POZOR! V TÝCHTO obľúbených obchodoch odhalili množstvo TOXICKÝCH výrobkov
05 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Obľúbené internetové obchody, ako je Shein, Temu či AliExpress, sú známe po celom svete. Obľúbenou alternatívou sa stali aj na Slovensku. Výrobky, ktoré si však z týchto obchodov objednávame, môžu byť pre naše zdravie nebezpečné. Najnovšie kontroly totiž ukázali alarmujúce výsledky, informuje portál regiony.sk.

Pri bezpečnostných inšpekciách sa ukázalo, že mnohé produkty z online platforiem, ako sú Shein, Temu a AliExpress, obsahujú nebezpečne vysoké úrovne toxických látok. Informoval o tom portál Enviroment Energy Leader.

Metropolitná vláda Soulu vykonáva tieto kontroly na týždennej báze. Ide prevažne o vplyv týchto platforiem na životné prostredie a zdravie spotrebiteľov. Tentoraz však výsledky vzbudzujú obavy. 

„Medzi testovanými produktmi od Shein, vrátane detskej obuvi, kožených tašiek a opaskov, niekoľko obsahovalo extrémne vysoké hladiny ftalátov. Ide o chemikálie používané na zmäkčovanie plastov,“ varuje portál.

400-krát prekročené limity

Ako píše ďalej, jeden pár topánok obsahoval hladiny ftalátov 428-krát vyššie ako povolený limit, zatiaľ čo tri tašky mali hladiny 153-krát vyššie, ako je prípustné. Detské hodinky obsahovali hladiny olova 278-krát vyššie ako povolený limit, pričom hladiny chrómu a niklu tiež prekračovali bezpečné limity. Detský náhrdelník vykazoval úroveň olova 1,2-krát nad štandard.

„Orgány v Soule skontrolovali celkovo 93 produktov a zistili, že takmer polovica obsahuje toxické látky. Medzi tieto položky patria detské hodinky, ceruzky a mnohé ďalšie doplnky,“ dopĺňa portál.

Čo všetko môžu tieto toxické látky spôsobiť?

Ftaláty, ktoré sú používané v rôznych produktoch týchto internetových obchodov, môžu spôsobiť hormonálne poruchy, obezitu, srdcové ochorenia, rakovinu a problémy s plodnosťou. Expozícia olova môže narušiť reprodukčný systém a zvýšiť riziko rakoviny, zatiaľ čo chróm a nikel sú spojené s dermatologickou toxicitou, podráždením dýchacích ciest, alergiami a kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Historický kvíz (nielen) pre našich rusofóbov
Bývalý minister školstva Juraj Draxler sa nezaprie. Pre zadubených žiačikov a šíriteľov rusofóbnej propagandy preto na sociálnej sieti napísal "malý historický kvíz". Schválne, prebehnite si ho, dozviete sa aj správne odpovede. Určenmé najmä pre... Čítať ďalej
05 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik