Ako vyzerá zmierenie podľa Nadácie otvorenej spoločnosti (VIDEO)
07 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Okrem politických mimovládnych organizácií Robert Fico vo svojom prvom príhovore od atentátu v Handlovej spomenul aj konkrétne finančníka, ktorý sa rád prezentuje, ako filantrop, Georgea Sorosa. Správca Nadácie otvorenej spoločnosti Fedor Blaščák v súvislosti so Sorosom hovorí o prejave antisemitizmu zo strany Roberta Fica. Premiérov prejav tiež vníma ako hrozbu obmedzovania osobných slobôd.

Robert Fico očakával presne to, čo sa stalo. V rámci svojho prvého prejavu od atentátu upozornil, že tento čin sa bude bagatelizovať a požiadal jednak médiá, ale aj mimovládky, aby touto cestou nešli. Len dva dni po tom Blaščák konštatuje, že premiér sa vykresľuje, ako obeť, čo je podľa správcu Nadácie otvorenej spoločnosti veľmi nebezpečné pre občianske slobody na Slovensku upozornil tiež, že Nadácia otvorenej spoločnosti sa síce drží odkazu Open society Foundation, ale už od roku 2012 s Georgeom Sorosom nemá nič spoločné.

Prorocké slová

„Treba očakávať, že protivládne médiá, politické mimovládne organizácie financované zahraničím a opozícia začnú pokus o moju vraždu bagatelizovať. Že išlo iba o útok poblúzneného človeka, že medzi ním a opozíciou neexistovali žiadne prepojenia, že poškodenie môjho zdravia nie je vážne. Vždy som si chránil svoje súkromie, preto aj teraz sa obmedzím na len konštatovanie, že útok mi spôsobil vážne poškodenie zdravia, opakované operácie, veľa bolesti a utrpenia. Bude malý zázrak, ak sa do práce vrátim o niekoľko týždňov. Chcem požiadať protivládne médiá, najmä tie, ktoré sú spoluvlastnené finančnou štruktúrou G. Sorosa, aby sa nepúšťali touto cestou a rešpektovali nielen závažnosť dôvodov pokusu o vraždu, ako aj následkov tohto pokusu. A opäť ich vyzývam, aby urobili už známy test Robertom Ficom. Ako by sa správali, keby sa niečo obdobné stalo jednému z lídrov slovenskej opozície a útočníkom by bola osoba s prepojeniami na SMER – SSD,“ povedal Robert Fico v rámci svojho prejavu 21 dní po atentáte

Blaščákova predstava

Podľa Fedora Blaščáka sa premiér vykresľuje ako obeť a mimovládne organizácie ako ohrozenie. „Ak by nešlo o predsedu vlády a najmocnejšieho politika v krajine, mohli by sme povedať, že je to absurdné. No v skutočnosti je to mimoriadne nebezpečné z hľadiska udržania štandardu občianskych slobôd na Slovensku,“vyjadril sa Blaščák.

AKTUALIZOVANÉ Fico po prvý raz od atentátu prehovoril: ODPÚŠŤAM A VARUJEM (VIDEO)
Predseda vlády Robert Fico po prvý raz od atentátu z Handlovej prehovoril. Na sociálnej sieti zverejnil video, v ktorom adresuje všetkým Slovákom jasný odkaz. „Pred niekoľkými dňami sa ma pre moje politické názory pokúsil zavraždiť aktivista... Čítať ďalej
05 | 06 | 2024 | Eka Balasková

Nemajú s ním nič, no hrdo sa k nemu hlásia

„Neexistuje žiaden priamy vplyv Georga Sorosa na našu nadáciu, podobne, ako neexistoval ani pred tým, keď v rokoch 1992 – 2011 nadáciu financoval. Totiž, všetky strategické a programové rozhodnutia robili príslušné orgány nadácie – správcovia, správna rada, a nie George Soros,“ vysvetlil Blaščák s tým, že Open society foundation (OSF) zo Slovenska odišla v roku 2011. Nadácia otvorenej spoločnosti je podľa neho plne nezávislá inštitúcia od roku 2012 a nezabudol pripomenúť že  grant od OSF tvoril ani nie polovicu jedného percenta jej rozpočtu.

„Zdieľame stále rovnaké hodnoty a princípy – podporujeme otvorenú spoločnosť, práva menšín, rozvoj demokracie a právneho štátu. A hrdo sa hlásime k filantropickému odkazu Georga Sorosa na Slovensku,“ uzavrel Blačšák.

Zdroj: Screenshot videa YouTube | Fedor Blaščák

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.