Ferenčák: Ako pomáhame zlepšovať zdravotnú starostlivosť v Kežmarku
05 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Silná Európska únia potrebuje zabezpečiť zdravotnú starostlivosť všetkým občanom, hovorí primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

  • Ako primátor mesta Kežmarok pracujem pre občanov už 11 rokov. Ich zdravie, dostupná liečba počas choroby a starostlivosť o nevládnych bola vždy jednou z mojich najväčších priorít.
  • Aktivity mesta Kežmarok podporili udržanie desiatok lekárov – špecialistov v jednom z najmenej rozvinutých okresov.
  • Na podporu zdravotnej starostlivosti detí, dospelých aj seniorov vyžívame aj európske peniaze.
  • Ako dlhoročný skúsený komunálny politik, budem dôrazne presadzovať potreby kvalitnej, rýchlej a odbornej liečby v Európskej únii. Preto sa uchádzam o vašu dôveru vo voľbách do Európskeho parlamentu.

V Kežmarku sme sa začali zlepšeniu poskytovanej zdravotnej starostlivosti venovať už v roku 2016, kedy sme investovali 85 114 eur do rekonštrukcie Zariadenia pre seniorov a Zariadenia s opatrovateľskou službou, kde sa v súčasnosti nachádza už 111 seniorov so špecifickými potrebami vyžadujúcimi si ľudský prístup a potrebný odborný zdravotnícky personál.

Venujeme sa aj aktivitám podporujúcim zdravý životný štýl v každom veku. Psychika je v tejto dobe dôležitá a je potrebné sa venovať prevencii v duševnom zdraví, na čo sa v mnohých smeroch zabúda. Od môjho nástupu do funkcie sa podarilo pre občanov nášho mesta vybudovať altánky, osadiť minigolf, vytvoriť park pre seniorov, zakúpiť elektrické zdviháky a elektrické vaky, veľkokapacitné práčky, zdvíhacie plošiny a v neposlednom rade podporiť každoročne aj opatrovateľskú službu.

Dobré meno nášmu mestu robia poskytované služby, ktorých výsledná kvalita záleží na personále, či už ide o lekára, opatrovateľku alebo sociálnu pracovníčku. chceme zabezpečiť podmienky pre zvýšenie kvality služieb ale aj odbornej príprave pracovníkov v zdravotníctve na všetkých postoch a zariadeniach.

Som úprimne rád, že môžem pri občanoch stáť ako primátor, ale aj ako človek, keď ma potrebujú. Nie nadarmo sa vraví, že zdravý má tisíc želaní a chorý len jedno.

Pre lekárov a pacientov využívame európske zdroje aj v Kežmarku

Najväčší projekt, ktorý sa nám podarilo v Kežmarku v oblasti zdravotnej starostlivosti zrealizovať bola výstavba Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti. Vlastníkom budovy nového zdravotného strediska je mesto Kežmarok, ktoré výstavbu financovalo z podporených projektov a vlastných zdrojov.

V novopostavenej päťposchodovej budove sa nachádza dohromady 24 ambulancií, lekáreň, rehabilitačné centrum, dialýza a kongresové centrum s kapacitou do 300 osôb so záhradou s výhľadom na Vysoké Tatry. Zelená strecha je okrem estetického účelu prínosom aj z hľadiska energetických úspor a klimatickej pohody vo vnútri budovy.

Značnou obnovou prešlo i vybavenie už existujúcej Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, pre ktorú sme získali 4,6 milióna eur na prístroje zlepšujúce poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Mysleli sme aj na osoby so zdravotným postihnutím, kde sme im zrealizovali bezbariérové prístupy do celej budovy, čo nie je samozrejmosťou v mnohých našich slovenských nemocniciach.  V suteréne novej polikliniky sa nachádza 34 nových a v exteriéri 30 parkovacích miest. Pribudlo aj 5 cyklostojanov, nakoľko tento spôsob dopravy v meste využíva čoraz viac občanov vďaka opraveným chodníkom a zrealizovaným cyklotrasám v okolí. V Kežmarku chceme, aby liečba bola dostupná všetkým a vždy.

AKTUALIZOVANÉ Fico po prvý raz od atentátu prehovoril: ODPÚŠŤAM A VARUJEM (VIDEO)
Predseda vlády Robert Fico po prvý raz od atentátu z Handlovej prehovoril. Na sociálnej sieti zverejnil video, v ktorom adresuje všetkým Slovákom jasný odkaz. „Pred niekoľkými dňami sa ma pre moje politické názory pokúsil zavraždiť aktivista... Čítať ďalej
05 | 06 | 2024 | Eka Balasková

My v HLASe chceme zdravotnú starostlivosť garantovať, nie len o nej hovoriť

Nám v HLASe záleží na zdraví každého človeka. Chceme garantovať istotu na vyšetrenie pre pacientov, stabilizáciu a navyšovanie zdravotníckeho personálu a investície do budúcnosti slovenského zdravotníctva. Naša snaha na zmenu dokáže zabezpečiť fungujúci zdravotnícky systém a dokáže pre lekárov, sestry, záchranárov ale aj zdravotnícky personál zabezpečiť stabilnú prácu. Chceme, aby nám zdravotnícky personál zo Slovenska neodchádzal ale aby sme čoraz viac hľadali do nášho zdravotníctva viac odborníkov.

Považujem za dôležité, aby Slovensko reprezentovali politici, ktorí občanom pomáhali riešiť ich trápenie v chorobe, ale vedeli im zabezpečiť aj dostupnú prevenciu v čase, keď boli zdraví. Takí, ktorým ľudský život nie je ľahostajní a vážia si ho. Politikov, ktorí sa nedajú oklamať farmaceutickými firmami ale presvedčiť odborníkmi.

Preto som sa rozhodol kandidovať do Európskeho parlamentu, kde som pripravený hájiť záujmy lekárov, lekárnikov, študentov medicíny a občanov na Slovensku. Nájdete ma na kandidátke strany HLAS – sociálna demokracia (č.23) na mieste číslo 3.

NEUVERÍTE! Šimečka v reakcii na Ficov prejav pokračuje v nenávisti
Kope si vlastný politický hrob! Šimečka to stále ešte nechápe? Robert Fico (Smer-SSD) je čiastočne späť. Na hlase mu počuť, že prešiel niečím, čím by prejsť nechcel nik z nás, no avizuje, že do práce sa, ak všetko pôjde tak, ako má, vráti už na... Čítať ďalej
05 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik