PRIESKUM: Ovplyvní podľa ľudí atentát na premiéra eurovoľby?
05 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Všetci, od politikov, cez politológov, novinárov, až po občanov sa zhodujú na fakte, že po 15-tom máji sa spoločenská, ale aj politická situácia na Slovensku diametrálne zmení. Čo tieto zmeny prinesú, sa zatiaľ odhadnúť nedá, no exkluzívny prieskum Plusky všeličo naznačuje.

Prieskum na vzorke 1 000 respondentov realizovala pre denník Plus JEDEN DEŇ spoločnosť MNFORCE  medzi 29. májom a 4. júnom 2024. K jeho výsledkom sa vyjadril 21 dní po atentáte aj politológ Miroslav Řádek, podľa ktorého občania politikov „prekukli“. Otázky prieskumu sa zameriavali na to, či táto udalosť ovplyvní výsledky eurovolieb, či ovplyvní účasť opýtaných na voľbách, či mysleli politici slová o zmieri vážne, ale aj to, či sa situácia na Slovensku po atentáte na premiéra upokojí.

Dvadsaťjedna dní

Od výstrelov, ktorými atentátnik v Handlovej zranil premiéra Roberta Fica (Smer-SSD), uplynulo 21 dní a v prvé dni reči politikov o zmieri hovorili o možnosti, že by sa situácia mohla upokojiť. Po troch týždňoch to tak nevyzerá a svedčí o tom aj prieskum Plusky.

„Ľudia správne ,prekukli‘ zámery politikov vo vzťahu k politickému zmiereniu. Z otázky mimovoľne vyplynulo, že len každý piaty človek si aj v skutočnosti želá upokojenie spoločenskej atmosféry, čo nie je pre samotných politikov dobrý predpoklad na to, aby sa začali správať konštruktívne,“zhodnotil výsledok prieskumu politológ Miroslav Řádek. 

Ovplyvní atentát eurovoľby?

Atentát na premiéra prišiel necelý mesiac pred tým, ako si Európa bude voliť svojich zástupcov v Európskom parlamente. Jedna z otázok preto znela, či tento atentát ovplyvní rozhodovanie sa voličov. Prieskum zistil, že až 75 percent respondentov atentát na premiéra neovplyvní ich rozhodnutie, koho budú voliť.

„Až 46 percent sa domnieva, že atentát zamáva účasťou voličov. „Udalosť pritom nemusí mobilizovať voličov vládnej koalície, ale v reakcii na ňu aj voličov opozície,“ myslí si Řádek. Odpovedať nevedelo až 29 percent a odpoveď „nie“ uviedla až štvrtina respondentov.

AKTUALIZOVANÉ Fico po prvý raz od atentátu prehovoril: ODPÚŠŤAM A VARUJEM (VIDEO)
Predseda vlády Robert Fico po prvý raz od atentátu z Handlovej prehovoril. Na sociálnej sieti zverejnil video, v ktorom adresuje všetkým Slovákom jasný odkaz. „Pred niekoľkými dňami sa ma pre moje politické názory pokúsil zavraždiť aktivista... Čítať ďalej
05 | 06 | 2024 | Eka Balasková

Účasť na eurovoľbách

Politickí analytici hovoria aj o tom, že atentát na premiéra môže ovplyvniť aj rozhodnutie voličov zúčastniť sa eurovolieb. Ďalšia otázka Plusky teda znela: Zmenil atentát na premiéra vaše rozhodnutie zúčastniť sa na eurovoľbách? Až 75 percent sa vo svojom rozhodnutí atentátom ovplyvniť nenechá. Naproti tomu 14 percent respondentov je presvedčených, že áno a vyjadriť sa nevedelo 11 percent.

Ešte k tomu zmieru...

Hoci politici v prvých dňoch hovorili o nutnom zmieri, ako niektorí politici, tak aj novinári sa veľmi rýchlo vrátili k agresívnej rétorike. Až 51 percent opýtaných si preto myslí, že svoje slová nemysleli vážne. Vyjadriť sa nevedelo 29 percent a 20 percent tvrdí, že áno, táto situácia bola dobrou príležitosťou.

S tým úzko súvisí otázka, či sa spoločenská situácia po atentáte na Roberta Fica upokojí. Až 46 percent si myslí, že nie, 43 percent tvrdí, že bude rovnaká a v to, že sa situácia upokojí, verí 11 percent respondentov.

NEUVERÍTE! Šimečka v reakcii na Ficov prejav pokračuje v nenávisti
Kope si vlastný politický hrob! Šimečka to stále ešte nechápe? Robert Fico (Smer-SSD) je čiastočne späť. Na hlase mu počuť, že prešiel niečím, čím by prejsť nechcel nik z nás, no avizuje, že do práce sa, ak všetko pôjde tak, ako má, vráti už na... Čítať ďalej
05 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik