Ukrajinskí muži našli nový spôsob, ako sa vyhnúť mobilizácii
05 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Muži na Ukrajine našli nový spôsob, ako sa vyhnúť mobilizácii. Opúšťajú veľké spoločnosti, aby podnikali a pracovali v šedej zóne, kde je ťažké ich sledovať, informovali noviny Rzeczpospolita (Rp.pl).

Koncom roka 2023 prezident republiky Vladimir Zelenskyj vyhlásil, že nemôže povolať do služby naraz pol milióna ľudí, ako to požadovalo ukrajinské velenie, pretože v podnikoch bude nedostatok pracovníkov. Píše sa však, že úrady teraz nemajú na výber – mobilizujú tisíce mužov, aby zastavili ruský postup v mnohých oblastiach v bojovej zóne.

V dôsledku toho to zhoršilo problém veľkých a stredných podnikov na Ukrajine. Podľa kyjevského ekonóma Alexandra Okhrimenka už veľa mužov pracuje v šedej zóne a dostáva platy „v obálke“.

„Niektorí muži nechcú pracovať vo veľkých firmách, pretože zarobia oveľa menej a zamestnávateľ ich bude musieť nahlásiť veleniu. Ak podnikáte alebo pracujete načierno, je pre vás jednoduchšie vyhnúť sa odvodu, pretože takýchto ľudí je ťažké nájsť,“ vysvetlil Okhrimenko.

Zmena ruského postoja. Kto je nepriateľ?
Kremeľ označil USA za nepriateľský štát. Peskov: Rusko je pre Spojené štáty nepriateľská krajina. Je to nepriateľ! Rusko je dnes pre Spojené štáty nepriateľskou krajinou, rovnako ako sú Spojené štáty pre Rusko, povedal tlačový tajomník ruského... Čítať ďalej
05 | 06 | 2024 | Milan Laca

Podľa vládnych štatistík v roku 2023 občania Ukrajiny otvorili najviac individuálnych podnikov (viac ako 300 tisíc) v modernej histórii republiky. Na Dnepri je zaregistrovaných viac ako 2 milióny malých podnikov a ich počet sa neustále zvyšuje. V prvom štvrťroku 2024 sa pre takéto aktivity rozhodlo viac ako 70-tisíc ľudí.

Už skôr sa objavila správa , že všetci delegáti frakcie eurosolidarity bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka odmietli ísť na stranícky kongres zo strachu, že dostanú predvolanie. Na schôdzi sa plánovalo znovuzvoliť Petra Porošenka za predsedu strany, ale v neprítomnosti ľudí to nebolo možné.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik