Polícia spúšťa infokampaň. Chce zabrániť opakujúcim sa tragédiám
07 | 06 | 2024 I Eka Balašková

Leto prichádza a s ním aj hrozba tragédie, ktorá sa, žiaľ, v našich končinách opakuje. Ak nedopatrením zabudnete, že máte v aute dieťa, a necháte ho v horúcom vozidle, šanca, že sa mu nič nestane, je po desiatkach minút strávených v rozpálenom stroji minimálna. 

Nezabudni na mňa v aute“- celoslovenská preventívno – informačná kampaň s cieľom upozorniť nielen rodičov, ale aj širokú verejnosť na  skutočnosť, že nechať dieťa vo vozidle na parkovisku bez dozoru je nezodpovedné. Prebieha formou odovzdávania letáčikov poskytnutých z Prezídia Policajného zboru za stierač auta, v ktorom sa nachádzala autosedačka.

Kampaň polície varuje pred takýmito prípadmi aj pred nástupom horúčav počas tohto leta. Treba si uvedomiť, že doslova z pekla rozpáleného auta niet úniku. Napriek tomu, že o probléme sa hovorí rok čo rok, niektorí rodičia ho podceňujú.

Infokampaň

Polícia aj v tomto roku oživuje  informačnú kampaň Nezabudni na mňa v aute.

„Pripomíname, že z auta sa po pár minútach na priamom slnku stáva skleník. Ak v ňom necháte svoje dieťa môže dôjsť k zlyhávaniu základných životných funkcií – vedomia, dýchania a krvného obehu. V niektorých prípadoch môže nastať smrť už po 15 až 20 minútach. Z takéhoto nebezpečenstva navyše nevedia uniknúť, pretože si nevedia otvoriť okná alebo dvere," pripomínajú muži zákona.

V Košiciach priniesla búrka krúpy, mesto zasiahol DOWNBURST!
V oblasti Gelnice sa sformovala zatiaľ najsilnejšia búrková bunka dnešného dňa, ktorá prerástla až do supercely. Tá zasiahla metropolu východu, kde priniesla intenzívne krupobitie a aj silný nárazový vietor. V meste sa vyskytol downburst,... Čítať ďalej
07 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

Dieťa nie je malý dospelý

„Ak je vonkajšia teplota 30 stupňov, podmienky v aute pri takejto teplote po 60-tich minútach sú nezlučiteľné so životom. Teplota v aute je okolo 60 stupňov Celzia, je vysoká vlhkosť, čiže zlyhávajú akékoľvek termoregulačné mechanizmy,“ vysvetľuje detská primárka z Nemocnice sv. Michala.

Stále sa to deje

Prípady takýchto nešťastí sa dejú v zahraničí, no i u nás. Slovenskom otriasol prípad v roku 2018, keď matka svoje 2,5 ročné dieťa nechala zatvorené vo vozidle na parkovisku pred nemocnicou v Trstenej. Keď sa vrátila z vyšetrenia, dievčatko bolo mŕtve. V roku 2015 zase na parkovisku v Nitre zomrelo 2-ročné dievčatko. 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.