AKTUÁLNE Na Slovensko sa rútia VEĽMI NEBEZPEČNÉ BÚRKY! Vieme, kedy a kde udrú
08 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

V priebehu večerných a nočných hodín bude počasie opäť nebezpečné. Od západu by sa totiž mali dohnať silné búrky, ktoré sa následne počas celej noci budú pomaly pohybovať smerom k východu, píše portál regiony.sk.

Ako predpovedá iMeteo, v priebehu večerných hodín sa začne formovať rozsiahly búrkový systém, ktorý od západu dorazí aj nad naše územie a prinesie veľmi nebezpečné búrky.

Pozor si treba dať najmä na vietor. “Prvé búrky by sa mohli objaviť na západnom a severozápadnom Slovensku ešte pred západom Slnka. Počítať musíte s vysokou aktivitou bleskov a výdatným lejakom. Je však aj vysoké riziko nárazového vetra,” píšu odborníci s tým, že by mohol páchať aj materiálne škody.

Ako približujú, búrkový systém sa bude presúvať zo západného nad stredné Slovensko, kde dorazí okolo polnoci a v skorých ranných hodinách by mal dôjsť nad východné Slovensko.

Vysoká pravdepodobnosť škôd 

Výstrahy pred búrkami prvého a druhé stupňa vydal aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Dnes platia pre západné a stredné Slovensko. Podľa SHMÚ sa v týchto okresoch môžu “vyskytnúť silné búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 – 50 mm / 30 min, s nárazmi vetra 20 – 30 m/s (70 – 110 km/h) a s krúpami.”

Ako dodávajú meteorológovia, pri týchto javoch je vysoká pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd a predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie.

Meteorologické výstrahy pred búrkami. Zdroj: SHMÚ

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik