Žilinka reaguje na výzvu na rozpustenie strany PS
04 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

Líder opozičnej strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka vo včerajšom príspevku na Facebooku uviedol, že zachytil, že sa generálny prokurátor Maroš Žilinka bude zaoberať výzvou na rozpustenie jeho strany. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka svoje vyjadrenie zverejnil na sociálnej sieti.

„Dovolím si ho upozorniť (generálneho prokurátora), že PS je demokratická strana, ktorá dodržiava všetky ústavné pravidlá a ktorú volilo vyše 530-tisíc občanov a občianok SR. Je smutné, že tak ohavný čin, ako atentát na premiéra, sa niektorí členovia či prívrženci koalície rozhodli zneužiť na predvolebnú kampaň a útoky na PS. Ale v poriadku, sme na to zvyknutí,“ napísal v príspevku Šimečka.

„Zároveň dúfam, že pán generálny prokurátor sa s týmto podnetom vysporiada čo najskôr a nebude pre neho zámienkou na politikárčenie,“ pokračoval Šimečka.

„V sobotu nás čakajú európske voľby a súboj o víťazstvo medzi Smerom a PS bude veľmi tesný. Ľudia na Slovensku majú jedinečnú šancu vybrať si proeurópske Slovensko a politikov, ktorí nás budú držať v Európe, nie nás z nej ťahať preč,“ uviedol.

„Ak by do toho akýmkoľvek spôsobom skúšal zasiahnuť generálny prokurátor, vybral by sa na skutočne veľmi, veľmi tenký ľad,“ pohrozil Šimečka.

Reakciu generálneho prokurátora Maroša Žilinku preberáme v plnom znení

K včerajšiemu vyhláseniu podpredsedu Národnej rady SR Michala Šimečku k podnetom na podanie žaloby na rozpustenie politického hnutia Progresívne Slovensko (PS), sa vyjadril generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

Generálny prokurátor najprv zopakoval hlavnú podstatu príspevku lídra PS, ktorom “dúfa, že podnet nebude pre generálneho prokurátora zámienkou na politikárčenie“ a v súvislosti s európskymi voľbami uvádza, že “ak by do toho akýmkoľvek spôsobom skúšal zasiahnuť generálny prokurátor, vybral by sa na skutočne veľmi, veľmi tenký ľad.“

„Pri výkone pôsobnosti generálneho prokurátora som vždy postupoval striktne podľa zákona, dôsledne odmietajúc akékoľvek vplyvy či záujmy a chrániac verejný záujem,“ reaguje Žilinka.

Ubezpečil, že rovnako bude postupovať aj pri vybavovaní podnetov fyzických osôb a právnických osôb na podanie žaloby na rozpustenie politického hnutia PS.

„Musím sa dôrazne ohradiť voči verejnému prezentovaniu čo aj len úvah o akejsi zámienke na politikárčenie z mojej strany, či dokonca možného zasahovania do európskych volieb,“ uviedol rozhodne.

„Nikdy som sa nenechal a ani nenechám vťahovať do politických hier,“ uviedol.

V závere svojho stanoviska dodal: „Rovnako odmietam vytváranie tlaku na moju rozhodovaciu činnosť nemiestnymi výrokmi jedného z najvyšších ústavných činiteľov o mojom „vybraní sa na skutočne veľmi, veľmi tenký ľad“.

Anna Belousovová: Ak to nezastavíme, štát to neustojí
Anna Belousovová má za sebou bohatú, miestami búrlivú politickú minulosť. Búrlivá však nie je kvôli škandálom, ale preto, že počas svojej politickej kariéry vždy hovorila veci priamo a to sa nie vždy páčilo jej straníckym šéfom. Dodnes je známa... Čítať ďalej
04 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik