Tomáš Taraba: Kauza Markíza vyšumí, ako všetky doterajšie "akcie" (VIDEO)
07 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

V stredu od 18:00 Progresívne Slovensko zvoláva „občiansky protest“ pred televíziou Markíza. Michal Šimečka zdôrazňujúc, že slobodné médiá si nedajú, naň pozýval na sociálnej sieti ešte v stredu na poludnie. Nepáči sa mu totiž, že vedenie Markízy nemieni ustúpiť svojim zamestnancom, ktorí sú v štrajkovej pohotovosti. K protestu sa vyjadrili aj podpredsedovia vlády na tlačovej besede.

Kým niekoľkí zamestnanci TV Markíza hrozia štrajkom, ich zamestnávateľ nemieni ustúpiť a hovorí o tom, že je pripravené prijať ich výpovede. Zatiaľ Michal Šimečka a OZ, napojené na stranu Demokrati na stredu, 5. júna, zvolávajú občiansky protest. Podpredsedovia vlády Tomáš Taraba (SNS/Živo-NS) a Robert Kaliňák (Smer-SSD) tento protest vidia skôr len ako posledný predvolebný protest, ako zaujať voličov.

V štrajkovej pohotovosti

Štrajkovú pohotovosť časti zamestnancov vyvolalo rozhodnutie manažmentu dočasne stiahnuť reláciu Na telo a konzekvencie, ktoré uplatnilo voči moderátorovi. Formu i obsah jeho vystúpenia na konci programu v nedeľu 26. mája, v ktorom hovoril o cenzúre a zásahoch do spravodajstva, označilo nielen za porušenie zákona o mediálnych službách a etického kódexu novinára, ale aj poškodenie dobrej povesti média.

Časť zamestnancov TV Markíza deklarovala moderátorovi podporu a napokon vstúpila do štrajkovej pohotovosti, pričom predložila manažmentu viacero požiadaviek. Vedenie televízie ešte vo štvrtok vyhlásilo, že ultimátam v prípade personálnych otázok a programovej štruktúry ustupovať nemieni.

Vedeniu Markízy uplynulo ultimátum. Jeho stanovisko je jasné: Neustúpime! (VIDEO)
Situácia v najsledovanejšej komerčnej televízii je napätá, hrozba štrajku stále trvá. Cez sto zamestnancov televízie vedeniu už v pondelok dala trojdňové ultimátum. Generálny riaditeľ Peter Gažík a šéf Centra spravodajstva a publicistiky Michal... Čítať ďalej
30 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Môžu si podať výpovede

Vyhlásilo zároveň, že je "pripravené prijať žiadosti o skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnancov a zamestnankýň, ktorí nedokážu akceptovať etický rámec a profesionálne štandardy redakčných smerníc CME a nedeliteľnú zodpovednosť TV Markíza za obsah vysielania".

Protest pred Markízou

Nie len Michal Šimečka, ale aj OZ Mier pre Ukrajinu, napojené na Demokratov zvolávajú na protest pred TV Markíza, ktorý sa má konať v stredu o 18:00. Na tento protest smerovala aj jedna z otázok po zasadnutí vlády, ktoré sa konalo v stredu, 5. júna.

„Je to také pekné zdôraznenie toho, ako veľmi záleží Progresívnemu Slovensku na uchovaní toho formátu, ako markíza fungovala. Myslím si, že je veľmi podivné, ak politická strana, ktorá doteraz rozprávala, že treba rešpektovať súkromné ​​vlastníctvo, ide organizovať protest pred súkromnú firmu preto, že ona si vedie nejaký zamestnanecký spor,“odpovedal minister pôdohospodárstva Tomáš Taraba, ktorý tiež hovorí, že celkom presne nevie, proti čomu vlastne chcú demonštrovať.

Ani verejnosť už nezaujímajú

„Má byť základný odkaz to, že Progresívne Slovensko určí Markíze, že akú má mať podobu, alebo čo má byť výsledkom toho protestu. Preto si aj myslím, že verejnosť už toto dávno prekukla a tie tlaky sú až nulové,“myslí si Taraba.

Právo demonštrovať im  neupiera ani Robert Kaliňák, no tieto akcie sú podľa neho čisto predvolebným ťahom, Dôkazom toho je fakt, že keď tu roky nefungovala tripartita, vôbec sa o to, ako veci vidia rôzne odbory nezaujímali.

KONIEC KOVAČIČA, VINCZEHO, GHANAMA? Vedenie TV Markíza ukončilo rokovanie so štrajkovým výborom: A DOSŤ!
Vedenie TV Markíza ukončilo rokovanie so štrajkovým výborom zastupujúcim časť zamestnancov. Podľa vedenia protistrana nemá skutočný záujem dosiahnuť dohodu. Je pripravené prijať žiadosti o skončenie pracovného pomeru. Deklaruje však naďalej záujem... Čítať ďalej
05 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik