Záchranár zodpovedný utrpenie Sone pôjde namiesto väzenia do liečebne
07 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Začiatkom septembra 2023 študentka Soňa vystúpila z MHD, domov však nedorazila. Na druhý deň ju našli  pred nemocnicou v Petržalke - dobitú a s reznou ranou. Z jej únosu obvinili 54-ročného záchranára Iva. Vyšetrovanie bolo po ôsmich mesiacoch zastavené a záchranár sa pred súd nepostaví.

Po tom, ako Iva polícia zadržala, objavila u neho rôzne drogy. Neskôr však bolo trestné stíhanie zastavené pre jeho vážnu psychickú poruchu. Psychiatrička preto v posudku uvádza, že u neho nie je vhodná ambulantná liečba, keďže z jeho diagnózy vyplýva hrozba ďalšieho násilného správania. Odborníčka nepredpokladá ani nápravu, ktorá je teoreticky možná len po dlhodobej psychoterapii.

Pred súd sa nepostaví

Podľa súdneho dokumentu mala na tele viaceré odreniny, reznú ranu a 7 vpichov.

Páchateľ mal pri sebe po zadržaní injekcie s rôznymi látkami, a to vrátane ketamínu. U záchranára objavili množstvo ďalších omamných látok, z čoho vyplýva podozrenie, že podobných útokov mal naplánovaných viac.

„Trestné stíhanie bolo uznesením dozorujúcej prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava zastavené. Dôvodom rozhodnutia o zastavení trestného stíhania I.P. bola skutočnosť, že tento v čase spáchania oboch skutkov v dôsledku duševnej choroby, ktorou trpel, nevedel ovládať svoje konanie a ani rozpoznať nebezpečenstvo svojho protiprávneho konania. Tento záver vyplynul z vykonaného pomerne rozsiahleho znaleckého dokazovania,“ uviedla Gabriela Kováčová, hovorkyňa Krajskej prokuratúry Bratislava ešte koncom mája. Súd vydal predbežný príkaz na umiestnenie do zdravotníckeho zariadenia. Otázkou bolo, či bude liečený ambulantne, alebo

Pred súd sa nepostaví! Obrovský zvrat v prípade unesenej študentky Sone
Roztrhlo sa nám vrece s posudkami na duševné poruchy? Pred necelým rokom Slovenskom otriasol prípad zavraždenej študentky. Začiatkom septembra 2023 zmizla študentka Soňa – cestou zo zastávky domov. Našli ju po 26 hodinách dobitú a s reznou ranou. Z... Čítať ďalej
30 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Disociálna porucha osobnosti

Podľa informácií Plusky má záchranár Ivo disociálnu poruchu osobnosti. Medzi základné znaky poruchy patrí ignorovanie práv a záujmov druhých ľudí, spoločenských a právnych noriem. Má nízky sklon k prežívaniu viny a k výčitkám svedomia.

„Má oslabenú schopnosť participovať na príjemných vzťahoch, zdieľať a vymieňať si pozitívne afekty a postoje, dávať a prijímať lásku, pestovať vzájomné uspokojivé a priateľské vzťahy,“ píše sa v uznesení, v časti psychiatrického posudku.

„Pri neuspokojení momentálnych potrieb je až násilnícky. V správaní skrýva a zatajuje svoju skutočnú podstatu, viac-menej vedome hrá určitú rolu,“ dodala psychologička s tým, že páchateľ svoje napätie uvoľňuje aj formou neustálych expanzívnych výbuchov, hnevom a agresiou.

Obvinený podľa znalkyne neuznáva sociálne záväzky a má nedostatok citov k iným. Phalopletyzmografické vyšetrenie, teda meranie vzrušenia, a záznam svedčia o sexuálnej úchylke obvineného – sexuálnej agresivite, heterosexuálnom agresívnom sadizme so znakmi nekrofilného sadizmu, uvádza Pluska. Znalkyňa mu tiež diagnostikovala simplexnú schizofréniu, pre ktorú nebol schopný rozpoznať nebezpečnosť svojho konania a nebol schopný svoje konanie ani ovládať. Zmena v správaní preto nie je pravdepodobná, iba ak by vstúpil do dlhodobej psychoterapie, no zmena je podľa nej nepravdepodobná.

Na slobodu sa nedostane

„Pobyt obvineného na slobode, vzhľadom k tomu, že si vážnosť svojho ochorenia a vplyv ochorenia na jeho správanie neuvedomuje, považuje bez jeho liečby za nebezpečný pre spoločnosť,” skonštatovala psychiatrička. Navrhla preto uložiť obvinenému ochranné psychiatrické liečenie ústavnou formou.

SMOLA! Pokojný víkend sa nekoná! Prichádzajú nové vlny BÚROK
S blížiacim sa víkendom by ste mali prehodnotiť svoje plány. Pokojné počasie sa nekoná, prichádzajú búrky. Hoci stred týždňa priniesol na Slovensku upokojenie situácie, počasie sa opäť zhorší. Prvé prehánky a búrky sa očakávajú už vo štvrtok... Čítať ďalej
06 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik