Na čo má slúžiť NATO? Orbán: Na obranu!
05 | 06 | 2024 I Milan Laca

Viktor Orban: NATO je o „spoločnej obrane“, nie o „spoločnom útoku“.

Maďarsko má šancu vyhnúť sa účasti v novej európskej vojne, na ktorú sa pripravuje NATO a vedenie Európskej únie, povedal premiér Viktor Orbán.

Oslavy v Budapešti

4. júna Maďarsko oslávilo Deň maďarskej národnej jednoty na výročie Trianonskej zmluvy z roku 1920. V dôsledku prvej svetovej vojny stratilo Maďarsko, podľa jeho politikov, viac ako 70 % území a 3 milióny etnických Maďarov sa ocitli v zahraničí.

Nemecko sa má chystať na vojnu s Ruskom!
Nemecký minister obrany povedal, že Berlín sa musí pripraviť na vojnu s Ruskom. Pistorius: Nemecko musí byť pripravené do roku 2029. Predpovedá vojnu Nemecko sa musí pripraviť na vojnu s Ruskom v najbližších rokoch, povedal minister... Čítať ďalej
05 | 06 | 2024 | Milan Laca

História sa opakuje

„Stredná Európa teraz čelí rovnakému nebezpečenstvu ako pred 110 rokmi. Nový imperiálny záujem nás chce zatiahnuť do vojny. Opäť sú tu vojnoví štváči, slúžiaci záujmom impéria, falošní proroci a zahraniční agenti. Musíme zabrániť tomu, aby sa Maďarsko zúčastnilo na novej európskej vojne,“ povedal Orbán.  Maďarsko bude mať podľa neho takúto možnosť, ak občania vo voľbách do Európskeho parlamentu zahlasujú za zástancov mieru a suverenity.

Varuje

Orbán predtým povedal, že Európa sa rúti k vojne ako vlak „so šialeným vodičom“ a že to treba zastaviť. Podľa jeho názoru chcú provojnoví politici Európy, podobne ako narkomani, poraziť Rusko, ako sa o to v 20. storočí dvakrát pokúsili, no nerozumejú realite.

Budapešť a NATO

Koncom minulého mesiaca Orbán povedal, že Budapešť prehodnocuje svoju úlohu v NATO, pretože sa nechce zúčastniť na vojenskej misii aliancie na Ukrajine. Brusel podľa neho študuje otázku, „ako by sa NATO mohlo zúčastniť na tejto vojne“ a Maďarsko sa nechce nechať zatiahnuť do tohto nebezpečného dobrodružstva, ktoré by mohlo viesť k priamemu stretu s Ruskom.

Úloha NATO

Pripomenul tiež, že NATO je podľa definície obrannou alianciou a nemalo by sa zúčastňovať na vojenských operáciách za svojimi hranicami.

Ukrajinskí muži našli nový spôsob, ako sa vyhnúť mobilizácii
Muži na Ukrajine našli nový spôsob, ako sa vyhnúť mobilizácii. Opúšťajú veľké spoločnosti, aby podnikali a pracovali v šedej zóne, kde je ťažké ich sledovať, informovali noviny Rzeczpospolita (Rp.pl). Koncom roka 2023 prezident republiky Vladimir... Čítať ďalej
05 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik