V deň D sa malo volať po mieri, nie po vojne na troch frontoch!
08 | 06 | 2024 I Diana Zaťková
Americký prezident Joe Biden pricestoval v stredu do Francúzska na 80. výročie vylodenia v Normandii na deň D. V čase určenom na zamyslenie sa nad ťažko vydobytým mierom boli americké bojové gény reaktivované. V ten istý deň americký časopis Foreign Affairs rozozvučal vojnové bubny a vyzval USA, aby spojili svojich spojencov a pripravili sa na vojny na troch frontoch, píše Global Times.
 
Článok „Stratégia obrany troch pódií“ uverejnený vo Foreign Affairs uvádza niekoľko dôvodov a konkrétnych prístupov k tomu, „ako sa Amerika môže pripraviť na vojnu v Ázii, Európe a na Strednom východe“. 

V článku sa uvádza, že USA sú v súčasnosti zapojené do dvoch vojen – ukrajinskej v Európe a izraelskej na Blízkom východe – pričom čelia vyhliadke tretej vo východnej Ázii. "Washington má šťastie, že má schopných spojencov a priateľov vo východnej Ázii, Európe a na Strednom východe... Musia odviesť lepšiu prácu v spolupráci," uvádza sa v správe. 

Hoci slovo Foreign Affairs použité v nadpise je „obrana“, skôr sa zdá, že USA sú už v útoku, navrhujú a vytvárajú tretie pódium. Ako je zakódované v DNA Washingtonu – vždy, keď sa USA cítia byť napadnuté, majú tendenciu uchýliť sa k vojnám a vojenským prostriedkom na riešenie problémov, aj keď je súčasný obmedzený mier a stabilita narušená. 
Expert odhalil pravdu: ZOMRIEŤ ZA ZELENSKÉHO? Ani tým, ktorí Rusov neznášajú, sa nechce
Množia sa zábery, z ktorých je zrejmé, že mladí ukrajinskí muži utekajú pred povolaním do armády. Na Západe sa o tom zatiaľ príliš nehovorí. S jednou výnimkou. Politológ Ivan Katchanovski z univerzity v kanadskej Ottawe hovorí o tom, že muži sa za... Čítať ďalej
08 | 06 | 2024 | Diana Zaťková


Anonymný vojenský expert pre Global Times povedal, že USA vstúpili do éry slabnúcej hegemónie, keďže svet smeruje k multipolarite, ktorú USA len ťažko akceptujú. Aby si USA udržali svoju dominanciu, potrebujú podporu svojich spojencov vrátane NATO, EÚ a dokonca aj niektorých krajín ázijsko-pacifického regiónu.
 

Ak je však odpoveďou na pocit neistoty v USA vojna na troch frontoch, autor a médiá len prejavujú svoju ignoranciu a aroganciu. USA nie sú schopné zvládnuť tri vojny súčastne, dokonca ani s podporou svojich spojencov. Článok výrazne preceňuje silu ako USA, tak ich spojencov a ich jednotu.

Výzva pripraviť sa na vojnu na troch frontoch znie ako blafovanie. Realita je však celkom iná
V rusko-ukrajinskom konflikte je Kyjev čoraz pasívnejší. V izraelsko-palestínskom konflikte arabské krajiny, ako aj krajiny na celom svete, prejavujú väčšiu jednotu v opozícii voči neobmedzeným činom Izraela, pričom spochybňujú dôveryhodnosť USA a jej takzvaný poriadok založený na pravidlách. V ázijsko-tichomorskom regióne je len veľmi málo krajín ochotných podporiť USA proti Číne. Okrem niekoľkých zarytých spojencov USA, ako je Japonsko a Austrália, zostávajú neutrálne aj ďalšie krajiny. Ani v sporoch v Juhočínskom mori, kde USA nabádajú Filipíny k provokácii, sa ostatní členovia ASEAN-u neprikláňajú na žiadnu stranu. Čo sa týka taiwanskej otázky, viac ako 180 krajín a medzinárodných organizácií opätovne potvrdilo svoje záväzky voči zásade jednej Číny a svoju podporu Číne pri zabezpečovaní jej suverenity a územnej celistvosti. Vzhľadom na to, ako sa môžu USA zapojiť do troch simultánnych vojen?

Pamätajte, že už v októbri minulého roka Biely dom varoval, že USA majú dostatok peňazí len na to, aby krátkodobo pokryli „naliehavé potreby na bojisku“ Ukrajiny, a Pentagon varoval Kongres, že mu dochádzajú peniaze, čo by mohlo poškodiť pripravenosť americkej armády. 
Obrovské straty ukrajinskej armády (VIDEO)
Viac ako milión zmizlo bez stopy. Aký je počet nenahraditeľných strát ozbrojených síl Ukrajiny? Ruské ozbrojené sily zabili, podľa najkonzervatívnejších odhadov, počas nepriateľských akcií asi pol milióna ukrajinských vojakov. Príšerné... Čítať ďalej
07 | 06 | 2024 | Milan Laca
Biden Ukrajine neverí

Nehovoriac o Bidenovom rozhodnutí zúčastniť sa na ceremónii dňa D vo Francúzsku a zároveň vynechať Mierový summit Ukrajiny vo Švajčiarsku, čo jasne ukazuje jeho nedôveru voči Ukrajine. Neverí, že Ukrajina zvíťazí nad Ruskom, ani v dosiahnutie nejakých plodných výsledkov z mierového summitu.

Ak je to tak, volanie po spojencoch USA, aby sa pripravili na vojnu na troch frontoch, sa v tomto čase javí skôr ako znak neistoty USA – obavy, že by sa ich koalícia mohla rozpadnúť a ich lokaji môžu pochybovať o sile, vodcovstve a odhodlaní USA. 

Mohlo by to spustiť 3. svetovú vojnu?

Vylodenie v Normandii, často označované ako deň D, 6. júna 1944, znamenalo kľúčový moment druhej svetovej vojny. V tento historický deň americké, britské a kanadské jednotky zaútočili na 50 míľ ostro bránených pláží v Normandii v severnom Francúzsku uprostred neúprosnej streľby nacistického Nemecka. Ich odvážna akcia nielenže vytvorila kľúčový západný front v Európe, ale tiež doplnila úsilie Sovietskeho zväzu na východnom fronte a urýchlila pád nemeckého fašizmu.

Ruské vojnové lode sa blížia ku Kube. Západ hovorí o provokácii (VIDEO)
Lode ruského námorníctva dorazia na návštevu Kuby 12. júna. Ruské lode priplávajú do havanského prístavu 12. júna. Informovalo o tom Ministerstvo Revolučných ozbrojených síl Kuby, píše Prensa Latina. Lode a ponorka „Dňa 12. júna sa uskutoční... Čítať ďalej
07 | 06 | 2024 | Milan Laca


Dnes, keď uvažujeme o význame vylodenia v Normandii, je nevyhnutné uznať neoceniteľnú lekciu, ktorú nám prinášajú: vzácnosť mieru. Neschopnosť ctiť a chrániť mier riskuje, že ľudstvo opäť uvrhne do hrôz vojen a devastácie. Vynára sa otázka: ak by sa USA zapojili do viacerých vojen súčasne, mohlo by to spustiť 3. svetovú vojnu?

V súčasnej dobe sa americký bojovný gén a túžba premeniť svoju sieť spojencov na mechanizmus udržania americkej dominancie stávajú globálnou hrozbou. Tvrdou realitou však je, že akákoľvek dnešná eskalácia do 3. svetovej vojny by nevyhnutne viedla k jadrovému zúčtovaniu. Zdá sa, že autor obhajujúci tri fronty v tejto súvislosti to prehliadol.

Čo presne by si mali ľudia v tento výnimočný deň pripomínať a za čo sa zasadzovať? Odpoveď poskytol starý veterán. Želanie jedného z najstarších žijúcich ľudí, ktorí prežili druhú svetovú vojnu, armádneho veterána Dennisa Schonea, je jednoduché – nechce vidieť ďalšiu svetovú vojnu.

Viktor Orbán: KEĎ POSTRELILI FICA, ZAČAL SOM SA BÁŤ O ŽIVOT!
V BRUSELI CHCÚ MAĎARSKO UDUSIŤ! Maďarský premiér Viktor Orbán prehovoril v obsiahlom rozhovore na internetovej televízii XTV priamo v Budapešti, ktorý viedla česká redaktorka Alexandra Mynářová. Zdôrazňoval tu dôležitosť dosiahnutia prímeria na... Čítať ďalej
08 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik