych Jánošíkových dier. O sobotňajšie eurovoľby je však medzi turistami zatiaľ minimálny záujem. Predsedníčka tamojšej volebnej komisie Iveta Kubalová pre TASR potvrdila, že v priebehu prvých troch hodín sobotňajších eurovolieb využil hlasovacie preukazy len jeden manželský pár zo Slovenského Grobu.        
        Vo voličských zoznamoch obce Terchová je zapísaných viac ako 3200 miestnych obyvateľov s volebným právom. V turisticky atraktívnej obci je zriadených päť volebných miestností, z ktorých po dve sú lokalizované na obecnom úrade a v miestnej základnej škole. "Volebný okrsok Biely potok je zriaďovaný v areáli hoteli pravidelne už niekoľko rokov. Niekedy sa volilo v besiedke, voľby už boli aj v hotelovej jedálni a dnes nám na voľby vyčlenili salónik," uviedla Kubalová.
        Pred piatimi rokmi sa volebná účasť v Terchovej pohybovala tesne nad 18 percentami, v piatich okrskoch spočítali hlasy od 649 voličov. Volebná účasť v Bielom Potoku sa za tri hodiny ledva prehupla cez štyri percentá. "Z 587 oprávnených voličov zapísaných vo voličských zoznamoch prišlo využiť svoje volebné právo zatiaľ 27. S hlasovacím preukazom odvolili dvaja ľudia," konkretizovala Kubalová.
        Väčšina oslovených turistov nevedela o existencii volebnej miestnosti v tesnej blízkosti vstupu na známy turistický chodník. Duo dospelých zo štvorčlennej rodiny z Dubnice nad Váhom sa údajne voliť chystá. "Výlet sme mali naplánovaný už mesiac a ak by sme vedeli, že volebná miestnosť je tak blízko, asi by sme si vybavili hlasovacie preukazy. Takto sa budeme musieť poponáhľať domov," priznala pani Alena.
        Päťdesiatnik Ivan bol v Jánošíkových dierach už niekoľkokrát a podľa vlastných slov sa tam vždy rád vracia. "Hlasovací preukaz mám so sebou a aj keď sa hovorí, že ráno je múdrejšie večera, pôjdem si najprv vyvetrať hlavu a až potom zájdem do volebnej miestnosti," dodal turista z obce pri Prievidzi.
 

11:12 Pellegrini: EÚ musí prijať rozhodnutia o svojom budúcom fungovaní

Odvolené! Každý hlas je dôležitý a môže rozhodnúť. Využite preto aj vy svoje právo vyjadriť názor a príďte dnes voliť. Je to tá najlepšia odpoveď na udalosti, ktoré otriasli Slovenskom. Uviedol to na sociálnej sieti zvolený prezident Peter Pellegrini.

FB/Peter Pellegrini

Viac v článku:

Odvolil už aj Pellegrini: Každý hlas je dôležitý a môže rozhodnúť (FOTO)
Odvolené! Každý hlas je dôležitý a môže rozhodnúť. Využite preto aj vy svoje právo vyjadriť názor a príďte dnes voliť. Je to tá najlepšia odpoveď na udalosti, ktoré otriasli Slovenskom. Uviedol to na sociálnej sieti zvolený prezident Peter... Čítať ďalej
08 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

 

10:59 Voliť mimo trvalého bydliska sa dá len s hlasovacím preukazom

Voliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku sa dá len s vopred vybaveným hlasovacím preukazom. Počas soboty sa už vybaviť nedá.
        Spolu s hlasovacím preukazom musí volič vo volebnej miestnosti predložiť aj občiansky preukaz alebo pobytový preukaz občana Európskej únie. Volič môže s vydaným hlasovacím preukazom voliť aj v mieste trvalého pobytu, musí ho mať však so sebou.

10:44 Záujem o voľby prejavili ľudia v nemocnici, väznici aj ZSS

Všetky volebné miestnosti v Nitre zriadené pre sobotňajšie voľby do Európskeho parlamentu boli otvorené načas. Na území krajského mesta a v jeho mestských častiach je zriadených 72 volebných miestností. Právo voliť má v meste 63.500 občanov, informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.
        Záujem o voľby prejavili aj ľudia z rôznych zariadení, od nemocnice cez väznicu až po zariadenia sociálnych služieb (ZSS). O hlasovacie preukazy požiadalo 1200 voličov, ktorí chcú voliť mimo bydliska.
        Občania môžu na kandidačnej listine krúžkovať najviac dvoch kandidátov. Vyberajú si zástupcov z 23 politických subjektov. Zo Slovenska bude zvolených 15 europoslancov na funkčné obdobie piatich rokov.

 

10:33 Občania sa môžu s otázkami o voľbách obrátiť na infolinku

Voličom je počas volebného dňa k dispozícii infolinka Ministerstva vnútra SR. Obrátiť sa na ňu môžu s otázkami k voľbám do Európskeho parlamentu.
        Pracovníci na otázky týkajúce sa volieb odpovedia na telefónnych číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312. Linka bude k dispozícii do 22.00 h.

10:23 HLASOVANIE V PALÁRIKOVE PRERUŠENÉ! Našiel sa biely prášok. Zasahujú hasiči

Hlasovanie v troch volebných okrskoch v Palárikove v okrese Nové Zámky je prerušené. Dôvodom je biely prášok, ktorý sa našiel na hlasovacích lístkoch, potvrdili členovia okresnej volebnej komisie v Nových Zámkoch. Na mieste zasahujú policajti aj hasiči.

Viac v článku:

HLASOVANIE V PALÁRIKOVE PRERUŠENÉ! Našiel sa biely prášok. Zasahujú hasiči
Hlasovanie v troch volebných okrskoch v Palárikove v okrese Nové Zámky je prerušené. Dôvodom je biely prášok, ktorý sa našiel na hlasovacích lístkoch, potvrdili členovia okresnej volebnej komisie v Nových Zámkoch. Na mieste zasahujú policajti aj... Čítať ďalej
08 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

10:10 V sobotu odvolil v nemocnici už aj premiér Robert Fico

"Odvolil som v nemocnici, lebo aj tieto voľby sú dôležité. Je potrebné voliť poslancov Európskeho parlamentu, ktorí budú podporovať mierové iniciatívy a nie pokračovanie vojny," uviedol Fico.

Podľa neho súhlas západných krajín, ktorí dali Ukrajine, aby mohla používať západné zbrane na útoky proti cieľom na ruskom území, je len dôkazom toho, že veľké západné demokracie si neželajú mier, ale eskaláciu napätia s Ruskou federáciou, ku ktorej určite dôjde.

"Ako predseda vlády SR nebudem ťahať Slovensko do žiadnych podobných vojenských dobrodružstiev a v rámci našich malých slovenských možností budem robiť všetko, aby mier dostal prednosť pred vojnou," uzavrel fico a priložil aj foto z nemocnice.

FB/Robert Fico

9:45 Eduard Chmelár vyzýva k účasti na eurovoľbách

"Ak ešte stále váhate, či ísť voliť a nepresvedčili vás žiadne politické argumenty, existuje jeden jediný dôvod, ktorý by nás mal všetkých spojiť: demonštrovať, že v demokracii sa má rôznorodosť názorov riešiť voľbou, a nie streľbou. Len vo férovej súťaži myšlienok zvíťazí celé Slovensko," uviedol politológ.

9:35 Volič môže pre závažné dôvody hlasovať do prenosnej volebnej schránky

Volič, ktorý nemôže zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, prísť do volebnej miestnosti, môže hlasovať prostredníctvom prenosnej schránky. Požiadať o ňu treba okrskovú volebnú komisiu. Informuje o tom ministerstvo vnútra.
        Hlasovať do schránky môže len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková komisia zriadená. V prípade hlasovania mimo volebnej miestnosti volič nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky znehodnotí pred členmi okrskovej volebnej komisie.

9:20 Zoznamy odstúpených kandidátov visia na viditeľnom mieste

Zoznamy s kandidátmi, ktorí sa vzdali kandidatúry v eurovoľbách, visia vo volebných miestnostiach na viditeľnom mieste. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra (MV) SR. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.
        Informácie o odstúpených kandidátoch a strane sú vo volebnej miestnosti aj za plentou, aby si mohol volič úpravu hlasovacieho lístka skontrolovať. Údaje o takýchto kandidátoch ostávajú na hlasovacom lístku, ale pri prideľovaní mandátov sa na nich neprihliada.

8:48 Voliť sa dá len s platným OP, prípadne dokladom o jeho vybavovaní

Vo volebnej miestnosti preukážu voliči svoju totožnosť platným občianskym preukazom (OP) alebo pobytovým preukazom občana EÚ. S neplatným občianskym preukazom sa voliť nedá. Pokiaľ si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa preukázať potvrdením o jeho vybavovaní. Informuje o tom Ministerstvo vnútra (MV) SR.
        Ak si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa preukázať žiadosťou o vydanie OP alebo potvrdením o OP vydaným príslušným orgánom Policajného zboru.
        Občiansky preukaz je neplatný, ak uplynula jeho platnosť, je poškodený tak, že sa ním nedá preukazovať totožnosť alebo v ňom uvedený údaj, alebo je porušená jeho celistvosť. Za neplatný sa považuje aj vtedy, ak obsahuje neplatné alebo nesprávne údaje alebo držiteľ ohlásil jeho stratu alebo odcudzenie.

DO MATKY DVOCH DETÍ VRAZIL CYKLISTA! Bojuje o život, prišla o časť lebky. ŠOKUJÚCA reakcia vinníka
Nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. Na vlastnej koži sa o tom presvedčila aj rodinka s dvomi deťmi. Ivku (42) zrazil cyklista na lesnej cestičke, čo jej spôsobilo vážne zranenia. Rodina prosí o finančnú pomoc, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

8:25 Francúz na Slovensku: Slováci by mali ukázať túžbu byť súčasťou Európy

Voľby do Európskeho parlamentu sú pre Slovákov príležitosťou vyslať silný odkaz a ukázať svoju túžbu byť súčasťou Európy. Pre TASR to skonštatoval 42-ročný Francúz Guillaume, ktorý už roky žije v Banskej Bystrici. Za nízkou účasťou Slovákov v európskych voľbách vidí najmä nedostatok dôvery v inštitúcie. Voľby do Európskeho parlamentu však podľa jeho slov patria k najmenej populárnym aj vo Francúzsku.
        "Vo Francúzsku sa hovorí, že voliť je právo, ale aj povinnosť. S týmto heslom vyrastáme. Vždy si berieme za príklad krajiny, kde je diktatúra, krajiny, kde ľudia nemôžu voliť, takže vo všeobecnosti, keď si za demokraciu, voliť ideš," vysvetlil Guillaume z Bretónska. Na Slovensku žil v rokoch 2005 až 2009, opäť sa sem vrátil v roku 2017. Od tej doby pôsobí v Banskej Bystrici, kde v súčasnosti prevádzkuje jazzový klub.
        Voľby do Európskeho parlamentu sú podľa neho dôležité preto, že sa týkajú nadnárodných či globálnych problémov. Ide napríklad o geopolitiku či environmentálne problémy, čo sú podľa jeho slov témy, ktoré by mali byť stredobodom záujmu najmä pre mladých ľudí. Účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu je u nás spravidla nízka, v roku 2019 nedosiahla ani 23 percent, čo bolo najmenej v celej Európskej únii.
        Za nízkym záujmom o eurovoľby na Slovensku vidí najmä nedostatok dôvery voči inštitúciám. "Ak máte problém dôverovať svojim národným inštitúciám, je ešte ťažšie dôverovať vzdialeným inštitúciám, akým je europarlament," myslí si Guillaume. Aj mnohí Francúzi podľa neho vnímajú Európsku úniu ako vzdialenú inštitúciu. Účasť vo voľbách do europarlamentu je tak aj tu v porovnaní s prezidentskými či parlamentnými voľbami nižšia.
        "Európske voľby u nás už tradične voličov nezaujímajú. Možno by ich viac zaujímali, keby sa viac angažovali volení predstavitelia. Existuje však akýsi začarovaný kruh, v ktorom politici vnímajú, že dopyt je nízky. Majú iné miestne alebo národné priority a na oplátku sa voliči odvracajú," skonštatoval Guillaume. V roku 2014 však napriek tomu k volebným urnám vo Francúzsku prišlo približne 42 percent voličov, v ostatných európskych voľbách v roku 2019 to bolo vyše 50 percent.

