Voľby do EP: Čo treba vedieť, kým k nim pristúpime
07 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Už zajtra si Slováci budú mať možnosť zvoliť svojich pätnásť zástupcov v Európskom parlamente. Kým sa vyberieme do volebných miestností, potrebujeme o voľbách vedieť niekoľko zásadných faktov.

V relácii Karty na stôl vedúci Kancelárie EK na Slovensku pripomína, že členstvo v EÚ nám prinieslo množstvo výhod a má pre nás prínos. V Európskom parlamente sa však rozhoduje aj o množstve vecí, ktoré na náš život majú dosah, hoci si to v bežnom živote veľmi neuvedomujeme. Voľby v niektorých štátoch už prebiehajú, v iných sa budú konať až v nedeľu a s tým súvisí aj vyhlásenie výsledkov. Koľko europoslancov si budeme voliť a koľko ich môžeme krúžkovať? Pripomíname tiež fakt, že dnes je posledný termín na vybavenie voličského preukazu.

Má to vôbec význam?

Volieb do EP sa na Slovensku tradične zúčastňuje najmenej voličov. Majú pocit, že Brusel je „príliš ďaleko“ od riešenia ich problémov. Tak to možno bolo v minulosti, keď euroúradníci riešili veci typu „zakrivenie banánov, či veľkosť uhoriek“. Vedúci kancelárie Európskej komisie na Slovensku Róbert Sermek pre Plusku hovorí, že ísť voliť rozhodne má význam.

„Dvadsať rokov v únii nám poskytlo množstvo výhod, finančných prostriedkov na rozvoj krajiny, na rekonštrukciu nemocníc, škôl, ciest. Okrem peňazí sme získali zakotvenie v spolku založenom na hodnotách ako je demokracia, sloboda, solidarita, a to sú tiež dôležité veci,“povedal Sermek na margo toho, či treba ísť voliť.

„Národná banka Slovenska nedávno robila štúdiu, kde vypočítala, že prínos nášho členstva zodpovedá 15 percent hrubého domáceho produktu,“ vysvetlil Sermek. Vyčíslil tiež, že doposiaľ sme zaplatili 14 miliárd eur, kým dostali sme z Bruselu 40 miliárd eur. A práve preto by sme voľby odignorovať nemali.

ZMENA! Zamestnanci TV Markíza do štrajku nevstupujú
Zamestnanci TV Markíza do štrajku nevstupujú. Vo videu na sociálnej sieti informovali, že vedenie súhlasilo so všetkými podmienkami štrajkového výboru. Vedenie televízie označilo rozhodnutie svojich pracovníkov za pozitívny krok. Svedčí podľa neho... Čítať ďalej
06 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Voľby už bežia

Voľby do EP sa konajú v rozmedzí od 6. do 9. júna v závislosti od toho, aký termín si ktorá členská krajina vyberie. Slovensko má tradíciu volieb v sobotu, no väčšina krajín bude voliť až v nedeľu, 9. júna. Pre porovnanie, v Českej republike sa volí aj v piatok, aj v sobotu dopoludnia. S tým súvisí aj čas zverejnenia výsledkov. To sa očakáva v nedeľu (9. 6.) po 23.00 h.

751 poslancov

Európa bude v 27 krajinách voliť 720 poslancov, teda o 15 viac, ako v posledných voľbách.

„Počet poslancov nie je daný pevne, je určený len maximálny počet. Ten je 751. Navýšenie vyplýva z demografie. Podľa počtu obyvateľstva sú totiž niektoré krajiny podzastúpené, takže bolo vytvorených 15 nových kresiel, z ktorých sa jedno ušlo aj Slovensku, čo je dobrá správa. Mali sme doteraz 14 europoslancov, budeme mať 15. Malé krajiny, ku ktorým Slovensko patrí, sú totiž zvýhodnené v tomto systéme a zase veľké krajiny sú znevýhodnené. Napríklad taká Malta, ktorá má veľmi málo obyvateľov, by mala možno jedného poslanca, ale má ich šesť, pretože minimálny počet je šesť,“ vysvetľuje Sermek.

Poďme na slovenské reálie

V eurovoľbách kandiduje 22 strán a jedna koalícia. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny.

Dnes, v piatok, si na príslušnom mestskom, či obecnom úrade môže volič požiadať o voličský preukaz, ktorým sa preukáže volebnej komisii v ktorejkoľvek volebnej miestnosti. Spoločne s ním sa volič preukáže aj občianskym preukazom, či iným pobytovým preukazom.

Ak ste imobilný, môžete na rovnakom úrade požiadať o prenosnú volebnú schránku. Tú vám na požiadanie prinesie volebná komisia v deň volieb.

Hlasovací preukaz sa dá vybaviť ešte v piatok, požiadať treba obec
Hlasovací preukaz na voľbu v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku sa dá vybaviť ešte počas piatka. Požiadať oň treba osobne obec trvalého pobytu v jej úradných hodinách. Urobiť tak môže za voliča aj splnomocnenec. Obec vydá hlasovací... Čítať ďalej
07 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik