IRÓNIA TÝŽDŇA: Novinári Markízy len dokazujú, ako často profesionálne klamú (VIDEO)
08 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Vývin situácie v TV Markíza sleduje aj ľavicový politik Juraj Draxler. Ten na sociálnej sieti za iróniu týždňa označil to, že novinári ako by chceli schválne dokázať svoje časté profesionálne klamstvá a v tomto duchu informovali aj o svojom štrajku, ako o výhre. Vedenie im jasne od začiatku hovorilo, že si ctí zachovávanie žurnalistických štandardov. Nijako sa od tohto neodchýlilo. Zároveň povedalo, že zamestnanecké prehrešky tolerovať nebude. Redaktori na to povedali, že teda do štrajku nejdú a že oni vyhrali a ešte to takto aj natočili na video, nerozumie Draxler.

Známe tváre z Markízy natočili video, v ktorom priznali, že na ostrý štrajk nemajú zákonné dôvody, keďže vedenie súhlasilo s ich požiadavkami. Z televízie neodídu a ostávajú v štrajkovej pohotovosti. Podľa Juraja Draxlera je situácia jasná. Redaktori museli ustúpiť, lebo po vyhodení by na slovenskom mediálnom trhu miesto nenašli. Zmenám sa spravodajstvo podľa neho určite nevyhne. Tie môžu prospieť upokojeniu situácie a ľudia začnú sledovať spravodajské relácie, ktoré budú po tejto zmene serióznejšie a vyváženejšie.

Zostávajú

Vo videu, ktoré natočili známe tváre z markizáckeho spravodajstva oznámili, že do ostrého štrajku nevstupujú – nemajú naň dôvod. Vedenie televízie v stredu súhlasilo s ich požiadavkami. Zostávajú v štrajkovej pohotovosti a odchod z televízie odmietajú.

Malé prirovnanie

„To je ako keby som ja napísal do La Scaly, že žiadam angažmán ako tenor na nasledujúcu sezónu, inak budem týždeň demonštrovať pred ich budovou. A oni mi odpísali, že prijímajú len ľudí, ktorí majú nejakú kvalifikáciu v opernom speve. A ja som na to spravil vyhlásenie, že sa zhodujeme ohľadom tej kvalifikácie a že demonštrovať nebudem, a že tým pádom som vyhral,“ ponúka Draxler absurdnú situáciu na porovnanie.

Martin Sarvaš: Medzi liberálmi v SND som si pripadal ako černoch na schôdzi Ku-klux-klanu (VIDEO)
Slovensko je neurotizované médiami! Šesťdesiate ôsme vydanie Diskusie na palete s textárom, hudobníkom a producentom Martinom Sarvašom. Na úvod odpovedá na otázku, či pravda víťazí aj dnes, viac ako tri desaťročia po tom, ako vznikol text k... Čítať ďalej
08 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Situácia je jasná

„Redaktori nemajú na výber, lebo ak by ich televízia začala prepúšťať na domácom trhu už nebudú mať uplatnenie, nezoberie ich ani Joj ani TA3 ani verejnoprávna. A televízia je na prepúšťanie celkom chladnokrvne pripravená, je súčasťou tak veľkého finančného impéria, že majiteľskú štruktúru určite nejaká pár týždňová konfrontácia v tomto finančne pre nich malom biznise netrápi,“myslí si Draxler.

„Zmeny postupne budú tak či tak. Iste, pre vedenie je o niečo jednoduchšie ich tam všetkých nateraz nechať, ale na jeseň sa tých najviac vyšinutých a najmenej schopných začnú zbavovať (veľa štastia, Viktor Serebrjakov a spol.),“ poznamenáva politik.

Kto tu bude prekvapený

„Kovačiča budú riešiť osobitne, po dôkladnej analýze s právnikmi - on patrí k tým ešte profesionálne schopnejším, len na svoju smolu patril tiež väčšinou k príliš zaslepene angažovaným, ale ako jeden z mála si aj nájde prácu, väčšiny z tých ostatných nie je ani čisto profesionálne škoda. A to, že medzi najnaivnejších ľudí v republike patria rôzni "entertaineri", ktorí sa neopatrne tiež potrebovali vyjadriť, "na podporu", neprekvapuje. Prekvapení budú oni,“ predpokladá vývoj v televízii Draxler.

Všetci sa tu upokojíme

„Ako som už povedal, na jednej strane medzitým síce asi nedopadne dobre prvý pokus o "reformu" verejnoprávnej televízie, na druhej strane do konca volebného obdobia sa to možno nejako nastaviť nakoniec podarí. Popri tom, že sa trochu upokojí spravodajstvo komerčných televízií, to nakoniec môže v národe mať celkom pozitívnu odozvu. Ľudia tie ukričané správy síce sledovali, lebo boli na televíziu nejako navyknutí, ale bohvieako im to nechutilo. Ak si televízie dokážu udržať spravodajskú pestrosť, ale uberú z toho polarizačného a falošného tónu, nakoniec budú asi skoro všetci vcelku spokojní. Dokonca aj tí redaktori, ktorí sa v televíziách vrátane Markízy udržia,“ uzatvára Draxler.

Zachráňte Kovačiča. Manažment TV Markíza čelí ďalšej výzve
Michalovi Kovačičovi pribehli na pomoc Reportéri bez hraníc. Len pre upresnenie. TV Markíza je súkromná komerčná televízia, ktorá sa zodpovedá akcionárom a riadi sa smernicami Redakčnej rady CME, ako aj závermi Redakčnej rady CME. Jej... Čítať ďalej
07 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.