7:55 V bratislavskom Starom Meste na prvých voličov nečakali

Sobotňajšie voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa v okrsku č. 17 v bratislavskom Starom Meste začali načas a bez problémov. Pred volebnou miestnosťou okrsku, ktorý pred piatimi rokmi zaznamenal vyše 50-percentnú účasť voličov, čakali prví záujemcovia o hlasovanie už pred 7.00 h.

"Niektorí tu boli už o pol siedmej," spresnila pre TASR predsedníčka okrskovej volebnej komisie Adriana Petrová. Začiatok i prvé minúty volieb boli plynulé. "Začali sme na sekundu presne, všetko prebieha tak, ako má, voliči prichádzajú," zhodnotila prvé minúty. Očakáva, že podľa záujmu hneď na začiatku volieb bude aj tentoraz slušná volebná účasť.

7:40 V eurovoľbách sa dajú krúžkovať najviac dve mená z jednej kandidátky

V eurovoľbách môžu Slováci krúžkovať maximálne dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Hlas bude platný aj vtedy, ak volič nezakrúžkuje nikoho a odovzdá neupravený hlasovací lístok. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra SR na svojom webe.

Z hlasovacích lístkov, ktoré volič dostane vo volebnej miestnosti, si vyberie jeden lístok s preferovaným politickým subjektom. Odovzdať môže prednostný hlas zakrúžkovaním poradového čísla najviac u dvoch kandidátov na kandidátnej listine vybraného politického subjektu.

Pellegrini pred eurovoľbami: Ísť v sobotu voliť je tá najlepšia odpoveď na udalosti, ktoré otriasli Slovenskom (VIDEO)
VO VOĽBÁCH DO EURÓPSKEHO PARLAMENTU ROZHODUJEME O NAŠOM VLASTNOM ŽIVOTE. Nastupujúci prezident Peter Pellegrini nakrútil video so svojím posledným predvolebným vyhlásením. Podľa neho sme po atentáte na predsedu vlády zranenou krajinou. „Všetky... Čítať ďalej
05 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

7:30 Otvorené by mali byť všetky volebné miestnosti, incidenty neevidujú

Všetky volebné miestnosti by už mali byť otvorené. Polícia zatiaľ nezaznamenala žiadne incidenty. Informovali o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová a riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka.

"V tomto okamihu by malo byť všetkých 5930 volebných miestností otvorených. Ani v jednej z volebných miestností nebolo rozhodnutie, že by sa v nej začalo hlasovať skôr," poznamenala Chmelová na sobotňajšej tlačovej konferencii.

Polícia dosiaľ neeviduje žiadne incidenty. "Policajný zbor takisto aj pri týchto voľbách ako pri predchádzajúcich zabezpečuje verejný poriadok. Nasadili sme dostatočný počet policajtov všetkých služieb," dodal Hromádka.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu volia Slováci 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik