Počas piatkovej Noci kostolov otvoria sakrálne stavby po celom Slovensku
07 | 06 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Počas piatkovej Noci kostolov otvoria sakrálne stavby po celom Slovensku. Do 17. ročníka medzinárodného podujatia sa prihlásili desiatky kostolov v správe evanjelickej, rímskokatolíckej, gréckokatolíckej, reformovanej cirkvi či židovskej obce alebo v správe miest a obcí. Na svojom webe o tom informuje Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

Vizuál podujatia tento rok tvorí srdce. "Téma tak umožňuje zapojenie sa v podobe priestoru aj programu od rôznych komunít, spoločenstiev, kostolov, kaplniek, kláštorov s jedinečným programom na tom-ktorom mieste," uviedla TK KBS.

Cieľom podujatia je otvoriť chrámy širokej verejnosti a ponúknuť rôzne pohľady na sakrálnu architektúru, históriu a umenie. Taktiež na rôzne ekumenické, spoločenské i ekologické témy. Za iniciatívou stoja dobrovoľníci v rôznych mestách, obciach, vo farnostiach, v komunitách a cirkvách.

Otvorené sakrálne stavby sú počas podujatia nielen na Slovensku, ale aj v Rakúsku, Česku, Estónsku, Lotyšsku, vo Francúzsku, v Holandsku, vo Švajčiarsku, v Taliansku či Nemecku.

Charta základných práv ako manuál pre európske voľby 2024?
"Dňa 8. júna 2024 sa na Slovensku uskutočnia voľby do Európskeho parlamentu (EP). Tieto voľby sú dôležité, a to napriek tomu, že EP je parlamentom len podľa názvu a zohráva obmedzenú úlohu v legislatívnom procese v EÚ. Nedostatok právomoci si však... Čítať ďalej
05 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.