Európska komisia podporuje začatie prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom
07 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Európska komisia podporuje spustenie prístupových rokovaní s Ukrajinou. V piatok (7. 6.) to oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Eurokomisia potvrdila, že Kyjev splnil zostávajúce reformy potrebné pre začatie rokovaní. Informuje o tom správa agentúry Reuters.

Ukrajine bol udelený štatút kandidátskej krajiny na členstvo v Európskej únii ešte v júni 2022 – približne tri mesiace po začiatku ruskej invázie. Vlani v novembri Európska komisia odporučila otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou aj Moldavskom. O mesiac neskôr to odobrila Európska rada.

„Teraz očakávame, že naši európski partneri urobia ďalší krok – začnú rokovania o členstve v Európskej únii už tento mesiac,“ napísal Šmyhaľ na platforme Telegram.

Hovorca Európskej komisie medzičasom oznámil, že aj Moldavsko splnilo podmienky potrebné na začatie prístupových rokovaní.

Aby sa prístupové rokovania mohli začať, všetky členské štáty EÚ musia jednohlasne súhlasiť s tým, že Ukrajina prijala opatrenia na zlepšenie situácie v kritériách, ktoré predtým neboli splnené, vrátane korupcie, ochrany jazykov národnostných menšín či politického lobingu a pravidiel týkajúcich sa majetkových priznaní verejných činiteľov. Moldavsko zase rieši reformy súdnictva.

Podľa Reuters sa očakáva, že Maďarsko vznesie námietky voči Ukrajine týkajúce sa práv menšín. Budapešť opakovane tvrdí, že maďarská národnostná menšina žijúca na juhozápade Ukrajiny je diskriminovaná v dôsledku ukrajinských jazykových zákonov. Ukrajina to odmieta a príslušný zákon upravila ešte koncom 2023 v súlade s odporúčaniami EÚ.

Európski a ukrajinskí predstavitelia údajne tlačia na to, aby sa rokovania začali najneskôr do 25. júna, teda ešte predtým, ako sa Maďarsko ujme rotačného predsedníctva v Rade Európskej únie.

Viktor Orbán posiela odkaz Robertovi Ficovi
Maďarský premiér Viktor Orbán hovorí, že by sa rád stretol so slovenským premiérom Robertom Ficom, ktorému chce nie len vyjadriť spolupatričnosť, ale aj tlmočiť priania Maďarov. V rozhovore pre portál Mandiner hovoril aj o svojom vzťahu so... Čítať ďalej
07 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.